Daewoo Tico na B1

01 Lip 2008, 22:12

Witam, niedługo zostanę posiadaczem prawka B1. Na samochód i ubezpieczenie nie mam kasy, ale dziadek ma Tico :P Słyszałem ostatnio, że ktoś jeździł tikiem na B1 ;] Z masy trzeba zbić tylko 90kg (jak sie da flache wódy, to z 75) Bo według przepisów musi ważyć do 550 kg. (Tico ma w dowodzie 640) Jest to dla mnie jedyna opcja. Cięcie samochodu nie wchodzi w gre bo musiał bym jeszcze do rzeczoznawcy iść jeśli samochód był chlastany, chciałem przeróbki zakończyć na wyciągnięciu na czas ważenia zbędnych rzeczy. Sam wymyśliłem takie: koło zapasowe, lewarek, półeczka z bagażnika, tylna kanapa, mata przykrywająca koło zapasowe, podłokietniki, radio, głośniki, zagłówki, dywaniki, gaśnice. No i jeszcze oczywiście pojechać na ważenie z prawie pustym bakiem, małą ilością oleju, bez płynu do spryskiwaczy. Sam już nie wiem co jeszcze mogę wyciągnąć, bo z pamięci wymyślam. Jeśli ktoś wie, co jeszcze mogę dość łatwo wyciągnąć a co jest dość ciężkie to proszę, o propozycje.

Z góry dziękuję!! :wink:
Pioneer
Nowicjusz

02 Lip 2008, 13:13

Nie wiem czy wogóle da radę tak zrobi, ale jeśli tak to powdzenia. Tylko że gaśnica to Ci będzie potrzebna napewno, bo ci dowód rej. zabiorą. Popytaj o fikcyjne ważnie, może być nawet bez samochodu. Papiery tylko i po sprawie. Mazowieckie, płońsk
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

03 Lip 2008, 13:31

Na pewno nie możesz wyrzucić gaśnicy i tylnej kanapy.Chyba,że zarejestrujesz ten samochód na 2 osoby.Ilość płynów eksploatacyjnych nie ma znaczenia,ponieważ chodzi o inną masę.Tak jak ty kombinujesz,to dałoby radę nawet Poloneza odchudzić :) .Powiem,że nie oni tacy głupi,jak ty mądry...Najlepiej by było,jakbyś pogadał z tym gościem,co się zajmuje tym ważeniem i on ci poradzi co i jak wyrzucić,żeby było zgodne z prawem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2009, 20:03

Najlepiej to jedź gdzieś na wagę np. złomnica i dogadaj sie z gościem żeby dostać papier z tym na przegląd potem do wydziału komunikacji i masz dowód z masą samochodu do 550KG
Stunter_JP
Nowicjusz

Miejscowość: Czeladź

08 Cze 2009, 21:06

masz dowód na 550kg, ale to nie oznacza, że samochód rzeczywiście ma poniżej 550kg
złapie cie policja, zobaczą, że auto normalne jak z salonu :grin: , zważą i bedą problemy
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

25 Lis 2009, 14:52

No tak to jesne że nie będe jezdził np.toyotą avenssis zrejestrowaną na b1 tylko jakimś małym samochodem np.tico uno matiz ..
:grin:
STach
Autko112
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy bolid Lexusa na bazie koncepcyjnego Lexusa LF-CC
    Lexus ogłosił, że w roku przyszłym – zbudowany na bazie koncepcyjnego Lexusa LF-CC bolid będzie brał udział w wyścigach Super GT. Nowy, hybrydowy samochód będzie rywalizował w klasie GT500 i zastąpi Lexusa SC430, ...
    Hybrydowy Yaris hatchback
    Wraz z premierą Yarisa czwartej generacji rozpoczyna się nowa epoka dla tego modelu. Nowy hatchback to na tle poprzednich generacji prawdziwa rewolucja. Jednocześnie jednak świetnie się wpisuje w historię miejskiej Toyoty. ...

15 Sty 2010, 16:45

A takie pytanko z tym związane bo słyszałem że policja posiada przy sobie zawsze! jakąś małą samochodową wagę i prawie przy każdej kontroli przez policje takie autko jest za każdym razem ważone ?? Czy to taka tylko plotka wszystko zależy od policjanta ??
D@M!AN
Nowicjusz

Miejscowość: ory