Clio III kontrolki

06 Paź 2014, 23:05

Witam. Od niedawna mam clio 2006 z lpg. Wszystko było ok do czasu wyświetlania się kontrolek- aktualnie palą się cały czas podczas jazdy:
kontrolki-samochodowe/30-kontrolka-awarii-elektroniki-silnika/
https://www.google.pl/search?q=awaria+s ... B927%3B927
i klucza, że trzeba jechać na serwis.
Byłam u 2 osób:
1. przydomowy warsztat- na komputerze wyszedł problem z sondą i potencjometrem gazu (jakoś tak). Pan sprawdził sondę, chyba miernikiem(nie znam się) i stwierdził, że sonda jest dobra (ktos przy niej "majstrowal"robiąc gaz-o ile dobrze zrozumialam) i trzeba wymienić pedał gazu.
2. u 2 osoby: na komputerze wyszło:"obwód sondy tlenu pod katalizatorem" oraz znow cos z pedałem gazu (sama widziałam, mechanik nic nie mowil) stwierdzil na 90% sonda do wymiany. nic nie oglądał, oparl się na komputerze.
Pytanie do Was: komu zaufać? nie chodzi o koszty, ale o to, żeby już mi się to nie wyświetlało. Usuwane były te ikonki i znów się pojawiają czyli coś jest nie tak. Poza tym, ze auto czasem przez chwilę szarpie rano (juz na gazie), mam wrażenie, że żle wyświetla się poziom paliwa nie dzieje sie nic. Czy jest możliwe, że przez usunięcie komputerowe "ikonek" Pan mógł mi coś popsuć w wyświetlaczu poziomu gazu? (takie kropeczki). Odkąd wyjechałam z warsztatu nie palą mi się, może przypadek-czy z tym też na serwis?
CO radzicie? Pozdrawiam.
clioclio
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: renault

12 Paź 2014, 22:06

Może jednak ktoś odpowie? Czy wierzyć na 100% komputerowi, bo czytałam, że mając lpg auto może "szaleć" i nie jest to wiarygodne. Czy poza komputerem można jakoś sprawdzić sondę? Mechanik nic nie zaproponował stwierdzając, że na 90% to to. Drugi z kolei stwierdził, że sonda jest dobra (miernik). Nie zrozumcie mnie źle, chce to naprawić, zapłacić,ale żeby się już nie wyświetlały :(
clioclio
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: renault