Witam,
to może jako ponad roczny użytkownik takowego wozu (Xsara I 1.9D '98) wypowiem się w temacie.
Silnik - nuda. Zawsze odpala, budowa cepa, może i nie jest demonem prędkości ale daje radę. Prędkości przelotowe rzędu 120-130km/h nie stanowią problemu. Max ok 170km/h. Przy przyspieszaniu trzeba wykazać się cierpliwością i zrozumieniem, z wyprzedzaniem podobnie (nie ma sensu redukować biegu - od ok 80 km/h ciągnie tak samo na 4 i 5 biegu
![Wink :wink:]()
). Ale za te wszystkie wyrzeczenia - spalanie 5-6 l/100km;]
Zawieszenie - francuz. Miękko, wygodnie, kierownicą kręci się jak w maśle. Japońskie zawieszenie to nie jest na bank
Koszty - wymieniłem oleje, filtry, robiłem klocki, linkę ręcznego - ceny normalne z tych niższych. Aha to dla przebiegu ok 50tys km. Auto nadal w rodzinie i wiem, że teraz padł aku.
Ogólnie polecam. W cenie zakupu (chyba 3 lata temu, wówczas 11,5tys zł) nic lepszego bym nie kupił. Często spotykane drobne udogodnienia - elektryczne szyby, manualna klima (baaaardzo obciąża silnik), centralny.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem
PS. Wiele słyszałem o jednostkach benzynowych - potrafią naprawdę mile zaskoczyć
![Wink :wink:]()