Coupe: Hyundai, Megane, Tigra czy Puma?

13 Maj 2010, 12:25

Witam wszystkich

Potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze samochodu dla małżonki.
Szukamy małego auta 2/3 drzwiowego.
Te które wymieniłem w tytule najbardziej się jej podobają.

Przeznaczamy na auto do 15 tys zł. Chcemy by nie było starsze niż 2000 rok.
Auto będzie użytkowane w 95% w mieście. Skłaniałbym się do benzyny, silnik 1,4 lub 1,6. Wiadomo, auto musi mało palić, być tanie w eksploatacji. Powinno bardziej wyglądać niż mieć sportowy charakter.

Dodatkowo istotnym czynnikiem przy wyborze jest możliwość bezpiecznego przewożenia w nim fotelika z dzieckiem oraz wózka dziecięcego. Wiec bagażnik musi pomieścić składany wózek. Nie mamy obecnie możliwości by organoleptycznie to sprawdzić z wymienionymi autami. Proszę o Wasze doświadczenia w tej kwestii.
Dodam że autem będzie od czasu do czasu podróżować nasz pies, który do małych nie należy.

Liczę na wszystkie Wasze opinie, porady a może inne opcje.
Z góry dziękujemy za wszystkie wpisy.

Pozdrawiam
Tomasz
gal75
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

13 Maj 2010, 12:38

Czy dobrze zrozumiałem że chcesz wozić dziecko w foteliku, wózek oraz dosyć dużego psa w Hyundaiu Coupe, o takim: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

???

Albo w Fordzie Puma [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy Oplu Tigrze [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

Trochę dziwne wymagania dałeś... Generalnie tylko w Megane coupe w miarę wygodnie mogą podróżować 4 osoby, pozostałe autka są bardziej na zasadzie 2+2.

Hyundai Coupe i Renault Megane mają największe możlwości "sportowe". Tigra to w zasadzie taka Corsa tylko że z inną karoserią, a Puma jest jak Ka albo Fiesta - owszem, fajne autka, ale na pewno nie sportowe, trakcja i zawieszenie raczej zachęcają do spokojniejszej jazdy.

Jeśli już musisz mieć któregoś z tych, to poleciłbym ci Renault - będzie większe niż Tigra i Puma, a Hyundai nie ma przeszklonego bagażnika (czyli tam gdzie pewnie chciałbyś wozić psa)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

13 Maj 2010, 12:47

dzięki za szybka reakcje
muszę jedna rzecz sprostować
pies nie będzie podróżować jednocześnie z małym dzieckiem i wózkiem :]

Psa nie wozimy w bagażniku tylko na tylnym siedzeniu :)

Czyli do Pumy i Tigry ciężko będzie włożyć wózek dziecięcy.
To nie ma być auto typowo sportowe jednak Coupe.
gal75
Nowicjusz

13 Maj 2010, 15:52

Co do Tigry to wiem tyle ze ma bardzo małą tylną kanape, bagażnik też nie jest spory. To takie typowe 2 osobowe autko.
Reno Megane Coupe jest zdecydowanie wiekszy od wymienionej tigry.
A jesli mowa o Megane to wersja Hatchback tez wyglada ciekawie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
to tylko przykladowy model :)
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów

15 Maj 2010, 19:24

Czy przy autach 2/3 drzwiowych nie ma problemu z umieszczaniem i wyciąganiem fotelika i dziecka z tylnego siedzenia? Jakie są Wasze doświadczenia?
gal75
Nowicjusz

15 Maj 2010, 22:35

gal75 napisał(a):Czy przy autach 2/3 drzwiowych nie ma problemu z umieszczaniem i wyciąganiem fotelika i dziecka z tylnego siedzenia? Jakie są Wasze doświadczenia?

Znajomy ma Civica hatchbacka 3-drzwiowego i bez problemu wozi dzieciaka na tylej kanapie :)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...

15 Maj 2010, 22:46

ja tez mysle ze to nie bedzie problem mam znajoma ktora sobie swietnie z tym radziła ;)
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów

16 Maj 2010, 17:46

Mój prywatny faworyt: Hyundai Coupe
Ale problem z wyciąganiem fotelika oczywiście będzie i to spory wiem to z doświadczenia rodzica i dziadka.Tak więc na twoim miejscu myślałbym nad jakimś samochodem 4-drzwiowym.
astro007
Aktywny