Chevrolet Captiva 2.4. Wymiana silnika.

20 Lis 2020, 17:06

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, więc za błędy z góry przepraszam ;)
Moje auto to Chevrolet Captiva 2.4 benzyna, 2006 r. 4x4. Problem polega na spalaniu oleju w bardzo dużych ilościach, około 4l na 1000km :( , pojawiło się to po uszczelnieniu silnika. Opinia mechanika brzmiała, że do wymiany odma z pokrywą która kosztuje około 3000 zł, lub wymiana pierścieni z uszczelniaczami, lecz podobno części są bardzo trudno dostępne i remont silnika byłby nie opłacalny, no i gwarancji nie ma, że to pomoże. Drugą opcją jest wymiana silnika, lecz silników od Captivy lub od bliźniaczego Opla Antary, jest nie wiele i koszty też są nie małe. Moje pytanie brzmi czy można by było zainstalować silnik np. od Sorento 2,4, lub Frontery 2.2, lub czegoś bardziej popularnego i dostępniejszego. Jestem laikiem w takich sprawach i nie wiem co robić, dlatego potrzebuje pomocy.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)
captiva90
Obserwowany

21 Lis 2020, 11:07

Zainstalować można wszystko tylko koszta większe razy hmmmm? 2? 3?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...