Auto rodzinne

05 Kwi 2009, 19:03

Witam!bardzo prosze o pomoc.otoz spodzewamy sie z zona pierwszego dziecka.chce zatem kupic auto ktore bedzie spelniac warunki auta rodzinnego.ma spelniac nastepujace warunki:ekonomia urzytkowania,niezawodnosc i przestronnosc.auto w klasie sredniej nie starsze niz 10 lat.myslalem o xsara picasso,astra 2 kombi,volvo v40.ale chetnie rozwaze inne propozycje.prosze o konkretny model,silnik i rok z uzasadnieniem.z gory dziekuje!pozdrawiam!
gkelvis
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 19:58

Na początek podaj ramy cenowe :)
Ale po sugerowanych samochodach widzę że coś ok. 15-17 tyś.
A wiec tak:
Z tych co piszesz to V40 mogłoby być, tylko jak byś się na nie zdecydował to sprawdź dokładnie, lubią się sypać progi, nadkola.
Dodał bym jeszcze Focusa kombi
[link do oferty na Allegro wygasł]

Taki na przyklad fajny, nie od handlarza, tylko od osoby prywatnej.
Silnik 1.8 TDDI fajny, w miarę dynamiczny, spalanie nie jest wysokie
w 8 l/100km w mieście się mieścisz spokojnie chyba że gaz do podłogi trzymasz a na trasie 5 l/100 km przy prędkości tak do 120 km/h.
Dla rodzinki 2+1 a w przyszłości pewnie większej też wystarczy.
Kolejnym samochodem wartym uwagi jest VW golf IV kombi choć tu różnie bywa z przebiegiem - znacznie większe prawdopodobieństwo że licznik cofany.
Kolejnym samochodem godnym uwagi i chyba najlepszym ze wszystkich będzie to :

Tylko ten przebieg.... Albo prawdziwy albo połowę wycofany.
Ale poza tym to chyba wiele na temat Audi A4 chyba nie muszę pisać.
Po prostu dobry samochód, trwały, dynamiczny, pakowny, oszczędny.
stasiowski121

05 Kwi 2009, 21:00

V40 będzie dobym wyborem tylko żeby nie było z początkowych lat produkcji, bo te miały jakieś problemy. Prawie żadnych problemów nie powinny sprawiać modele po FL, chociaż znajomy ma takie V40 z 98r. i nie sprawia żadnych problemów. Dobrym wyborem jest też focus. Jeszcze pomyśł nad tym [link do oferty na Allegro wygasł]
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

06 Kwi 2009, 12:28

Może Octavia I ..?
Albo ta Astra też niezły ,ekonomicznie uzasadniony wybór.Przy Astrze żadna zepsuta częsc do wymiany nie zwali cię finansowo z nóg. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Kwi 2009, 12:32

Astra II Kombi moze nie powala wygladem, ale jak wspomniał przedmówca jest to samochód raczej tani w utrzymaniu. Dla rodziny z jednym dzieckiem jak najbardziej wystarczający.
Francuskie samochody są delikatniejsze, a szwedzkie droższe w utrzymaniu.
jasmin787
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Kwi 2009, 14:23

stasiowski121 napisał(a):Dodał bym jeszcze Focusa kombi

Jak to nie jest handlarz to...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Caddy 4MOTION
    Volkswagen Caddy z napędem na cztery koła oferowany jest od 2009 roku. W 2010 roku marka zaprezentowała nową wersję tego najbardziej popularnego samochodu dostawczego Volkswagena w Polsce. Samochód został udoskonalony ...

06 Kwi 2009, 16:33

Kubuch napisał(a):
stasiowski121 napisał(a):Dodał bym jeszcze Focusa kombi

Jak to nie jest handlarz to...

Tak to nie jest handlarz kolego bo to mój wujek sprzedaje :)
W podeszłym wieku z resztą tak ze samochód ten nie jest od żadnego handlarza mogę zapewnić.
Jak nie wiesz dokładnie to nie pisz !
Nie każdy na allegro jest handlarzem z resztą popatrz na szablon strony :)
Każdy szanujący się handlarz ma swój szablon na allegro i znacznie bardziej wychwala to co sprzedaje choć zazwyczaj nie jest w połowie takie dobre.
Poza tym dodaje duże zdjęcia na stronie. Wiem bo mialem do czynienia setki razy z przygotowaniem szablonów dla handlarzy nie tylko samochodów ale w większości.
stasiowski121

06 Kwi 2009, 16:41

stasiowski121 napisał(a):Tak to nie jest handlarz kolego bo to mój wujek sprzedaje :)

Czyli jak ktoś sprowadza samochody i je potem sprzedaje ale jest Twoim wujkiem to nie jest handlarzem? ;)
Napisz coś więcej o tej foczce bo sam chcę kupić a do Grudziądza mam niedaleko - może się przejadę go zobaczyć.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

06 Kwi 2009, 17:51

Wujek spprowadził go dla siebie, to pierwsze i ostatnie auto jakie sprowadzil bo sprowadzający go naciągnął całkiem nieźle.
Wujek wcale nie potrzebował takiego samochodu jednak była to okazja więc wziął ale szukał Fiesty. Sprowadził auto i okazało się że jego jakaś znajoma sprzedaje tanio Fieste w super porządnym stanie z 2003r i kupił ją a tego sprzedaje.
Przyjechał sam tym samochodem, nie mialem niestety okazji nim jeździć bo daleko ode mnie mieszka ale z tego co wiem samochód jest w bardzo dobrym stanie, silnik na trasie spalił mu 5 l/100 km ale nie jechał zbyt szybko (już przez Polskę).
Mówił że jak przez Niemcy jechał 160 km/h to więcej spalił ale w sumie i tak nie było źle.
Proponował mi żebym brał od niego :D
Ale ja mam dwa, trzeciego nie potrzebuję.
Więc kuzyn wystawił mu na allegro.
Nie mówię że jest idealne to autko bo nim nie miałem okazji jeździć ale wizualnie jest zadbane ( kupił dziadek od dziadka :D)
stasiowski121

07 Kwi 2009, 15:54

Ok.dzieki wszystkim za podpowiedzi.do forda nie mam zaufania wiec raczej nie skorzytam.chyba rzeczywiscie ta astra choc volvo tez kusi.dziekuje panowie!szerokosci!
gkelvis
Nowicjusz