Auto do ok 7k

24 Cze 2011, 17:55

Witam.

W najbliższych miesiącach zamierzam kupić auto. Chciałbym się zmieścić do 7tyś. Autem chciałbym pojeździć 2-3lata. Jeśli 100km dałoby się zrobić za ok 20-25zł to jeździłbym nim do szkoły ok 30km w jedna stronę. Wtedy roczny przebieg wyniósł ok 15-20tys km.

Wymagania:

- Raczej hatchback, liftback. w ostateczności sedan może być, ale kombi już nie.
- Dobrze powinien znosić gaz, prawdopodobnie zagazuje lub już z gazem będe chciał kupić
- Mało awaryjne
- Dobra blacha - nie chce żeby rdza zjadała auto. Wiem, że przy takim roczniku może się pojawić, ale żeby to był bardziej ten egz. niż cały model np 95-98 ma taką słaba blachę. Przykład Opla tyle słyszałem, że maja bardzo słabą blachę.
- Chciałbym żeby łatwo można było kupić z silnikiem ok 90koni (tutaj idealnie pasuje civic VI 1.4)
- rok- nie starsze niż 96r

Marki które mi pasują: Audi (raczej za drogie), Honda, Mazda, Opel (jednak ta blacha), Seat, Skoda, Toyota, VW.... Zastanawiam się też na Renault, Ford, Citroen

Nie pasuje mi: Fiat, Daewoo, Alfa,

Moje typy:

- Honda Civic VI 1.4, ale raczej zajeżdżone- trudno będzie coś kupić, podobno mało awaryjne i znosi gaz.
- Mazda 323 - za bardzo mi się nie podoba, jednak słyszałem, że mało awaryjna i znosi gaz.
- Opel Vectra - często widzę rdzę na nich.
- Opel Astra II - Podobna mi się, ale raczej nie kupie w tej kwocie. Też nie wiem jak z rdza i awaryjnością.

Co możecie powiedzieć o moich typach? Macie jakieś inne propozycje?

Z góry dziękuje za każda propozycje.
swietekkk
Nowicjusz

Miejscowość: krk

24 Cze 2011, 22:40

Ja bym wybrał civica 1.4 90 Km małe spalanie , nie każda honda jest zajechana. Jak poszukasz to znajdziesz.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

25 Cze 2011, 14:33

Skłaniam się ku Civic, bo najbardziej mi się podoba.

A co możecie powiedzieć o Renault Megane I? Dość dużo jest już za 5k, a za 7k powinienem łatwiej znaleźć coś ciekawego.

Doszedłem do wniosku, że będę musiał kupić auto z zamontowana instalacja gazową, bo na instalacje trzeba liczyć ok 2k, czyli za 5k nic kupie nic ciekawego.
swietekkk
Nowicjusz

25 Cze 2011, 20:51

Ja również za ta kwotę cię auto :] i myślę nad megane coupe :] 1 generacji
arni912
Nowicjusz

Zdjęcia: 108
Miejscowość: Leszno
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 1.8 90 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Cze 2011, 23:03

Panowie cóż tu mówić. Zależy od stanu samochodu. Ja też szukam obecnie samochodu mam 2 typy Golf 3 i Civic 5. Jakiego znajdę w lepszym stanie tego biorę. Bo naprawdę aut jest bardzo dużo ,ale czasami to totalne ruiny. Dlatego najlepiej wybrać 2 auto ,tak znajdziesz szybciej swój wymarzony samochód. Renault Megane powiem tak klasycznie- jak znajdziesz zadbany to pojeździsz. Części łatwo dostępne i tanie. Samochody na "F" trzeba lubić - ładne z zewnątrz ale czasami to co pod maską zawodzi... Ale samochód wart swojej ceny.
Jenczu
Początkujący

26 Cze 2011, 21:40

Golfa 3 widzę codziennie pod domem i nie chce go. Ten egz. już sie sypie, ale nawet gdyby się nie sypał to i tak bym go nie chciał. Jakoś mam dość Golfa 3.

Civic 5 - nie wiem czemu, ale nie chciałbym. Wole 6gen. ;p

Oglądam tak tą Meganke i coraz bardziej mi się podoba. Jednak to Renault i tego się obawiam. Ceny też są dziwne, bo można spotkać 96r. za 8tyś i można za 3-4tyś. Podobnie jest z 98r.

Myślałem nad Ibizą, ale silniki maja słabe i nie specjalnie mi sie podoba.

Czekam na kolejne propozycję i wypowiedzi na temat wspomnianych aut. :)
swietekkk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

26 Cze 2011, 23:32

Honda 6 gen , nie podoba mi się ;] Ceny są adekwatne do samochodu. Jak jest jakieś padło to ktoś chce 4 tys ale jak ktoś sprzedaje zadbany wózek to chce 7, 8tyś-mówię o Meganie. Może VW Polo 1.4 albo Łopel Corsa 1.4.
Jenczu
Początkujący

27 Cze 2011, 21:46

Myślałem też nad Toyota, ale nic mi za bardzo nie pasuje (w tej kwocie)

Pozostaje Civic gen. VI (V - odpada) i Renault Megane I. Autko musi być z lpg.

Teraz się zastanawiam czy Hondę kupię do max 7tyś zł w dobrym stanie, który pozwoli mi się cieszyć autem i nie inwestując w niego.
Renault za 7tys zł raczej znajdę zadbany i nadający się do jazdy. Jednak wole Honde, bo to Japończyk.

Myślicie, że da rade znaleźć Civic VI do 7tyś zł z gazem w dobrym stanie?
swietekkk
Nowicjusz

28 Cze 2011, 10:45

Znaleźć się da, pewnie ze tak. Dobrze myslisz, ja też wole Japonńczyka :) tylko szukam za 6 tyś 5gen. 6 gen te 1.4 tylko nie patrz na pojemność ,bo ona lubi swoje spalić . Hondy nie lubią gazu, dlatego na allegro jest ich około 10sztuk,może wiecej.Ale da się znaleźć

[link do oferty na Allegro wygasł] z gazem

[link do oferty na Allegro wygasł] ta bez gazu,ale dość ładna :)
Jenczu
Początkujący

28 Cze 2011, 18:30

Gdybym miał wybierać miedzy Honda Civic a renault Megane,to zdecydowanie Civic. Fajny kompakt,mało awaryjny i duży wybór wersji silnikowych. Meganki prezentują się pod tym względem o wiele słabiej.
Bopss
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

30 Cze 2011, 11:44

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co myslicie o tym civicu? Zauważyłem, że przedni zderzak po prawej stronie nie jest w idealnym stanie ;p Wydaje mi się, że jest też coś z klapą bagażnika, chyba nie domyka się idealnie.
swietekkk
Nowicjusz

01 Lip 2011, 10:39

Te wyżej została sprzedana, ale znalazłem inną.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Przebieg ma dość mały co jest podejrzane. Wygląda na zadbaną.
swietekkk
Nowicjusz