Co ile smarować sprężarkę klimy?

12 Cze 2009, 14:52

słyszałem ze spręzarka klimy napędzana jest przez pasek rozrządu i ona jest smarowana tylko jak jest klima właczana i ze trzeba właczac przynajmniej raz na tydzien na 15minut
a jesli auto jezdzi raz na tydzień i to przez mniej niz 15minut to znaczy ze mam go zapalać na jawowych obrotach i wlaczac klime? przeciez jesli na dworze jest ok 12-18C i jest chłodno, pada deszcz to nie będę marnował paliwa na klimę
spręzarka chodzi non stop? jak to jest? czy jesli auto robi zawsze co tydzień 10km to mam w czasie jazdy jezdzic na klimie?
piotrauto
Stały forumowicz

• 12 Cze 2009, 17:11

Klimy nie włącza się tylko po to,żeby ochłodzić wnętrze samochodu.Nawet w zimie,jak jest -10 stopni,to się klimę włącza.Poczytaj jak używać klimatyzację i dlaczego jej używać nawet w zimie i jak jej w zimie używać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Cze 2009, 17:32

no wiem ze tez suszy wnętrze i usuwa pare wodną ale jednak jak jest lato i na dworze sucho ale nie jest gorąco tylko ok 12-18C to nie ma potrzeby jej właczac, powoduje znaczne obniżenie osiagów auta oraz podwyższenie spalania i podwyższenie hałasu
    jesli z auta korzystam raz na tydzień i przejezdzam wtedy 10km to mam klime właczac co tydzień?
    a co jesli auto stoi w garazu non stop przez miesiąc?
    piotrauto
    Stały forumowicz

12 Cze 2009, 17:50

Jak korzystasz raz na tydzień i robisz nim 10 km,to wystarczy,że tą klimę włączysz na te 10 km raz w miesiącu.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000