Czy opłaca się kupić Audi A3 8l?

24 Sie 2020, 09:24

Dzień dobry mam pytanie chciał bym kupić audi a3 8l 1.6 101km przebieg do 230tys z 2001r 5d za 7 tysięcy czy opłaca się kupić takie auto w 2020r i chciał bym się dowiedzieć jakie jest spalanie benzyny z tym silnikiem i w przyszłości jak bym kupił ten samochód chciał bym założyć LPG czy to dobry pomysł i ile taka instalacja kosztuje i ile pali lpg.
Karol12342
Nowicjusz

24 Sie 2020, 11:10

Karol12342 napisał(a):czy opłaca się kupić takie auto w 2020r
Wszystko zależy od stanu w jakim jest ten samochód czy wymaga jakiś poważnych napraw i nakładu gotówki.
Karol12342 napisał(a):chciał bym się dowiedzieć jakie jest spalanie benzyny z tym silnikiem
Możesz sprawdzić bo są w necie statystyki spalania ale generalnie w mieście przy normalnej jeździe powinieneś zmieścić się w 9 litrach benzyny a w trasie w zależności od tego jak będziesz jechał ale myślę że będzie to w granicach 7-8 litrów.
Karol12342 napisał(a):w przyszłości jak bym kupił ten samochód chciał bym założyć LPG czy to dobry pomysł i ile taka instalacja kosztuje i ile pali lpg.
Gazu musisz policzyć jakieś 15-20% więcej niż spalonej benzyny na 100km. Instalację założysz już od około 2500zł w zależności od tego jakiej będzie ona firmy i z jakimi dobranymi komponentami. Tu nie warto oszczędzać bo to się przekłada bezpośrednio na eksploatację w przyszłości.
Na forum tu kalkulator/lpg/ masz kalkulator który pozwala oszacować ile czasu będzie zwracał się koszt takiej instalacji LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Sie 2020, 11:34

Osobiście wybrałbym Astrę G np 1,4/90 koni, za 7 tys znajdziesz nowszą z mniejszym nalotem.
w A3 problemem jest płyta podłogowa która jest ciasna, więc w sumie jakbyś kupił Punto, Clio czy Corsę to wyjdzie na to samo a z uwagi na segment mogą być młodsze.
Gniją drzwi na dole w A3, to też warto sprawdzić.

Więc czy opłaca się kupić w 2020? No jeśli bierzesz pod uwagę że kupujesz niejako ciasny segment B a nie kompakt, to może i tak, ale oprócz 1,8T i 1,9 tdi pozostałe wersje do porządnego przemyślenia.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Sie 2020, 14:35

Karol12342 napisał(a):czy opłaca się kupić takie auto w 2020r

Jak stan ok to dlaczego by nie?

Karol12342 napisał(a): jakie jest spalanie benzyny z tym silnikiem

No niestety ten silnik nie należy do ekonomicznych,po mieście lekko z 10l weżmie,może warto zastanowić się nad 1.8,spalanie to samo a osiągi ciut lepsze.

demirbiras napisał(a): kupujesz niejako ciasny segment B a nie kompakt

A3 to przecież segment C i jakie ciasne? Często jeżdze A3 z 97roku i przy moim wzroście 185cm mam sporo miejsca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2020, 19:21

Barol napisał(a):A3 to przecież segment C i jakie ciasne? Często jeżdze A3 z 97roku i przy moim wzroście 185cm mam sporo miejsca.

Tak to był segment C ale w 96 roku a nie w 2020, Ty masz sporo miejsca ale za Toba już nikt nie usiądzie :roll:
Czyli pchanie się w stare A3 gdzie można kupić segment B oferujący tyle samo miejsca to już pytanie do osoby która kupuje.
W każdym razie podróżowanie takim A3/Golfem IV itp w więcej niż 2 osoby to porażka.
demirbiras
Zaawansowany

25 Sie 2020, 06:58

No to ja jestem widocznie jakiś inny skoro nie odczuwam dyskomfortu nawet z tyłu :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2020, 07:08

Demirbiras o czym Ty rozmawiasz? A3 ciasna jak Corsa/Clio? Ty chyba naprawdę nie miałeś styczności z tymi autami. Mówisz o gnijacych dołach drzwi i a3 ale polecasz Astrę G w której gnije wszystko? i co z tego że jest młodsza? 1.4? Ten który łyka oleju prawie tyle co paliwa?
A3 to wdzięczne auto, tanie w naprawach i praktycznie każdy silnik jest warty polecenia, jedyna uwaga że ze względu na duza ilość szrotu na rynku trzeba się będzie trochę na oglądać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Sie 2020, 10:45

Warto czy nie, kwestia egzemplarza. Na przebieg nie ma co patrzeć, ja mam tyle w 13 letnim Oplu.
Natomiast mając 7k w kieszeni (pytanie, czy to kasa na sam samochód czy liczymy razem z koniecznymi po zakupie wymianami i naprawami), nie ma co się upierać przy jednym czy dwóch modelach. O wiele ważniejszy jest stan techniczny niż model i marka (chociaż też bez przesady, bo za taką kasę nie wyobrażam sobie zakupu np 30-35 letniego Mercedesa czy BMW)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Sie 2020, 11:46

Kao napisał(a):Demirbiras o czym Ty rozmawiasz? A3 ciasna jak Corsa/Clio? Ty chyba naprawdę nie miałeś styczności z tymi autami. Mówisz o gnijacych dołach drzwi i a3 ale polecasz Astrę G w której gnije wszystko? i co z tego że jest młodsza? 1.4? Ten który łyka oleju prawie tyle co paliwa?

No coż to jesteście widocznie masochistami, nie dalej jak 3 tyg temu jechałem na wesele tym że wdzięcznym autkiem..po 50 km miałem tak dość ze chyba wolałbym na PKP iść, A3 byłoby wygodne jakby kanapa z tyłu zaczynała się w bagażniku
Co z tego że Astra młodsza? no cóż Astra 2006 przebieg ze 160 tys, Audi 99 przebieg 360..drobiazg.
Dla mnie poza 1,8T i 1,9 tdi tak na prawdę żadna przewaga nad innymi a biorąc pod uwagę ciasnotę warto przemyśleć czy nie lepiej coś młodszego o podobnym "komforcie"

A jak już jesteśmy przy VAG-u i piszecie że z czymś nie miałem styczności, to sobie wsiądźcie np do 8 letniego Polo, albo zobaczcie z 2003 roku Golf V/A3 II ile tam jest miejsca. Wtedy pogadamy bardziej rzeczowo :yes:
demirbiras
Zaawansowany

25 Sie 2020, 15:04

Spoko.... przyjedz do mnie mam polo z 17 roku, wsiądziesz i możesz sobie porównać z a3 z 2000 roku. Ja różnicy w przestrzeni nie widzę. Masochista mówisz? to jak nazwiesz tego co jedzie do roboty dziesiąt km seicento, aygo, up, twingo itp? zresztą po co ja dyskutuje, to że tobie nie pasuje nie znaczy że innym też. Ja z Francji do Pl ponad 2000 km Ibizą jechałem kilka razy i jakoś żyje i wcale nie marudziłem tak jak Ty po 50ciu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4