Auto oszczędne i bezawaryjne

01 Wrz 2010, 19:07

witam. szukam autka które będzie mało palić (do 6,5 litrów ropy - szukam diesela) oraz które nie będzie się psuć. Nie zależy mi żeby auto było duże (może być hatchback) ale żeby miało wspomaganie, poduszki i klime. No i zależy mi żeby wkład finansowy w autko był jak najmniejszy.
Jestem nowym kierowcą (właściwie to prawko będę dopiero zdawał za niedługo), ale nie mogę przestać myśleć o wyborze autka :) cena max do 8 tysiączków. pozdro.
lame lame lame kid.
asior
Nowicjusz

Miejscowość: się biorą dzieci?
2

01 Wrz 2010, 19:26

Bravo/Brava JTD nic lepszego co spełnia twoje kryteria chyba nie znajdziesz.
Ostatnio edytowany przez AreBie, 01 Wrz 2010, 19:33, edytowano w sumie 1 raz
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML
1

01 Wrz 2010, 19:28

Z tymi wymaganiami musisz co najmniej podwoić a najlepiej potroić budżet...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

01 Wrz 2010, 19:50

nie szukam auta nowego tylko np z 97 roku albo coś.
lame lame lame kid.
asior
Nowicjusz

0

01 Wrz 2010, 20:02

I myślisz, że 13 letni diesel, z przebiegiem pod pół bańki będzie bezawaryjny?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

01 Wrz 2010, 20:50

Pół mln km to przesada, ale z przebiegiem 200-250 tys spokojnie jeszcze da rady pojeździć.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...
    Jazda na suwak - czy teoria idzie w parze z praktyką?
    Minął już ponad miesiąc od wejścia przepisów nakazujących jazdę na suwak. Sprawdziliśmy jak to wygląda w rzeczywistości poruszając się w Warszawie w godzinach szczytu czy faktycznie kierowcy respektują tą zmianę. Jazda ...

01 Wrz 2010, 21:17

200-250 to mają 5 latki nie 13...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

01 Wrz 2010, 21:45

Też mi do głowy przychodzi tylko Bravo/Brava JTD.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

01 Wrz 2010, 21:56

Najpierw prawko, potem auto.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
1

01 Wrz 2010, 21:59

Kubuch napisał(a):200-250 to mają 5 latki nie 13...

Ostatnio trafiłem 3-latka z przebiegiem 195.000.-.. :!: Firmowy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014
0

01 Wrz 2010, 22:10

mój ojciec kupił niedawno audi 80b 4 1.9tdi 95r kombi sprowadzoną i dał za nią 6,5tys pali 5.5l średnio na 100km nawet fajnie się jeździ w miarę to chodź...to chyba by była dobra propozycja dla ciebie niekoniecznie kombi jeśli nie gustujesz w kombi. ja osobiście wole Benzynę bo z dieslami to w zimę różnie bywa bez różnicy czy stary czy nowy...Pisałem to juz na forum na innym temacie: znajomy ma busa t5 05r i Passata b5 po lifcie obydwa 1.9tdi Passat warsie 110koni obydwa miały akumulatory wymienione w tym samym czasie na nowe i Passat palił w każde mrozy a Bus to porażka nie chciał wcale palić. inny znajomy miał Reno Megane w dieslu to ciągle się psuło a potem golfa III 1.9tdi wcale nie był zadowolony.. teraz ma benzyniaka i jest zadowolony ale jeśli chcesz koniecznie diesla to bym na twoim miejscu jeszcze trochę kasy dołożył jeśli masz taką możliwość i kupił Opla Astrę 2.0dtl 16v jeździłem taką i najbardziej mi się podoba nią jazda z diesli jakimi jeździłem i w zimę kolega nie ma z nią problemów. jak na diesla bardzo cicho chodzi i nie klekocze tak jak 1.9tdi którymi jeździłem. Poza tym nie zakładaj ze jak kupisz diesla to będzie mniej awaryjny niż benzyna. A ceny części do diesla zazwyczaj są duużo dorsze niż do benzyny... i kolega "Kubuch" ma racje takie przebiegi jak napisał to maja auta 5-7letnie ponieważ ludzie którzy kupują diesla przeważnie bardzo dużo jeżdżą i zależy im na ekonomi. kolega który ma tą Astrę ma ją z 2002r i ma najechane 270km diesel 13letni który ma w realu najechane 200km to istna rzadkość.
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km
0

01 Wrz 2010, 23:02

Konrado125 napisał(a):z dieslami to w zimę różnie bywa bez różnicy czy stary czy nowy...

Dokładnie. Bez różnicy czy stary czy nowy. Jak ejst w dobrym stanie, akumulator jest ok, a układ zapłonowy sprawny to każdy samochód zapala. Nieważne czy diesel czy benzyna. No chyba, że się leje paliwko zza stodoły od znajomego Mietka to później są problemy z dieslami - nawet nowymi.

Z większych samochodów Audi 80 1.9 TDI, Passat B4 1.9 TDI z poczatkowych lat produkcji.
Jeżeli małe to może jakiś VW Polo? Seat Ibiza?
BRaov z JTD też dobra opcja.

Co do przebiegu to nie wszystkie samochody mają nakręcone kosmiczne przebiegi, ale w tych pieniądzach to już leciwe autka są (szczególnie jeżeli mowa o większych), więc i przebiegi konkretne.
Jeżeli chcesz małe to może niewarto upierać się przy Dieslu. Male auta mają zazwyczaj nieduże silniki benzynowe, a te z kolei mało palą w lekkich budach.

Najpierw zdaj prawko. Dopiero myśl o samochodzie bo jeszcze wymagania i kwota 20 razy się zmienią.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
0

02 Wrz 2010, 11:58

Nie musi być koniecznie diesel, benzyna też może być, tyle żeby nie palił 10 litrów tylko 7~ to było by ok.

Powiedzccie co sądzicie o gazolach?

Btw na razie myslalem o VW golfie III, peguot 206? może jakaś skoda? co o tym sądzicie?

Edit:
oglądam tą brave, powiem wam, że wizualnie bardzo mi się podoba, pali skromnie. Myslicie ze jak na poczatkujacego kierowce bedzie odpowiedni?
a poza tym to Fiat, i w razie czego częsci są tanie :P:P
lame lame lame kid.
asior
Nowicjusz

0

02 Wrz 2010, 12:06

Golfa III za te pieniądze bym raczej nie kupił,mozna za te pieniądze mieć inne lepsze auta.
Skoda w tym przedziale to tylko Felicja która gnije że aż miło no i chyba jakaś wysłużona Octavi czy Fabia.
Co do Bravo to masz racje i dla młodego auto może być wystarczające.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

02 Wrz 2010, 19:58

Bądź nietuzinkowy i nie kupuj Golfa III :D Peugot 206 wydaje mi się trochę damskim samochodem... :)
Fiat Bravo jak już mówilem dobra opcja :)
Ibiza i Polo za małe mam rozumieć?
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
0