Błąd ECN 01345E

13 Wrz 2023, 20:07

Witam. Pojawił się taki błąd (błąd zapamiętany bo ikona samochodu z kluczykiem znika po odpaleniu auta).
Opel Zafira b
1.8 z LPG
2010 rok.
Czy jest się czym martwić?
bartass7
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

14 Wrz 2023, 11:52

Ten błąd dotyczy problemu z komunikacją z sondą lambda czyli problem może być gdzieś na kablach, we wtyczce lub sama sonda może być już uszkodzona.

W jakich warunkach pojawił się błąd, podczas jazdy na trasie ze stałą prędkością?
Jak często się pojawia?

Błąd ECN 01345E najczęściej jest tożsamy z błędem P0134 czyli dotyczącym pierwszej sondy lub grzałki, ich obwodu itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2023, 12:25

Bład pojawil sie nagle nawet nie wiem zabardzo z ktorym momoncie. Znaczy się ikona samochodu z kluczykiem pojawią się po przekręceniu zapłonu a gaśnie chwilę po odpaleniu a w czasie jazdy nic się nie świeci. Po wykasowaniu tego błędu u elektryka pojawią się znowu po 2 dniach.
Chociaż faktycznie miałem robioną odmę w aucie i kola zmiennych faz rozrządu
bartass7
Nowicjusz

14 Wrz 2023, 16:02

bartass7 napisał(a):Chociaż faktycznie miałem robioną odmę w aucie i kola zmiennych faz rozrządu
Wcześniej błędu nie było? Może poruszyli jakieś przewody od tej sondy itd.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

14 Wrz 2023, 20:16

Spróbuję posprawdzać. A pytanie jeszcze czy to jest coś poważnego żeby pojechać w razie co od razu do mechanika czy można narazie z tym pojeździć
bartass7
Nowicjusz

15 Wrz 2023, 19:11

bartass7 napisał(a): Pojawił się taki błąd
Gdzie się pojawił ? Pewnie go odczytałeś za pomocą jakiegoś interfejsu , komputera ? A może dowiedziałeś się o metodzie tzw. wypedałowania błędów ? co sugeruje forma przedstawionego błędu - ECN........ Jeśli tak to powiem Ci że ta metoda ma wady . Błędy tam odczytane mogą być błędnie interpretowane . Np ECN 000970 . Bardzo popularny błąd w zafirach i astrach . Podchodząc standartowo to błąd ów jest tożsamy z błędem P0009.
Niewłaściwa korelacja między wałkiem rozrządu a wałem korbowym . Ups...przestawiony rozrząd . Byli tacy co rozbierali motor i nic nie znależli.
A tak naprawdę po podłączeniu interfejsu programu obsługującego opla zazwyczaj jest to błąd ale U0009 -sporadyczna utrata komunikacji can ze sterownikiem silnika . Dlaczego taka rozbieżność ? Wypedałowanie daje błąd ze sterownika silnika ale bez rozróżnienia czy to chodzi o błędy P czy U dotyczące komunikacji , oraz dodatkowo czy są sporadyczne , stałe , obecne czy zaszłe , czy jak tam je zwał . Ale masz farta bo błąd w temacie jest jednoznaczny i nie ma odpowiednika dotyczącego komunikacji CAN. Piszesz o kontrolce z kluczykiem . Jest ważna ale jeszcze druga bardziej istotna . CHECK ENGINE. Ta po prawej w cyferblacie . Gdy się zaświeci jest wtedy się czym przejmować . Zapytam dla pewności jeszcze raz - gdzie jak odczytujesz błędy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bardzo szybkie mogą być minivany?
    Minivan to z założenia rodzinny samochód, który ma za zadnie przewieźć rodzinę, psa i całkiem pokaźny bagaż z punkt A do punktu B. Takie samochody nie budzą emocji wśród miłośników sportowej jazdy ...

15 Wrz 2023, 21:37

Byłem wczesniej u elektryka i powiedział po podłączeniu komputera że to od sondy lambda tzn coś z napięcie dokładnie już nie pamiętam. A drugi sposób to wypedałowanie, to zrobiłem koło domu i taki wyszedł błąd. A ikona check engine gaśnie po uruchomieniu silnika i wczasie jazdy się nie świeci
bartass7
Nowicjusz