Auto na gaz czy disel

21 Mar 2010, 21:52

Wszystko zależy od funduszy... 15 letni diesel będzie o wiele bardziej problematyczny i kosztowny w utrzymaniu niż auto z LPG. Co do samego LPG to najwięcej zastrzeżeń mają ludzie, którzy nigdy gazu nie mieli albo mieli instalkę założoną jak najniższym kosztem. Trzeba też wiedzieć do czego gaz zakładać bo Ecoteca w życiu bym się nie zdecydował gazować, za to praktycznie wszystkie silniki 8V przyjmują gaz jak benzynę ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Mar 2010, 22:04

Weźcie pod uwagę to, że samochód w dieslu będzie kosztował znacznie drożej niż benzynka z gazem. Żeby diesel się zwrócił trzeba sporo jeździć. Mam dwóch kumpli jeżdżących samochodami w gazie 140km i 220km bodajże. W tym przypadku nie traci wiele mocy, spalanie małe i z tego co słyszałem żadnych problemów a to okres ponad 2lat. Technika idzie do przodu, co się z tym wiąże instalacje gazowe się polepszają. Nie wiem czy sam założyłbym gaz w swoim samochodzie, ale wybór należy do Ciebie. Doradzam, że gdybyś się zdecydował jednak na gaz, to zakładaj go sam. Kupisz furę która już 3lata śmiga na gazie i w tym przypadku możesz mieć często problemy.

Pozdrawiam
mixX
Nowicjusz

Miejscowość: Sląsk

24 Mar 2010, 22:46

z gazem to bywa równie, jeśli nieprofesjonalnie założony i najtańsza instalacja z możliwych to mogą być kłopoty... w moim przypadku żadnych problemów nie ma a przejechałem na sekwencyjnym gazie 70tys.
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Mar 2010, 16:29

Dobry silnik, profesjonalnie zamontowana instalacja gazowa, stałe wymienianie świec itd. No i nie powinno być żadnych problemów.
mixX
Nowicjusz

Miejscowość: Sląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century 1967 rok
    Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...