Brak danych holendra do umowy

15 Lut 2020, 20:03

Witam, mam problem kupiłam auta sprowadzone z Holandii w Polsce od prywatnej osoby dostałam wszystkie dokumenty do rejestracji lecz nie mam umowy kupna sprzedaży pomiędzy Holendrem a mną skąd mogę dostać dane do umowy ponieważ osoba od której kupiłam to auta nie ma danych Holendra
Nikola
Nowicjusz

15 Lut 2020, 22:43

Nikola napisał(a): kupiłam auta sprowadzone z Holandii w Polsce od prywatnej osoby dostałam wszystkie dokumenty do rejestracji lecz nie mam umowy kupna sprzedaży pomiędzy Holendrem a mną
Dla mnie to czarna magia...Kupujesz samochód na umowę a w niej nie ma danych sprzedawcy... :?: :?: :shock: Przeciez umowa k/s to podstawa do rej.w WK... :!: Najprostsza droga to:zwrot samochodu dla osoby która dokonała tego przekrętu... :!: :!:
Nikola napisał(a): skąd mogę dostać dane do umowy ponieważ osoba od której kupiłam to auta nie ma danych Holendra
Spytaj się tej osoby która Ci ten samochód sprzedała.. :shock:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lut 2020, 23:01

Nikola napisał(a):Witam, mam problem kupiłam auta sprowadzone z Holandii w Polsce od prywatnej osoby dostałam wszystkie dokumenty do rejestracji lecz nie mam umowy kupna sprzedaży pomiędzy Holendrem a mną skąd mogę dostać dane do umowy ponieważ osoba od której kupiłam to auta nie ma danych Holendra

To jedź do Holandii , pod adres z dowodu rejestracyjnego i powiesz temu Holendowi tą całą historyjkę i może zgodzi się na spisanie umowy :naughty:

A tak na poważnie to kupiłaś auto na tzw. "umowę in blanco" "umowę na niemca" "umowę na holendra" czy "przepiskę" jak zwał tak zwał...(można poczytać o tym w sieci np tu
https://www.google.pl/search?source=hp& ... CAU&uact=5
) a pewnie w tym całym zamieszaniu handlarz zapomniał Ci dać sprefabrykowanej umowy między Tobą a człowiekiem z dowodu, teraz zadzwonisz do niego to oczywiście przywiezie Ci tą umowę do podpisu, bo np. się zawieruszyła,abo musi ją jeszcze napisać. :naughty:

Powiem Ci szczerze że proceder znany od lat...ale kończą się powoli te czasy, auta są spisywane na granicach, bardzo mocno się za to wzięli, pozatym podpisując taką umowę uczestniczysz również w fałszerstwie, i w razie W, uczestniczysz w tym przestępstwie celno-skarbowym, dodatkowo poświadczasz nieprawdę w kilku urzędach, i nie masz żadnych praw w przypadku zakupu bubla. Więc brawo Ty.
I jak ma być w Polsce dobrze.
A może w dowodzie jest Firma? i nie ma danych holendra, no to jeszcze by było lepiej na dokładkę...byłby zakup auta od holenderskiej firmy na umowę kupna sprzedaży :lol:
O ile w ogóle masz dowód rejestracyjny?
Na przyszłość proszę kupować w sposób legalny, od właściciela na umowę K-S, albo importera który auto przywiózł , opłacił i wystawi FV Marżę lu FV VAT na samochód lu od innej Firmy która załatwi temat szybko, sprawnie i profesjonalnie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

16 Lut 2020, 13:40

Tak mam wszystkie dokumenty do rejestracji deel1,2 RDW lecz osoba od której kupiłam auto nie ma danych holendra powiedział żebym spisała sobie umowę pomiędzy mną a Holendrem lecz jak się okazało już po kupnie na karcie jest tylko adres i skrót imienia i nazwiska. Wiem spisywanie takich umów jest nielegalne. Lecz osoba sprzedająca wmawiała mi że wszystko jest ok i uda się zarejestrować auto a na dzień dzisiejszy nie odbiera telefonów.
Nikola
Nowicjusz

16 Lut 2020, 18:35

:lol: To ten handlarz trafił na bardzo naiwną osobę.
Dziwię się że jeszcze trafiają się takie osoby podpisujące takie umowy.

Może to pomoże

http://warsztatvw.blogspot.com/2014/04/ ... ablic.html

https://www.motofakty.pl/artykul/samoch ... menty.html

Tak to jest jak się kupuje samochody na dziko u pseudohandlarzy...bo było taniej 1000zł, czy nawet 2000zł, a to dopiero być może początek Twoich problemów z rejestracją...czego oczywiście nie życzę.

KAS ostatnio mocno wiął się za samochody które są do nas przywożone...ja to akurat popieram, powinno się raz na zawsze skończyć z tą lewizną.
andrewb25
Stały forumowicz

17 Lut 2020, 12:49

Odnalazłam osobę (wlasciciela) z Holandii i moje pytanie czy jest jakaś opcjia sprostowania tych wszystkich spraw miedzy mną a właścicielem (wypisania nowej umowy) czy już nic nie jestem w stanie zrobić :/ i nie zarejestruje autka ?
Nikola
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

17 Lut 2020, 19:10

Zarejestrujesz ...ale na "lewą" umowę.
andrewb25
Stały forumowicz

18 Lut 2020, 10:55

andrewb25 napisał(a):Zarejestrujesz ...ale na "lewą" umowę.

Nie strasz takkk :D

Widzę że wpisujesz się w narracje "pozytywnych zmian" tak Ci jest dobrze z tym co się dzieje teraz?

Nikola odpuść wydzwanianie po obcokrajowcach bo nasze przepisy są dla nich 3ecim światem... i nie zadawaj takich pytań w internecie.
Pogadaj (osobiście) w agencji celnej albo gdzieś w komisie powiedzą Ci co zrobić żeby było ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Lut 2020, 21:19

szybki napisał(a):Widzę że wpisujesz się w narracje "pozytywnych zmian" tak Ci jest dobrze z tym co się dzieje teraz?

tiaa dobrze,, zarejestrowane mam 5 aut i zamiast sprzedawać to czekam jak d...l na twarde dowody i zamrożone 100 000zł ..to jest jawne bandyctwo i ograniczenie swobody działalności gospodarczej, bo mam zblokowany towar handlowy, a co inni mają powiedzieć którzy sprzedają np. 30-50 aut miesięcznie? mają to wszystko rejestrować i ubezpieczać.
Chyba trzeba do szarej strefy wskoczyć bez żadnych podatków, i odpowiedzialności, i będzie oferta z umowami na Duńczyka...czy to nie jest Patologia ? Dlaczego prowadząc wszystko legalnie i płacąc dodatkowo podatki i odpowiadając prawnie za to co sprzedaje mam mieć gorzej od tych którzy to robią nielegalnie, którzy nie płacą nic i nie odpowiadają za nic.
A później właśnie pojawiają się takie tematy .
NIe nachodzi na myśl nic innego niż przesyłanie takich tematów dalej .Prześlij dalej -->KAS-->UC-->UM-->GIOŚ...oni szybko znajdą kogo trzeba wpisać na umowę. :lol:
Wg mnie rynek mocno się zmieni przez najbliższy rok/dwa... zostaną najwytrwalsi i bardziej profesjonalni.
Kombinatorzy, Przywożący śmietniki i wraki jakaś część z nich się powykrusza.....już widzę że co poniektórzy rezygnują z tego biznesu.
andrewb25
Stały forumowicz

19 Lut 2020, 22:03

andrewb25 napisał(a): dodatkowo poświadczasz nieprawdę w kilku urzędach,

Poświadczenie nieprawdy dotyczy tylko funkcjonariusza publicznego lub innej osoby uprawnionej do wystawienia dokumentu a nie osoby fizycznej.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

20 Lut 2020, 22:42

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

21 Lut 2020, 13:35

Jakie masz dane na dokumencie eksportowym z Holandii? Taka zielona kartka A4 (pozycja C6). Holenderskie dane czy Polskie? Link poniżej.

https://www.rejestrujemypojazdy.pl/wp-c ... -awers.jpg
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006