Jakie nowe auto kupić „za” 200 tys. zł? (nie SUV)

25 Gru 2014, 15:52

Celowo nie napisałem „do” tylko „za” i nawet będę w stanie zaakceptować cenę +5...% większą.

Poniżej precyzuję moje oczekiwania i mam nadzieję, że ktoś mnie naprowadzi na wybór.
Celowo nie napisałem na forum konkretnej marki bo mam trudność z wyborem.
Początkowo miałem kilku kandydatów i myślałem nad Audi S3 300 KM lub A4 2.0 TFSI 225 KM, Quattro, BMW 328i xDrive, Mercedes A lub CLA 250, nawet Volvo V40 lub S60 z silnikami T5 ale jak pooglądałem kilka filmików na Youtube z krytyką automatycznych skrzyń biegów, „wyżyłowania” niektórych z tych silników to muszę zaczynać analizę od nowa. A auto chcę zamówić niedługo tak, że odbiór przypadał na maj 2015.

Moje oczekiwania:

1. Nowy, salon polski lub europejski
2. sedan / limuzyna, ew. hatchback (Nie - terenówka! Nie SUV)
3. przyspieszenie między 6-7 s/ 100 km (raczej bliżej 6...)
4. turbo benzyna (Nie diesel!)
5. coś z ”typowych” marek: Audi, BMW, Mercedes, VOLVO.... (nic importowanego z USA)
6. dla 1, max 2 osób (nie musi być „rodzinny”)
7. do codziennego użytku + raz na jakiś czas jazda dla przyjemności, bardziej dynamiczna -- czyli nie jakiś przegięty "na tor sportowy"
8. Mile widziana możliwość przedłużenia gwarancji fabrycznej o kilka lat
9. GPS (nawigacja)
10. Napęd na 4 koła

Nie znam się na automatycznych skrzyniach biegów może ktoś podpowie czy są różnice między skrzyniami Audi/ BMW / Mercedesa
Chodzi mi o to, żeby nie odczuwać tych szarpnięć przy zmianie biegów. Zrobiłem jazdę próbną BMW 1 i 3 i byłem nieco zdegustowany. To samo w Volvo. Audi pod tym względem zachowuje się znacznie lepiej ale w moim budżecie kończy się na A4 2.0 TFSI z silnikiem 225 KM, czyli wyraźnie słabszym od BMW. Za to w Audi nawigacja kosztuje ze 12.000 zł... Nie miałem jeszcze styczności z Mercedesami, ale oglądałem wrażenia testującego na Youtube („jazdy próbne”) i gość był mocno rozczarowany ich automatycznymi skrzyniami...
Nie chciałby żałować wyboru po wpłaceniu zaliczki i zamówieniu auta.
Mile widziane własne doświadczenia, uwagi, rady...
Mauritz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1985
Auto: Nie mam

26 Gru 2014, 12:24

Mauritz napisał(a):ale jak pooglądałem kilka filmików na Youtube z krytyką automatycznych skrzyń biegów, „wyżyłowania” niektórych z tych silników to muszę zaczynać analizę od nowa.

może YT nie jest jakąś kopalnią fachowej wiedzy ale w tej kwestii raczej mieli rację, bo to co się dzieje teraz w motoryzacji na rzecz ekologi to przechodzi ludzkie pojęcie

Ja Ci zaproponuję markę, która jeszcze trzyma poziom i nie idzie w zmniejszanie silników mianowicie Lexus. Jednak to będzie wolnossąca benzyna o wyższej trwałości wspomagana silnikiem elektrycznym czyli po prostu hybryda. Wg mnie szkoda kupować populusa za tyle kasy i kupić coś ciekawszego i trwalszego. Miałem z nim styczność i wg mnie w środku rewelacja i przy nim BMW 3 czy A4 wyglądają ubogo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Gru 2014, 13:32

też miałem Lexa polecić ale przejrzałem ceny katalogowe i wyszło mi, że za 200 tyś nie będzie na tyle mocnego auta co autor chciał, albo nie będzie to full opcja. Może troszkę przesadziłem z bajerami jak katalog przeglądałem ;D

Lexus to jest prawdziwe auto a nie jakieś klocki z mikro silnikami i 3 cylindrami jak np Ford oferuje.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2014, 14:05

Odrzuć AŁdi z jego beznadziejnymi silnikami i skrzyniami DSG które potrafią wybuchnąć :mrgreen:
Dla mnie te nowe skrzynie w ogóle nie mają racji bytu ale Powershift Forda też bardzo fajnie zmienia biegi. Ponoć jak coś siądzie to naprawa też cholernie droga.. Wybór należy do Ciebie :ok:
Może jakiś Lexus? Z tego co wiem to automaty ma bardzo dobre.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Gru 2014, 14:30

Lexus dobry pomysł :ok: ja polecę Volvo S60/S80
Ostatnio edytowany przez mike, 26 Gru 2014, 16:48, edytowano w sumie 1 raz
Powód: literówka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Gru 2014, 16:06

Koniu napisał(a):Odrzuć AŁdi z jego beznadziejnymi silnikami i skrzyniami DSG

Wcześniej miałem A3 1.8T 180 KM, i byłem bardzo adowolony, zero usterek...
I był to mój ulubiony pojazd. Zakładasz, że Audi padnie mi już na 4 letniej gwarancji? Bo na wieczność kupować nie planuję...Co do DSG to słuszałem podczas jazdy próbnej Volvem, gdzie wyraźnie szarpie przy zmianie biegów... i powiedział mi to sam dealer Volvo, że tylko Audi ma takie skrzynie gdzie przy acceleracji nie czuje się tych schodków...
Tak, przeanalizuję Lexusa, choć wygląda mi to na markę o wiele droższą z tymi parametrami o jakich marzyłem
Mauritz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...
    1/4 mili Bemowo - Wielki finał Gecko Cup / relacja
    1/4 mili - Wielki finał Impreza połączyła w całość wszystkie atrakcje poprzednich rund. Było to zatem ostateczne rozstrzygnięcie pojedynku polskich maszyn z zagraniczną konkurencją. W szranki z polskimi mistrzami jednej czwartej ...

26 Gru 2014, 16:20

dzida napisał(a):Ja Ci zaproponuję markę, która jeszcze trzyma poziom i nie idzie w zmniejszanie silników mianowicie Lexus. Jednak to będzie wolnossąca benzyna o wyższej trwałości wspomagana silnikiem elektrycznym czyli po prostu hybryda

auta używane, nawet z przebiegiem 5000 nie wchodzą w grę, zdecydowanie chcę mieć auto na gwarancji fabrycznej co najmniej 4 lata... do tego ten lexus wydaje się być spokojnym autem dla starszego pana... coś w stylu Volvo, może pomyślę o nim jako o następnym aucie...
Brak quattro, słabe przyspieszenie, silnik wysokoobrotowym z najlepszym torque w okolicach 5000...czyli słaba elastyczność?... i te lepsze /droższe lexusy to już mocno ponad 200 tys...
Z dodatków tak naprawdę nie chciałbym rezygnować tylko z GPS...
A co myślisz o Mercedes?
Mauritz
Nowicjusz

26 Gru 2014, 16:27

Mauritz napisał(a):Wcześniej miałem A3 1.8T 180 KM, i byłem bardzo adowolony, zero usterek...

Właśnie miałeś wcześniej obecnie VAG produkuje takie złomy, że nawet potrafią się psuć na gwarancji TFSI i TSI to bardzo awaryjne beznadziejne silniki.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM

26 Gru 2014, 16:30

O mercedesach niestety mało wiem więc się nie wypowiem

Audi vs Lexus nie ma porównania i zdecydowanie jestem za Lexusem, bo Audi to nic jak VW z lepszymi plastikami. No i Lexus nudny, a Audi niby takie młodzieżowe? Wystarczy spojrzeć na obydwa auta :D
Lexusa też można nowego wziąć z salonu :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

26 Gru 2014, 16:42

Lex.
Można wziąć Insignie ale mały wybór aut z nawigacją.
A tu alternatywa dla Audi, z tym że lepiej wykonana, moim zdaniem ładniejsza, na pewno nie przereklamowana ale może sie okazać tak samo problematyczna. Niemniej jednak jakbym miał ryzykować to Ford a nie Ałdi.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Gru 2014, 16:54

Może takie BMW [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Wszystkie twoje wymagania spełnia a po przeróbkach będzie szybsza od M3 :evil:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

26 Gru 2014, 18:17

krzysiek4000 napisał(a):Właśnie miałeś wcześniej obecnie VAG produkuje takie złomy

a co się stało tym silnikom i kiedy
masz jakiś link do tej apokaliptycznej info, może jakiś film na Youtube?
Do niedawno moim marzeniem było nowe S3 300 KM, Quattro...
teraz ten pojazd jest w zasięgu moich oszczędności jakie zaplanowałem wydać...
Trochę się dziwnie czuję dowiadując się, że to taki syf...\
-------
jeszcze trochę doprecyzuję co do moich oczekiwań... nie chciałbym mieć auta bardzo dużych rozmiarów, myślę, że buda BMW3/Audi4 to absolutny max..., może Audi S3 limuzyna...
-------
poczytam trochę o Lexus, ale dla mnie to marka nieco egzotyczna, a wcześniej nie interesowały mnie auta, będące poza moim zasięgiem finansowym... tu myślę też o tańszych Porsche czy Jaguar. Z pewnością odwiedzę salon Lexusa dla jazdy próbnej. Niemniej nadal moim ideałem jest turbobenzyna z dużą elestycznością silnika i wysokim Nm przy niskich obrotach.
A może coś więcej na temat automatycznych skrzyń biegów? Warto w stosunku do manualnych?
Są jakieś wyraźnie lepsze lub gorsze?
Mauritz
Nowicjusz

26 Gru 2014, 18:22

Wiesz kolego poczytaj trochę w internecie opinie o silnikach tsi i tfsi i zobaczysz co ludzie piszą o tych autach, wpisz też w okienko "Szukaj na forum" na naszym forum hasło tsi lub tfsi i poczytaj sobie bo mówione było wiele razy o tych silnikach.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM

26 Gru 2014, 18:57

Lexus jak chcesz mieć spokojne auto, dość trwałe w automacie.

Jak osiągi są ważne to BMW 335i zdecydowanie. Manual lub dkg.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Gru 2014, 12:47

krzysiek4000 napisał(a):Wiesz kolego poczytaj trochę w internecie opinie o silnikach tsi i tfsi i zobaczysz co ludzie piszą

OK. Czytałem. Czy znasz może jakiś link podsumowujący oraz wy wiesz, może czy te "wady" tych silników to zjawisko celowe, zamierzone przez producenta/ów czy też coś, z czym oni walczą i jest szansa, że zostanie wyeliminowane.
Mauritz
Nowicjusz