Czerwona ikonka hamulca ręcznego przy skręcie

12 Kwi 2017, 06:58

Hejka,

mam takie pytanko, podczas mocnego zakretu (dosc szybko jadacym autem), zaczela mi sie pojawiac czerwona ikona od hamulca recznego, zauwazylem to wczoraj, myslalem, ze jest to przypadkowe, ale sprawdzajac dzisiaj jest dokladnie to samo i wydaje mi sie, ze moze to byc tylko w prawa strone (w lewa nie zauwazylem, ale i chyba malo okazji bylo). Czy jest to wina mechaniczna (klocki posiadaja okolo roku), czy raczej malej ilosci plynu hamulcowego? W tej chwili nie mam mozliwosci sprawdzic, ile go tam jest, ale chcialem znac jakies ewentualnosci i wiedziec na czym stoje.
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

12 Kwi 2017, 13:38

Frekz napisał(a):Czy jest to wina mechaniczna (klocki posiadaja okolo roku), czy raczej malej ilosci plynu hamulcowego?
Raczej mała ilość płynu hamulcowego w zbiorniczku. Sprawdź w wolnej chwili i upewnij się jaki masz tam poziom. Jak za niski to dolej odpowiedniego płynu (na korku powinna być informacja jaki płyn stosować).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Kwi 2017, 14:01

Na korku tzn na zakretce tej zoltej, czy powinna byc jakasz karteczka doczepiona? Poniewaz wydaje mi sie, ze zadnej karteczki tam nie widzialem niestety.
Frekz
Początkujący

12 Kwi 2017, 16:53

Frekz napisał(a):Na korku tzn na zakretce tej zoltej
Tak tu, lub podaj dokładnie jaki masz samochód.
Kacper
Forumowicz VIP

13 Kwi 2017, 06:45

Wydaje mi sie, ze plynu powinno byc wystarczajaco, ale pewnosci nie mam wiec zalaczam zdjecia, a model auta to Opel Astra 2 1.6 16V 2000 rok

Sprawdzilem tez dodatkowo dzisiaj, ze przy faktycznie mocnym wcisnieciu hamulca (nie calkowitym) takze zapala sie ta diodka.
Frekz
Początkujący

14 Kwi 2017, 16:51

Na zdjęciu wygląda tak jak byś miał prawie na min.

Weź latarkę i zaświeć z góry do tego zbiorniczka to zobaczysz dokładnie ile jest. Po lewej widzę jest oznaczenie max.

Płyn masz DOT 4 na korku widać i taki tylko możesz dolewać.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel powraca do sportu samochodowego
    Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...