Błąd P0303 Toyota Corolla E11 2000r. 1.4

26 Sty 2022, 12:38

Witam,
posiadam bardzo zadbaną Toyotę Corollę z zaledwie 140tys. km przebiegu.
Nigdy nie była "upalana" na parkingach, jeżdżona zawsze w granicach maksymalnej dozwolonej prędkości. W zeszłym tygodniu podczas jazdy na trasie z prędkością ok. 100kmph zaczęła migać kontrolka check engine. Zjechałem szybko na stację odczekałem, pół godziny sprawdziłem olej i płyny i gdy uznałem, że wszystko jest w normie, postanowiłem jechać dalej.
Niestety silnik zaczął inaczej pracować tj. drganie na luzie, znaczny spadek mocy, opóźniona reakcja na gaz i bardzo duże spalanie (15l/100km przy jeździe 60kmph, gdzie normalnie jest to około 5).
Podłączyłem w domu skaner diagnostyczny i wyskoczył błąd "Cylinder 3- wypadanie zapłonów."

Pytanie brzmi: czego mogę się spodziewać? Zaznaczę, że problem nie pojawił się przy odpalaniu silnika tylko podczas spokojnej, równej jazdy.

Dziękuję za pomoc z góry,
Pozdrawiam
paulmontana1
Obserwowany

26 Sty 2022, 13:01

Zapewne nie pracuje ów 3 cylinder. Brak iskry, paliwa, kompresji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...
    Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...