Auto do pracy do 1800zł moje typy...

17 Cze 2012, 19:14

Witam wszystkich serdecznie :)

Zamierzam kupić jakieś ekonomiczne autko do 1800zł aby dojeżdżać nim do pracy oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 20km. Wiadomo, że chciałbym coś, co się nie rozleci za 2 dni od kupna i zdaję sobie sprawę, że za takie pieniądze to może być problem, ale wierzę, że da się coś sensownego za to kupić. Po odsianiu wielu modeli, na mojej skromnej liście zostały dwa z nich:

1) Suzuki Swift Mk3 (1992 - 1996) - mała pojemność i wierzę w japońskie auta - w ich żywotne silniki i niezawodność

2) Ford Fiesta produkowany w okolicach 1994 roku, czyli podobnie jak Suzuki - autko również małej pojemności, ale czytałem, że psuje się i jest zawodne...

Nie jestem żadnym superspecem i dlatego chciałbym uzyskać pomoc na forum - co powinienem wybrać za tą cenę? Czy moje typy są chybione? Może polecacie inne modele samochodów? Jakieś doświadczenia w tej materii?

ędę wdzięczny za każdą sugestię :)
Driverek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

17 Cze 2012, 19:43

wszystko co uda Ci sie kupić w tych pieniadzach i bedzie w dobrym stanie bedzie dobrym wyborem, czy to będzie rower, hulajnoga albo 126p to jest nie ważne. Za takie pieniądze nikt Ci nie powie kup taki i taki model auta... musisz szukać sam na własną rękę czegoś co się jeszcze nie rozlatuje i tyle. Nie jesteśmy w stanie Ci pomóc. Wchodzisz na allegro i wpisujesz odpowiednie filtry typu

[link do oferty na Allegro wygasł]

do tego dodajesz z jakiego województwa/miejscowości wybierasz coś i jedziesz oglądać z kimś kto się zna na motoryzacji ( wnioskuję, że Ty dużej wiedzy nie posiadasz)
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Cze 2012, 19:52

Szukaj tego co znajdziesz w lepszym stanie a nie danej marki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Cze 2012, 19:56

Nie, nie posiadam wiedzy i żadne zaglądanie pod maskę mi nie pomoże... oczywiście robię tak, włączam te filtry na allegro, i z zewnątrz ładnie wyglądają niektóre modele, silniki też... takie Peugeoty 306, Swifty... no może Mazdy 323 trochę gorzej... po prostu nie wiem, jakie są opinie na temat aut konkretnych do 2 tyś. czasem jakiś model wybija się ponad resztę, coś częściej chwalą użytkownicy i tak szukam pomocy...
Driverek
Nowicjusz

17 Cze 2012, 20:36

To jeśli tylko te dwa auta wchodzą w gre to ja jestem za Swiftem,blacha nie gnije tak szybko jak w Fieście,fakt może być droższy w serwisowaniu ale za to dłużej wytrzyma ale pod warunkiem że nie kupisz druta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Cze 2012, 22:31

Ten Swift też będzie lepszy od Peugeota 306, że tak dopytam?
Driverek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowca i narciarz w jednym stali domu
    Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...

18 Cze 2012, 11:26

Będzie ekonomiczniejszy, tyle.
Największą różnicą oprócz klas jest to, że 306 jest ocynkowany a Swift ma zabezpieczenie antykorozyjne jak to japończyk-beznadziejne.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2012, 09:05

Rozumiem. Żeby już tak nie męczyć tematu to zapytam wprost - jakbyście mieli kupić coś ekonomicznego, co jeszcze troche pojeździ i daje jakieś nadzieje na bezawaryjnośc i mieli do wyboru kilka marek samochodów, których cena wynosiłaby 2000zł i byłyby w bardzo podobnym stanie technicznym to co kupilibyście? Proszę o sugestie z małym uzasadnieniem. Chodzi mi o to co wy byście brali w identycznej cenie i praktycznie takim samym stanie pojazdu
Driverek
Nowicjusz

19 Cze 2012, 13:01

Zdecydowanie CC 900 na wtrysku ktore spelnia wszystkie Twoje kryteria.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

19 Cze 2012, 17:17

Poloneza na gaz i ze wspomaganiem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2012, 22:30

Do tej kwoty mozesz rowniez poszukac Renault Twingo. Blacha ocynkowana, tanie cześci, dobry silnik... Za ta kwote wyrwiesz jakis z rocznika 94 lub 95
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

21 Cze 2012, 12:05

Dziękuję za pomocne rady wszystkim, którzy mi ich udzielili :o
Driverek
Nowicjusz

21 Cze 2012, 12:10

A tak nawiasem, czy to prawda, że sprowadzając samochód z Niemiec jest on sprzedawany przez takiegi Niemca taniej i prawie zawsze w lepszym stanie i małym przebiegiem? Może lepiej zakupić coś za 2 tyś. sprowadzonego z Niemiec i już dozbierać na te opłaty, rejestracje itp. tego tysiączka, co w ogólnym rozrachunku wyjdzie na dłuższą metę użytkownikowi tylko na dobre?
Driverek
Nowicjusz

21 Cze 2012, 14:18

Nikt Ci nie sprzeda dobrego auta za grosze, to ze Niemcy maja od groma kasa nie znaczy ze jej nie szanuja, wrecz przeciwnie. Bierz pierwsze z brzegu co znajdziesz w dobrym stanie.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998