Opel Vectra c 2.2 dti,czujnik wału korbowego

07 Sty 2010, 10:33

Witam,wymieniłem czujnik na używany,potem na nowy i dalej mam to samo.Zapłon albo przyśpiesza ,albo spowalnia,zwłaszcza przy ruszaniu z miejsca.Obroty szaleją.Po odpaleniu jeśli już odpali,bo czasami jest problem i nawet nie przekręci, to przez jakiś czas bez problemu pracuje,ale każda próba ruszenia powoduje zaświecenie kontrolki i objawy które napisałem. Diagnoza dalej pokazuje błąd czujnika,
kavula
Nowicjusz

Miejscowość: wolbrom
  • 07 Sty 2010, 17:25

A masz czujnik wałka rozrządu też?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

09 Sty 2010, 20:34

Sprawdź błędy na kompie z silnika i sprawdź błędy w pompie wtryskowej.
    Masz pompe wtryskową VP44 lub VP46 jeśli jest jakiś błąd w pompie to masz ją do naprawy.
    Pompa VP44 koszt od 1600 do 3000
    VP 46 tylko nowa.
    Emil31
    Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

09 Sty 2010, 22:01

Może mylisz czujnik położenia wału korbowego z czujnikiem połozenia w pompie wtryskowej.
    Przez otwor na czujnik położenia wału korbowego zobacz koło foniczne na wale korbowym, obracaj wałem.
    Wewnatrz silnika są dwa wałki wyrownowazające napędzane od wału korbowego delikatnym łańcuchem, ktory jak się zerwie to potrafi silnik zniszczyć.
    Najczęsciej użytkownicy tego auta mają problem z pompą wtryskową i odpowietrzniem.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

15 Sty 2010, 12:24

Nie mylę,ostatnio stał nie odpalany kilka dni i jak odpaliłem to wszystko było ok,jeżdziłem przez godzinę i nic,dopiero po godzinie wszystko wróciło.bardzo dużo różnych objawów i możliwości napray też,czeka mnie chyba dłuższy postuj w warsztacie a wyjazd tylko kasy z kieszeni
    kavula
    Nowicjusz

Miejscowość: wolbrom