Auto do wożenia dzieci do 30 tys

27 Paź 2024, 19:58

Cześć

Poszukuję samochodu, który ma być drugim w rodzinie i ma mi służyć głownie do wożenia dzieci do szkoły, dojazdów 2-3 razy w tygodniu do pracy, czy na zakupy.
Mieszkam na wsi, szkoła jakieś 6 km dalej we wsi obok, do pracy mam około 23 km.
Żona ma od nowości, obecnie 5-letni, samochód rodzinny, mój obecny tej samej wielkości ale znacznie starszy (18 latek) i ekonomicznie nie ma to sensu, szczególnie, że w starszym aucie, co normalne, padają kolejne rzeczy.
Wymagania? 4/5 drzwiowe, benzyna (nie chcę LPG), ekonomiczne, stosunkowo młode (mniej niż 10 lat). Jakby jeszcze nie przyspieszało do 40-50 km/h jak taczka z węglem to byłoby miło aczkolwiek wiem, że nie ma co tu wybrzydzać.
Na razie myślałem o Fabii ale z silnikiem 90KM, Clio o podobnej mocy, Spacestar ale to ponoć muł okrutny (?), Micra (jak Spacestar). Podoba mi się Swift no, ale cenowo to już wyższa pólka raczej.
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

27 Paź 2024, 21:29

Ja bym spojrzał na Hyundai i20, ten model w benzynie mógłby się u Ciebie sprawdzić :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2024, 08:50

Rokiko napisał(a):Ja bym spojrzał na Hyundai i20, ten model w benzynie mógłby się u Ciebie sprawdzić :wink:

Niestety, ale przebiegi i20, do 30 tys są raczej z tych większych ;)
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

29 Paź 2024, 07:11

Jeśli to ma być auto do wożenia dzieci to rzuć okiem na Chevroleta Aveo II modele T250,255 z silnikiem wolnossącym 1,2 , 16V 90 kM lub T300 z silnikim wolnossącym 1,4 16V 100kM oraz T300 z silnikiem 1,4 16V ale z turbiną 140kM.Dość wdzięczne auto nie sprawiające kłopotów .Części zamienne ,oleje, płyn ogólnie dostępne silnik na łańcuchu rozrządu.W zasadzie auto bezproblemowe jeździłem nim 7 lat i jedyne co wymieniłem to pióra wycieraczek, filtry i olej. Sprzedałem z fabrycznym akumulatorem
bezobsługowym .Zimą też nie sprawiał kłopotów odpalał wzorowo mimo że garażował pod chmurką .Doskonale radził sobie na ośnieżonych słabo odgarniętych drogach fabrycznie dostałem zimowe opony Dębica Frigo 2 195/65.R15 opony letnie miałem nieco węższe 175.65/R14. Spalanie silnika 1,2 16V ,- T255 ..90kM... latem 6,3 przy stale włączonej klimatyzacji 6,8 a zimą 7,3.Jazda na krótkich odcinkach 6-9km.Myśle ,że auto w zestawieniu z Hundai i20 i i30 warte uwagi i warte rozważenia z uwagi na nieco większy prześwit i siedzi się w nim zdecydowanie wyżej i ma 5 drzwi.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...