Daihatsu Feroza - różnice modelowe

31 Sty 2010, 14:54

Siemka. coraz bardziej dzięki waszym sugestiom jestem skłonny to zakupu małego 4x4.
Ostatnio przeglądałem ferozy i natknołem sie na dziwną rzecz. Mianowicie tył auta. Niektóre lampy maja w zderzaku a niektóre normalnie wyżej - czym to jest spowodowane? To jakiś lifting czy jak? Dla przykładu pokarze dwie ferozy :

1. lampy w zderzaku :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. Lampy normalnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Niestety używałem opcji szukaj ale nic nie znalazłem konkretnego...
icemerc
Nowicjusz

Miejscowość: LDZ

31 Sty 2010, 16:15

Taki mi się wydaje z e to wersja standard i cabrio :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Sty 2010, 19:59

w starszych rocznikach tylne lampy byly montowane wyzej w tylnych slupkach.Potem jakis kretyn wpadl na pomysl zeby zamontowac je w zderzaku a w tylne slupki wstawic zaslepki imitujace lampy
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

31 Sty 2010, 20:01

To jest bardziej prawdo podobne :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Lut 2010, 08:36

Witam:)
Kiedyś obiło mi się o uszy że ten kretyn to był jakiś urzędnik;) Wymyślił, że ze względów bezpieczeństwa w terenówkach światła w zderzaku są bardziej widoczne niż z boków. Nie wiem ile w tym prawdy a ile wymysłu.

Pozdrawiam!
Fenek2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Lut 2010, 10:22

to jest dyrektywa UE :wink: i wszystkie samochodu posiadające koło zapasowe na tylnej klapie muszą mieć lampy w zderzaku ponieważ koło zapasowe zasłania lampy pod pewnymi kątami
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, pilnuj ciśnienia w oponach
    Choć wiele osób planuje wakacyjny urlop z dużym wyprzedzeniem, to często w swoich przygotowaniach do podróży nie uwzględnia kontroli stanu technicznego pojazdu. Szczególnie ważna jest kontrola ciśnienia ...

17 Lut 2010, 15:31

Wychodziły różne wersje mniej lub bardziej wyposazone niektóre miały lampy na dole a inne gorze :grin:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

02 Mar 2010, 08:20

Witam :) Panowie macie moze jakiś konkretny namiar na lampe lewą przednią po lifcie 1996 r do Ferozy sporttback ?? miałem malutką kolizje w lesie :wink: Pozdrawiam .
Zielunek
Nowicjusz

Miejscowość: Kwidzyn

02 Mar 2010, 17:58

allegro albo Japan Car :cool:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Mar 2010, 18:12

witam wszystkich
mam pytanko jestem posiadaczem ferci i chce zmienic silnik na diesla moze ktoś z szanownych kolegów wie jaki tam pasuje?
dzieki za podpowiedz
feroza
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Mar 2010, 20:02

takiego plug&play nie ma, każdy trzeba przerobić,
do zmiany potrzebujesz silnik z łapami i osprzętem (pompa wtryskowa, wiązka, alternator) jeśli to mechaniczny starszy diesel to wystarczy jak coś nowego to dodatkowo komputer sterujący z czujnikami, pedałami (gazu), jeśli chcesz zostawić skrzynie tą co jest to potrzebujesz zrobić kryzę do połączenia skrzyni z silnikiem (dobrać rozrusznik który będzie pasował) możliwe że będą dziury w przełożeniach diesel się jednak o wiele niżej kręci od benzyny, możliwe że do zmiany będzie przednie zawieszenie (waga diesla jest większa) i masa innych pierdół jak filtry paliwa i inne bzdety, po przełożeniu silnika zostaje tylko zmienić i przeskalować obrotomierz i połowę wskaźników, podpiąć nową elektrykę/elektronikę do silnika i można jechać na stację diagnostyczną w celu zrobienia przeglądu 0 :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Cze 2010, 11:00

Pasują silniki od golfa II 1,6 1,9t 1,9td trzeba tylko przerobić miske olejową ,skrzynie wstawić od starego passata. A reszta pozostaje bez zmian. Niedaleko mnie koleś wstawił taki silnik najpierw 1,6 w drugim samochodzie 1,9 td oczywiście ferozie. Jest więcej miejsca pod maską niż z fabrycznym silnikiem :lol: oglądałem i sam się zastanawiam czy takiegonie wstawić :cool: Wstawiają jeszcze silniki od Daihatsu applaus 1,0 litrowy diessel ale dla mnie to zamały silnik do tego auta :???: Spodkałem się jeszcze że wstawiają silnik od bmw i jakiejś hondy 2,0 l benzyne ale nic na ten temt nie wiem :shock:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Mar 2011, 22:08

Witam. Wie ktos moze ja wyglada zamkniecie do miekkiego dachu w ferozie? mam taki w zapasie ale w miejscu gdzie spodziewalbym sie jakiegos zamka jest tylko plaskownik z otworem :???:
Darum
DariuszMat
Nowicjusz

Miejscowość: Kolobrzeg