Wybór auta spośród trzech - a3, lancer, civic

04 Sty 2015, 03:09

Witam z nowym rokiem wszystkich forumowiczów.
Otóż czasy kawalerskie się skończyły i przyszedł czas na coś "większego", "wygodniejszego" i przede wszystkim 4 drzwiowego. Do tej pory jeździłem cudownym samochodem z którym przez 8 lat nigdy nie miałem żadnego problemu! Mowa o Audi a3 TDI 90KM. W tej chwili jest to obojętnie czy to będzie diesel czy benzyniak, oby średnio-mało palił i nie miał zbyt niskiego podwozia, gdyż codziennie dojeżdżam do pracy 16km z czego 10km po tzw. kocich łbach. Drugą dość ważną rzeczą to miejsce z tyłu auta. Nie chciałbym żeby było przesadnie mało przestrzeni na nogi.
Na kupno samochodu chciałbym się wyrobić do lipca.
Moje typy to:

1) Audi A3 8P 1.9TDI 105KM --> Oby nie silnik z wadliwym fabrycznie korbowodem BXE.
2) Mitsubishi Lancer X 1.8 --> Bardzo głośno podczas jazdy, słaby lakier.
3) Honda Civic IX 1.8 --> Boję się, że ma za niskie podwozie.

[Budżet] 30-40-50 tyś. PLN;

A co Wy myślicie?
balboa
Nowicjusz

Auto: A3

04 Sty 2015, 09:06

Zacznijmy od tego, że wygody i przestrzeni na nogi należałoby szukać raczej w segmencie wyżej, bo wszystko, co wkleiłeś to samochody kompaktowe z przeznaczeniem na miasto/krótkie trasy, gdzie wygoda schodzi raczej na drugi plan.
Honda Civic IX nie ten budżet, poza tym to auto nie nadaje się na jazdę po kocich łbach. Lancer cenowo ok, ale twarde zawieszenie i identyczny jak w przypadku Hondy niewielki prześwit = męczarnia. Audi A3 8P to już nie tak bezproblemowe auto jak 8L, ale w tej wersji silnikowej wciąż godne polecenia, bardzo trwałe zawieszenie, jeśli koniecznie musiałoby być to któreś z tych trzech aut to byłbym właśnie za A3. Osobiście poszukałbym czegoś z segmentu D, ewentualnie jakiegoś SUVA z 4x4 (np. Forda Kugę z początku produkcji, moi rodzice mają takowego i są bardzo zadowoleni, przyjemnie się nim jeździ).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

04 Sty 2015, 11:55

Jak coś wygodnego to szukaj we francuzach- Megane III, 308
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Sty 2015, 18:51

łysy30 napisał(a): Lancer cenowo ok, ale twarde zawieszenie i identyczny jak w przypadku Hondy niewielki prześwit = męczarnia.

Nie wiem jakim lancerem jeździłeś,ale te bardziej cywilne wersje :wink: mają bardzo dobrze dobraną twardość zawieszenia,dosyć komfortowe,ale nie tak gumowe jak we fluence(porównywałem osobiście),a co do wysokości zawieszenia to w książce mam 140mm dla niskiego zawieszenia i 165 dla wysokiego,myślę że ja mam te wysokie a niskie to są w wersjach sportowych i nie uważam by było za niskie :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sty 2015, 19:25

balboa napisał(a):1) Audi A3 8P 1.9TDI 105KM --> Oby nie silnik z wadliwym fabrycznie korbowodem BXE.
2) Mitsubishi Lancer X 1.8 --> Bardzo głośno podczas jazdy, słaby lakier.
3) Honda Civic IX 1.8 --> Boję się, że ma za niskie podwozie.

[Budżet] 30-40-50 tyś. PLN;

W górnych granicach budżetu możesz już szukać nowego lancera,albo demo,ale będzie to silnik 1,6 :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2015, 20:22

Ford Kuga za duży dla mnie, choć wiem, że ma dobrą opinię u mechaników i nie tylko. Skoro mówisz o tym segmencie to co powiecie o Mitsubishi ASX? Nie ukrywam, że ten model wpadł mi w oko. Na forum mitsu piszą, że podobnie jak Lancer jest głośno w środku i trochę "mułowaty" jak na 1.6. No ale co wy myślicie o tym aucie?
Co do Lancera to obecnie w salonach jest wyprzedaż rocznika i mógłbym się zmieścić w granicy ok. 50tyś., no ale te wady... przede wszystkim lakier.
I ostatnie, wracając do Hondy Civic IX, to można już kupić w DE używkę za ok. 52-54tyś. i z silnikiem 1.8
Liczę na podpowiedzi i wielkie dzięki za w/w :!:
balboa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...

04 Sty 2015, 20:45

balboa napisał(a): Na forum mitsu piszą, że podobnie jak Lancer jest głośno w środku i trochę "mułowaty" jak na 1.6. No ale co wy myślicie o tym aucie?

W ASX-ie jest mniej miejsca niż w lancerze,a co do głośności to nie uważam by lancer 1,6 był głośny,a dynamika to już jest rzecz względna,zależy od tego z jakiego auta się przesiadamy :wink:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2015, 21:59

Jak z awaryjnością w tym Lancerze. Co powiesz o kosztach części i zamiennikach, czy dużo ich jest? W ogóle czy jest to tanie auto w utrzymaniu?

P.s. Tak poza tematem, czy ktoś kupował w Markach pod Wawą w salonie Mitsubishi?
balboa
Nowicjusz

05 Sty 2015, 11:12

balboa napisał(a):Jak z awaryjnością w tym Lancerze. Co powiesz o kosztach części i zamiennikach, czy dużo ich jest? W ogóle czy jest to tanie auto w utrzymaniu?

P.s. Tak poza tematem, czy ktoś kupował w Markach pod Wawą w salonie Mitsubishi?

Odwiedzałem ten salon,ale kupiłem w Japan Motors przy Toruńskiej(dokładnie to Krasnobrodzka),ale tylko dlatego że mieli akurat "mój"kolor.Jeżeli chodzi o serwis to na forum mitsumaniaków chwalą bardziej ten w Markach.Na jazdę próbną też łatwiej się umówić w Markach(mniej klientów).A obsługa Salonu w obydwu bardzo dobra :ok:
O awaryjności mogę powiedzieć tylko to co można znaleźć w necie,czyli niewiele :D ,ale nie jest to moje pierwsze auto made in japan i jeszcze się nie zawiodłem,powiem że specjalnie szukałem auta WYPRODUKOWANEGO w Japonii.W poprzednich moich japończykach części (eksploatacyjne-bo innych nie potrzebowałem)były w normalnych cenach,a do starej almerki nawet bardzo tanie.Więc moim zdaniem cenami części nie ma co się przejmować :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2015, 13:15

Lancer to mało awaryjne auto ale jak się zepsuje to za części płacisz jakby to było BMW albo Audi. ASO strasznie drogie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Sty 2015, 13:19

yeti65 dzięki za wszystkie info! Jak możesz to powiedz mi jeszcze czy prawdą jest, że dźwignia zmiany biegów jest długa w ASX? Marek Wieruszewski z Motowizji mówił o tym na swoim kanale yt, a dla tego gościa można spokojnie uwierzyć w słowa. Dodatkowo wspomniał o głośnej pracy zawieszenia podobnie jak w Qashqai. Czy możesz to potwierdzić?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

balboa
Nowicjusz

05 Sty 2015, 13:28

balboa napisał(a): Jak możesz to powiedz mi jeszcze czy prawdą jest, że dźwignia zmiany biegów jest długa w ASX?

Nie mam pojęcia,do ASX-a wsiadłem tylko w salonie przy okazji zakupu lancera,to że jest ciaśniej, to od razu mi się rzuciło w oczy,ale jazdy nie odbyłem,bo nie byłem tym autem zainteresowany,więc nawet jak machałem dźwignią na sucho to nie pamiętam by coś z nią było nie tak :)
Najlepiej przekonać się samemu,jazda próbna nic nie kosztuje :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2015, 17:45

dzida napisał(a):Lancer to mało awaryjne auto ale jak się zepsuje to za części płacisz jakby to było BMW

Hmm,zdaje mi się że jiGsaw pisał ostatnio o tanich częściach do BMW :lol: :wink:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2015, 18:17

yeti65 napisał(a):Nie wiem jakim lancerem jeździłeś

1.8 benzyna, moim zdaniem Civic jest tylko odrobinę twardszy. Oba według mnie nie sprawdzą się podczas codziennej jazdy po wertepach. Słabszymi wersjami silnikowymi nie jeździłem, więc nie wiem - może faktycznie są bardziej komfortowe. Tyle, że to "słabsze wersje silnikowe".. :/

balboa napisał(a):Ford Kuga za duży dla mnie, choć wiem, że ma dobrą opinię u mechaników i nie tylko.

Czy ja wiem, moim zdaniem jest zwrotniejszy od Civica, widoczność rewelacyjna, łatwo się nim manewruje na parkingu. Jest jeden minus - to SUV, więc koszty utrzymania idą mocno w górę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Sty 2015, 18:23

Kuga więcej pali i gorzej się prowadzi od zwykłych kompaktów.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra