Cześć, zwracam się do Was z prośbą, ponieważ potrzebuję opinii o wielu autach, a sam jak kupuję to potem jeżdżę 10 lat jednym, więc nie mam za bardzo porównania.
Aktualnie A4 B5 automat, PD....
gdyby nie ten warkot, terkot i wibracje, to auto by było prawie idealne.
Prawie bo mam 1BE, czyli -2cm i twardziej, czuć też pod tyłkiem, że z tyłu belka, a auto małe, co ma swoje zalety jak ktoś lubi szybką jazdę.
Nadal jestem z niego zadowolony, bo jest bezawaryjne, ale wygłuszanie drzwi, robienie dobrego audio przy tym dieslu było pomyłką.
Szukam teraz benzyny, koniecznie automat, nadwozie obojętne, ale teraz raczej sedan, bo podobno ciszej.
Zawieszenie ma dobrze tłumić nierówności i nie przenosić wielu dźwięków do środka. Miło by było gdyby były wygodne fotele.
Cisza w środku, to kolejny priorytet, gdyby nie pompowtryski, to w B5 nie jest źle. Nie chcę też, żeby w kolejnym aucie trzeszczały, skrzypiały plastiki, to jest strasznie drażniące i zaraz szukam przyczyn. Audio sam sobie zrobię, wyciszenie też mogę poprawić, o ile konstrukcyjnie auto nie jest porażką z cieniutkimi uszczelkami.
Przeczytał ktoś?
Moje typy:
Audi A6 C5 1.8 bądź 2.4 ja z Audi jestem zadowolony więc może warto pozostać. A8 D2 bym nie chciał, trochę za duże. E38 też, ciężko znaleźć miejsce na mieście. Ale nie mówię nie.
Mercedes W210, mało brakowało a bym dzisiaj jechał oglądać igiełkę z małym przebiegiem, dobrze, że ochłonąłem, wolę zasięgnąć porady.
Mercedes W124 2.0 , 2.2 , 2.8 nie wiem jak z wyciszeniem, ale myślę, że łatwo by go było rozebrać na części pierwsze i wyciszyć. Poważnie taki wygodny? Czy to tylko taki trik jak w A6 C4, bardzo miękkie sprężyny, co daje złudzenie komfortu, ale konstrukcja zawieszenia jak w VW Polo i słabo tłumi poprzecznie, do tego gumowo się prowadzi. Wolę B5.
AR 159 właśnie skreśliłem, myślę, że nie da mi komfortu.
Hyunadai Sonata, chociaż Grandeur pewnie lepszy, nie wiem jak tu z trwałością, wyciszeniem, plastikiami i korozją.
Toyota Camry, ta z roczników 2006,7,8,9. Zajrzałem parę dni temu pod spód tkiej z 2008r i zobaczyłem sporo rdzy? To normalne? Było jej tyle co kiedyś z moim 20 letnim Oplu.
Czy jest w niej cicho? zaliczyłem raz przejażdżke Corollą Verso i tak głośnym autem to dawno nie jechałem.
Lexus Gs300. Tak samo, jak z blachą? Podwoziem?
Skoda Superb I, 1.8 bądź 2.8, widzę, że sporo więcej zadbanych egzemplarzy niż A6 C5.
Ale jak tu jest w środku? Plastiki, wyciszenie? Znaczek mnie nie obchodzi. Dobra konstrukcja drzwi pod audio, tyle wiem. Łatwiej o Tiptronica niż w A6.
To chyba tyle moich typów, możecie też dorzucić swoje, jestem otwarty.
Mile widziane wypowiedzi osób, które przynajmniej raz jechały danym modelem i mają porównanie.
Budżetu celowo nie podaję, nie chcę się za bardzo ograniczać, a auto chcę kupić na wiele lat.
Pomożecie?