Witam,
Po długiej lekturze forum i innych źródeł w Internecie wyslekcjonowałem 3 modele, ale teraz potrzebuje Waszej pomocy żeby wybrać mądrze.
Szukam samochodu do 13tyś. euro (mieszkam w De). Samochód głównie do miasta dla Żony z dzieckiem + weekendowe wypady do 200km.
W grę wchodzą tylko silniki benzynowe, mile widziana norma Euro6.
Moc minimum 110km - ponieważ nie chcę być zawalidrogą.
Obecnie ogranicznam się do tych modeli:
Citroen C4 1.2 PureTech 130km - mam na myśli standardowe C4 (nie-cactus). Bardzo fajne auto, można wyhaczyć nawet rocznik 2016 z bogatym wyposażeniem. Jedyny minus to bardzo dziadkowaty układ kierowniczy i WIELKA kierownica (kto to wymyślił!?). Niemniej jednak mój faworyt, bo silnik i skrzynia bardzo fajnie się komponują
Focus 1.0 EcoBoost 125km - auto żwawsze od Citroena, fajny układ kierowniczy i skrzynia. Spokojnie można znaleźć auto od pierwszego właściciela z przebiegiem poniżej 50k, ale raczej z gorszym wyposażeniem niż Citroen. Środek również prezentuje się gorzej, nie potrafię przywyknąć do designu deski rodzielczej
Honda Civic IX 1.8 140km - jak dla mnie auto bez większych wad, ale także bez większych zalet
![Uśmiechnięty :)]()
Silnik fajny, bo bez turbo więc można zapomnieć o jakiś dziwnych problemach, za to trzeba wysoko kręcić żeby auto było wystarczająco żwawe. Większa pojemność i norma Euro5 powoduje, że opłaty będę trochę większe, ale bez tragedii. W DE Hondy dobrze trzymają cenę, więc raczej ciężko będzie znaleźć coś nowszego niż 2014.
Jestem ciekaw, czy jesteście w stanie jednoznacznie odradzić lub jednoznacznie polecić któryś z wymienionych modeli. Ewentualnie zaproponować coś innego, ale zdecydowanie odrzucam wszystkie koreańskie propozycje (Kia Ceed i i30 to jednak nie moja bajka).