Czujnik wału korbowego

07 Sie 2021, 12:43

Dzień dobry czy przedstawiony czujnik jest już do wymiany?

Jeżeli zły dział to przepraszam,
Jeżeli pewne rzeczy sa oczywiste to także przepraszam jestem lajkiem jak chodzi o naprawy.
Rzepkaa
Nowicjusz

07 Sie 2021, 13:45

Trudno stwierdzić tylko na niego patrząc. Wyczyść go i załóż.
Jeżeli czujnik byłby uszkodzony, to pojawiły by się problemy z silnikiem - może to być problem z uruchomieniem silnika, nierówna praca, kontrolka silnika itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2021, 14:51

No właśnie szukam przyczyny, moje auto nie odpala.. Świece wymienione w kwietniu, dziś wymieniłem cewke zapłonową i dalej lipa, ten czujnik to ostatnia nadzieja jeżeli nie odpali to moduł siedzi, wtedy auto na złom. Pozdrawiam
Rzepkaa
Nowicjusz

07 Sie 2021, 22:58

A podłączałeś sie pod komputer? To, że nie odpala, to może być tysiące problemów. Może to byc wina układu zapłonowego, układu zasilania itd...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2021, 23:27

No to układ zapłonowy składa się ze świeć, cewki, etc. Jade po kolei bo nie słysze iskry. Przy przekręceniu stacyjki już akumulator siada dlatego odpalam na kablach z drugiego auta(oczywiscie bez rezultatów). Rozrusznik wierci jak szalony a auto kaput. Raz udało nam sie odpalić i przejechać kawałek, przy rondzie na wolnych obrotach zgasł i znów kaput. Chciałem sie upewnić czy ten czujnik mi coś da bo wiem tyle że wysyła sygnał związany z iskrą. Na szczęscie kosztuje u mnie około 15 euro więc juz zamówiłem. Tematu dalej nie będe rozwijać, dziękuje za odpowiedź i działam dalej. Pozdrawiam.
Rzepkaa
Nowicjusz

09 Sie 2021, 10:18

Rzepkaa napisał(a):Tematu dalej nie będe rozwijać
Szkoda . Moje spostrzeżenie - na czujniku masz mnóstwo opiłków. ( czujnik ma rdzeń z magnesu ) Jak są opiłki to coś metalowego się rozpadło . Trze . Nie piszesz co to za motor a tutaj to ważna informacja . Bez niej trudno domyślać się jaka jest lokalizacja czujnika . Czy od strony koła zamachowego czy koła pasowego.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Testowania Silników Audi w Neckarsulm
    Uruchomienie nowego Centrum Testowania Silników w fabryce Audi w Neckarsulm oznacza oddanie do użytku najnowocześniejszych na świecie i najbardziej wydajnych urządzeń do badania jednostek napędowych. Centrum wyznacza ...