ClioII możliwe odwrotne podłączenie kabli rozruchowych

08 Cze 2024, 12:28

Zostawiłem samochód na światłach co poskutkowało rozładowaniem akumulatora. Byłem po 12h zmianie w pracy trochę zmęczony i podłączałem kable rozruchowe z drugiego samochodu ale jestem na 80% pewien że podłączyłem je poprawnie ale zmęczenie mogło zrobić swoje.
Wrzuciłem samochód dawcy na obroty by podładować akumulator, wsiadłem do swojego i po przekręceniu kluczyka moje chińskie klemy za 20zl zaczęły dymić, wysiadłem z samochodu i je wyrwalem. Samochód zepchalem na parking gdzie stał 2 dni.
Po tym czasie akumulator był rozładowany do zera, odpaliłem samochód na klemach i bez problemu pojeździłem po mieście ze 20 minut żeby go podładować.
Dzisiaj rano wsiadam i wszystkie kontrolki mrygają, samochód nie kręci.
Co mogło się spierdzielic? Czy wymiana samego akumulatora ma sens?
ClioII
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zamienniki opon - kalkulator
      Zamiennik to opona która ma za zadanie zastąpić nam oponę wzorcową tą którą przewidział do montażu w samochodzie producent. Chodzi tu dokładnie o rozmiar średnicy zewnętrznej opony który będzie jak najbardziej ...
      Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
      Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...