Auto "miejskie", nowe - jakie kupić?

02 Kwi 2015, 09:30

A to i30, to masz rację lepsza oferta niż Focus.. :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Kwi 2015, 09:32

No tak celuje w klasę B ale DS3 to już jednak wyższa półka cenowa bo widzę ze zaczynają się od 63k.
i20 jest w moim wstępnym rankingu, a dlaczego myślisz że byłby to lepszy wybór niż np. yaris?
W sumie to w tej chwili porównuję takie auta:
1. Yaris wersja Premium silnik 99KM - przy rabatach powinien zejść do ceny 50k lub poniżej
2. Mazda 2 (nowa wersja) Sky Motion z silnikiem 75KM cena podobnie jak Yaris
3. i20 (nowa wersja) w wersji Classi Plus silnik 84KM cena powinna zejść poniżej 50k
Z tych trzech zrobiłem sobie jazde próbna Yarisem w tej wersji właśnie i powiem ze jazda jest naprawdę fajna (skrzynia 6 stopniowa), a jakieś nierówności poprzeczne na drodze dobrze tłumi (lepiej jak w moim clio)
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 11 1987
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault Megane Limited
Silnik: 1.6 16V 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

02 Kwi 2015, 09:42

przywoj napisał(a): DS3 to już jednak wyższa półka cenowa bo widzę ze zaczynają się od 63k.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Można znaleźć spoto taniej... (53,9k zł)

Wszystkie te auta fajne ale jeśli jest możliwość ( np ten i30 z linku wyżej) znaleźć coś z segmentu C w tych pieniądzach to warto to rozważyć.
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

02 Kwi 2015, 09:44

Dokładnie, ja dalej podtrzymuje że nie ma co przepłacać za mieszczucha jak się ma kompakta. A dlaczego i20 a nie yaris? Bo niezawodność dzisiejszych Toyot pozostawia wiele do życzenia, za to Hyndai ma sprawdzone jednostki, jest to nowy model. Poza tym jest powiększony więc komfort na pewno wyższy niż w yarisie.
Koniu
Forumowicz VIP

02 Kwi 2015, 09:54

login87 napisał(a):Wszystkie te auta fajne ale jeśli jest możliwość ( np ten i30 z linku wyżej) znaleźć coś z segmentu C w tych pieniądzach to warto to rozważyć.
To jest oczywiste i zawsze to będę miał na uwadze ale jednocześnie muszę tez patrzeć aby nie iść w zbyt paliwożerne silniki bo ja codziennie sporo jeżdżę (gazu, wynalazków typu silniki TSi nie rozważam w ogóle, nie pytajcie mnie dlaczego - tak mam ;))
A co do okazji cenowych to zwykle tak to jest ze jak jest w segmencie C okazja to jest tez i w B i wtedy robi się dalej róznica ok 7- 10k miedzy tymi segmentami
Koniu napisał(a):A dlaczego i20 a nie yaris? Bo niezawodność dzisiejszych Toyot pozostawia wiele do życzenia, za to Hyndai ma sprawdzone jednostki, jest to nowy model. Poza tym jest powiększony więc komfort na pewno wyższy niż w yarisie.
To mnie zaskoczyłeś z ta jakością Toyot. Generalnie i20 mi się podoba bardziej niż Yaris, co do komfortu jazdy yarisem to jest ok i lepszy niż w Clio (jak wyżej napisałem zrobiłem jazde próbną). i20 jeszcze się nie przejechałem ale siedziałem w nim i powiem tak ze też się siedzi wygodnie i wszystko jest pod ręką co ma być, na tylnej kanapie jest tyle samo miejsca za ustawionym fotelem kierowcy jak i w yarisie. Szukam właśnie opinii ludzi którzy uzytkuja np. takiego i20, a cos o mazdzie 2 możecie powiedzieć?
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

02 Kwi 2015, 10:00

Takie i30/Focus nie spali dużo więcej, tymbardziej na trasie. Nie będzie się męczyć tak jak mniejsze auta. :)
A że TSI nie rozważasz to na +, te silniki fabrycznie już są kiepskie.
To znaczy to nie tak że Toyota jest awaryjna bo tak nie jest, awaryjne są VAG-i TSI.. :ok: Ale nie jest już to co kiedyś, auta mają swoje usterki, wady i zalety. Szkoda dopłacać do czegoś co jest takiej samej/ciut gorszej trwałości od dobrego Hyundaia. Jedynie Toyka będzie lepiej trzymać cenę, Hyundai traci na stereotypach :)
Mazda, nie wiem jakie są tam silniki ale jak te nowe to nie wiadomo co z tego będzie- wtrysk bezpośredni. Chodzi mi o Sky Activ.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...
    Limuzyny - przegląd polskiego rynku
    Nawiązując do wydarzenia które dzisiaj się rozpoczyna to limuzyna Donalda Trumpa jest już w Warszawie i budzi na pewno nie małe emocje nie tylko miłośników motoryzacji. Ten opancerzony samochód wyposażony ...

02 Kwi 2015, 10:07

Koniu napisał(a):Mazda, nie wiem jakie są tam silniki ale jak te nowe to nie wiadomo co z tego będzie- wtrysk bezpośredni. Chodzi mi o Sky Activ
Tak te nowe silniki są SKYACTIV-G 75KM 5MT 1.5 jak już to z takim silnikiem myślałem. No zadałeś mi klina z tym porównaniem Toyoty i Hyundaia jeśli chodzi o trwałość (jakość) - oczywiście zdaje sobie sprawę że każde auto może się zepsuć, ale chodzi o to żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo takich przypadków ;) Nie chcę ulegać stereotypom ale chce w miare świadomie wybrać auto którym spokojnie bez zbędnych nerwów (jak ostatnio) pojeżdżę te 200 000 km.
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

02 Kwi 2015, 10:08

To ja bym brał Hyundaia.. Podstawą jest jednak silnik. :ok: Ewentualnie Toyke
Koniu
Forumowicz VIP

02 Kwi 2015, 10:08

Koniu napisał(a): awaryjne są VAG-i TSI..

Niby coś tam poprawiają w nich ale dalej do dobrych silników im daleko :naughty:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2015, 10:41

Koniu napisał(a):To ja bym brał Hyundaia.. Podstawą jest jednak silnik. Ewentualnie Toyke

Dziękuję za udzielone porady. To pewnie się tak zakończy na finiszu że któreś z nich kupie. Jak pojeżdżę i20 to opiszę wrażenia. Heh wczoraj jeszcze ogladnąłem Peugeot 208 i powiem, ze mi się spodobało ale cóż znowu daje znac o sobie czujność związana z powszechnymi opiniami do tyczącymi "aut na F".
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 10:23

Ja jestem zdecydowanie za i20. Nawet w testach zbiera dobre opinie niezależnie od autora. Po przejażdżce pewnie sam to potwierdzisz ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

03 Kwi 2015, 10:29

z pewnością będzie wtedy jakieś nowe spojrzenie, jeżeli ktoś z czytających zna z własnego doświadczenia wady i zalety i20 to chętnie się dowiem. Toyoty mają znajomi i nie mogą złego słowa powiedzieć wiec tu jakieś rozeznanie mam (ale wiadomo, że nie ma aut idealnych).
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 10:33

o i20 nie da się nic powiedzieć tak na prawdę, bo wszedł do sprzedaży dosłownie miesiąc temu. Tak na prawdę, jazda próbna i oględziny w salonie wszystko Ci wyjaśnią. Na pewno wykończenie i wyciszenie miło Cię zaskoczy, bo to czołówka w tej klasie (poza Audi S1 czy DS3)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

03 Kwi 2015, 10:43

Spojrzałem jeszcze na auta i wyszedł przecież nowy model Corsy. Zobacz na to.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rio też jest okej
Fiesta też może być, to jest sprawdzony silnik. Tylko tu szukaj starszego rocznika bo z tego roku są po prostu drogie a model nie wszedł teraz do sprzedaży.

Czasem trzeba jeszcze bardziej namieszać w głowie :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

03 Kwi 2015, 11:04

dzida napisał(a):o i20 nie da się nic powiedzieć tak na prawdę, bo wszedł do sprzedaży dosłownie miesiąc temu.

Tak ale chyba jednak ma cos z poprzednika, wykończenie w środku i20 jest bez zarzutu, zdziwiły mnie nawet miękkie wykładziny z tworzywa kokpitu, stylistyka zewnątrz i wewnątrz jest chyba mi najbliższa z tego segmentu aut.
Koniu napisał(a):Fiesta też może być, to jest sprawdzony silnik

hihi i to autko pooglądałem ale dla mnie chyba za duzo przycisków na konsoli. syn używa wersje MK6 (taka kanciasta bardziej) i jest zadowolony
Koniu napisał(a):Spojrzałem jeszcze na auta i wyszedł przecież nowy model Corsy.

Zgadza się, byłem w salonie, siedziałem, stylistyka mi odpowiada ale mało wiem na temat opla.
Koniu napisał(a):Rio też jest okej
Mnie się bardziej chyba podoba wersja sedan
Koniu napisał(a):Czasem trzeba jeszcze bardziej namieszać w głowie
[/quote]
hehe sam sobie już wcześniej namieszałem dlatego tu się zarejestrowałem i założyłem temat.
Wojtek
przywoj
Nowicjusz