Automat do 50 tys.

27 Mar 2013, 16:08

Witam, powoli przymierzam się do zmiany samochodu. Myślę o samochodzie z automatyczną skrzynią biegów. Moje wymagania:
- silnik w benzynie wolnossący bez żadnych turbin ale nie koniecznie
- pojemność od 2,0 do 2,5 litra
- moc od 150 do ok 200 KM,
- najlepiej żeby to był V6 ale nie koniecznie
- spalanie w mieście max do 11-12 l/100km
- kompakt albo większe auto
Samochód powinien być mało awaryjny - jak u wszystkich co piszą w tym temacie :D
Chodzi o to żeby samochód nie był uziemiany na tydzień czasu bo trudno zdiagnozować ustarkę za 100 zł.
Idealnie te parametry spełnia lexus IS 250, ale poproszę o tańszą alternatywę. Raczej problem jest ze znalezieniem taniego serwisu lexusa :(
Nie jestem uprzedzony do żadnej marki. Proszę o propozycję :)
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

27 Mar 2013, 18:34

a myslales cos o tych najbardziej powszechnych czyli a6, a4, bmw 3/5, mercedes e klasa, vw passat?
czy moze cos orygialniejszego:
[link do Otomoto wygasł]
jak piszesz "wieksze" masz na mysli:
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
czy bardziej:
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

27 Mar 2013, 19:27

Dzięki za propozycje, ale większe to nie znaczy suw :) , jak już coś to zamiast cx7 wolałbym 6, w sumie nie wiem jak się sprawują automaty w mazdach. O DSG w niemieckich troche coś słyszałem i są różne opinie.
zoltrex
Początkujący

27 Mar 2013, 20:16

DSG jest fajne, ale ma jedna wade trzeba koniecznie po przejechaniu pewnej ilości kilometrów robic mechatronikę a to dość duuuży wydatek.
Najlepsze są jak dla mnie klasyczne automaty.

Niestety o spalaniu 12l w mieście z automatem możesz zapomnieć jak w grę wchodzi minimum 2.0. Z automatem silnik powinien byc większy bo wtedy to jedzie inaczej jest bieda.

Serwis hm... ja mam nie typowe auto na polskie warunki i polskich mechaników jednak mam jednego fachmena w bliskiej okolicy któy bez problemu obsługuje mi odysseyke.
Jak masz zaufanego człowieka kumatego w temacie nie bój się auta któe sobie upatrzyłeś, a które nie choruje na jakieś większe dolegliwości...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2013, 13:04

http://autokult.pl/2012/03/27/eksploata ... m-poradnik

Ten artykuł bardzo straszy :( , wogóle odradzają kupowanie starego używanego automatu :P
Może jednak IS250 to najlepsza opcja, chyba najmniej awaryjne samochody za cenę droższego serwisu.

Może ktoś powiedzieć ile kosztuje typowa naprawa skrzyni DSG?
zoltrex
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Muzeum SKODY w Czechach obok fabryki w Mladá Boleslav
    SKODA zaprezentowała nową koncepcję swojego muzeum, które powstanie tuż obok głównej fabryki producenta w Mladá Boleslav w Czechach. Zmiany mają na celu przybliżenie zwiedzającym historii marki od początków ...