Auto z 2000r. dla początkującej

21 Mar 2010, 21:24

Krótko i na temat.
Poszukuję auta dla siebie na najbliższe parę ładnych lat.
Wymagania:
-bezpieczne (jestem początkująca)
-tanie w utrzymaniu (nie wykluczam, iż będę musiała nim jeździć 2 razy w miesiącu na trasie 150 km w jedną stronę, ale to rzadko)
-wygodne i wyciszone
-zwrotne
-nie toczące się (jestem zwolenniczką dynamicznej jazdy)
-raczej 4 drzwiowe
Parę razy przejechałam się:
-Passatem 94 i 99 oba turbodiesle 1,9 (nowszy dla mnie za bardzo szeroki, komfort prowadzenia w sumie bez większej różnicy, aczkolwiek chyba żadnego z nich bym nie chciała)
-Astrą 97 (czuć każdą dziurę)
-Vectrą 98 ( jak w astrze tylko, że troszkę większy i ma bardzo małe lusterka boczne)
-Swiftem 90 (zwrotny, i niezłe przyspieszenie, aczkolwiek duża awaryjność, brak poduszek i wspomagania na dłuższą metę odpada, zwłaszcza, jak pięknie potrafi się ślizgać)
-mercem c 2004 ( cudeńko, ale nieosiągalne dla mnie cenowo, trochę duży, aczkolwiek dobre hamulce, zmiana biegów jak masełko i komfort wynagrodzą wszystko)

Z powyższych samochodów raczej żadnego bym nie wzięła (odliczając merca).
Myślę nad:
-skoda octavia
-seat toledo lub leon
-volvo s40 (aczkolwiek ciężko znaleźć coś porządnego w sedanie, większość to kombi)
-rover 75 ( nie wiem, czy nie będzie zbyt duży, jak dla mnie)
-carisma (choć czytałam nieprzychylne opinie o GDI)
-bmw e46 (ten model mi się marzy od dawna, tylko bez żadnego wieśniaczego tuningu, choć chyba jest kosztowny w utrzymaniu i cenowo to bym szukała w rocznikach 98 itp.)
-toyota avensis
-honda accord
Wszystkie w rocznikach 2000 ewentualnie 99.
W samochodach typu matiz, merc a klasa, panda czuje się, jak w puszcze i wydaje mi się, że jestem za wysoka do nich. Nie widzę świateł i nieźle muszę się schylać. Kombi odpadają, nie potrzebuję wielkiego bagażnika, a na dzieci to się nie szykuję.
Cena najlepiej tak od 10 000 do ok. 16 000 ( ale wiadomo bmw rover avensis accord stoją jednak za ok. 20 000).

Chyba, że macie inne propozycje godne uwagi.
Najgorsze i tak przede mną, jak wszyscy w komisach będą mnie traktować, jak typową babę.
anneczka111
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

21 Mar 2010, 21:28

Nie polecam Ci kupowania za 20 000zł następujących samochodów:

- seat toledo
- leon
- volvo s40
- rover 75

Jest to troszkę zbyt niska kwota, nie rozważasz opcji zakupu mniejszego samochodu, kompaktowego? Mogłabyś dostać samochód lepszy technicznie i nowszy.
mojsamochod
Nowicjusz

Miejscowość: Rymanów Zdrój/Kraków

21 Mar 2010, 21:30

Mialem astre F , teraz mam astre G , i uwazam ze opel robie jedne z lepszych zawieszeń na polskie drogi.. tą astra ktora jechalas mogla miec juz teleskopy do wymiany , bo nie chce mi sie wierzyc aby bylo w niej twardo, chyba jeszcze nie jezdzilas francuzami , ktore odrazam tym ktorzy jezdza glownie po dziurawych drogoach. w tej cenie do 16 000 pln polecalbym wlasnie astre II, silnik 1.6 16v rocznik no mysle ze 2002-2003 bys dostala w ladnym stanie z przebiegiem prawdziwym nieco ponad 100 000, z polskiego salonu.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

21 Mar 2010, 21:32

Hmm fakt myślałam nad czymś mniejszym, ale zdarza się, że będę musiała jeszcze wozić z 3 osoby...a co proponujesz?
Z mniejszych słyszałam w miarę dobre opinie o Corsie jedynie.
anneczka111
Nowicjusz

21 Mar 2010, 21:55

illusion napisał(a):uwazam ze opel robie jedne z lepszych zawieszeń na polskie drogi

Z tym całkowicie sie z Tobą zgadzam...mimo iz prawie nigdy dluzej zadnym Oplem
nie jezdziłem...Ale te "blachy"..... :!: :!:
anneczka111 napisał(a):Z mniejszych słyszałam w miarę dobre opinie o Corsie jedynie

Chyba ze masz na myśli tylko i wyłącznie"C"... :smile:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Mar 2010, 22:06

Tylko i wyłącznie C. Jeszcze pamiętam rok temu czytałam chyba w motorze albo auto świecie (gazety), iż przy korelacji przebieg, a awaryjność to Toyoty Yaris są lepsze.

A z Opli to fakt każdy facet w pracy kręci nosem, jak słyszy: "Opel"... ja tem jestem zdania, że wszystko zależy od egzemplarza i osobistych oczekiwań. Mogłabym ewentualnie od kumpla kupić tą Vectrę, ale jest ona b. zajechana i zażyczył sobie ode mnie 10 000
anneczka111
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...

21 Mar 2010, 22:21

Ja bym dorzucił jeszcze kilka propozycji (ogłoszenia podaję przykładowe, a nie polecanych egzemplarzy)

Alfa Romeo 147 [link do oferty na Allegro wygasł]
Toyota Corolla E11 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Honda Civic 6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

21 Mar 2010, 22:30

nie rozgladalbym sie za autkiem w komisie... to po pierwsze :> a myslalas nad francuzem jakims? renault megane na przyklad?
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

21 Mar 2010, 22:39

A czemu nie wzięłaś pod uwagę poczciwego Golfa 4? Za górną granicę znajdziesz dobry egzemplarz.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

22 Mar 2010, 12:10

Dla początkującej... Punto II, Clio II, Yaris, (jak ktos ludzi odkuracze), COrsa C. Na Golfy i inne auta przyjdzie pora po przetarciu. Na zakup auta w twoim przypadku nie przeznaczyłbym wiecej niz 10-12tys bo szkoda. Lepsze auto kupisz sobie za rok jak sie podszkolisz.
Goodway
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

22 Mar 2010, 20:17

Diesel czy benzyna? Uznajesz w aucie instalację gazową, czy jesteś jej niechętna?
Do 16 tys. zł kupisz Forda Focusa, właśnie gdzieś z rocznika 2000 w dieslu 1.8 TDDI. Bardzo dobre zawieszenie, ładne auto, ciekawe i z polotem. Bardzo przyjemny silnik.

Za tą kwotę szukać można Astry II, ale skoro dla Ciebie za twarde ma zawieszenie, to odpada - po co się męczyć?

Kolejna propozycja to Seat Ibiza/VW Golf IV. Wg. mnie to ten sam samochód tylko w innym opakowaniu. Ja wybieram bardziej agresywnego Leona. Tyle, że radziłbym w tym przypadku auta z silnikami benzynowymi.

Jeżeli jednak zdecydujesz się nie wydawać wszystkich pieniędzy to proponuję Fiata Brava/Bravo 1.9 JTD. Fenomenalny silnik diesla. A autko o którym krążą krzywdzące stereotypy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2010, 20:24

Z tych, które wymieniłaś, najbardziej wstrzela się w kryteria E46, ale masz za mało kaski na takowe. Poza tym musisz pamiętać, że nie tylko paliwo się leje do auta, ale też trzeba co jakiś czas coś wymienić... Możesz wziąć pod uwagę któregoś japończyka. Co do Opla... jeżeli zależy Ci na bezpieczeństwie to odradzam - gnijące elementy konstrukcyjne, czy przewody hamulcowe tego nie poprawiają.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Mar 2010, 22:14

ACSznycel ----> Hmmm te alfy całkiem ciekawe, no i o dziwo nowsze roczniki nie stoją wysoko
a jak jest z częściami do Hondy?

marjan----> za francuzami patrzyłam zwłaszcza z megankami (potencjalnego męża już nie ma także nie będzie nic do przewożenia na co dzień ;) ), gdyż Laguny to już inny segment (mimo spadku cen przez ostatnie półrocze)

Kierunkowskaz---> golfy no niestety nie moja stylistyka, pomimo wielu pozytywnych opinii użytkowników

Goodway----> trochę się przetarłam ;) , bo przez ostatni rok pojeździłam fakt nie zawsze codziennie, ale tak zupełnie zielona to nie jestem. Szkoda mi kupić auto i za rok je sprzedać, by znów szukać kolejnego. A sprzedać auto to jednak nie taka bułka z masłem.

Dishman------> Na gazie nigdy nie jeździłam. W sumie to przede wszystkim diesle, aczkolwiek wiadomo, co model to inne możliwości. Bravę (jako pasażer) uznaję za całkiem komfortowe auto. Akurat znajoma się rozbiła tym autkiem. Koszt naprawy sprasowanego przodu wyniósł 1/2 ceny auta.

jiGsaw----> a no właśnie marzenia marzeniami, a cena ciągle wysoka i nie wiem czy za rok z trzeciej serii pójdzie cenowo coś bardziej w dół, bo pułap (cenowy) bmw jest dość wysoki, a lata lecą. :[

Już dawno się nie wgłębiałam, które auta stracą na wartości w najbliższym czasie. Oczywiście nie lecę z zakupem na gwałt, zatem mogłabym jeszcze poczekać np. poł roku, rok tylko czy jest sens?
anneczka111
Nowicjusz

22 Mar 2010, 22:26

Z Alfami dałbym sobie spokój chyba że często chcesz stać w serwisie.
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

22 Mar 2010, 23:57

PEUGEOT 307, MEGANE II
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz