Diagnoza przepalonej/pękniętej uszczelka pod głowicą

30 Mar 2017, 19:45

Witam,

Zakupiłem sobie Audiczkę a3 1.6. Obejrzałem wszystko i całkiem mi przypasowała. Jedyny mankament to brązowy osad (majonez) pod korkiem oleju. Przeleciałem pełno forów zanim się zgodziłem, bo w wielu przypadkach pisano, że nie musi to oznaczać niczego poważnego. Niski przebieg (nie, nie kręcony) uwiarygodniłby krótkie dystanse - 2 właścicieli - oraz ww. osad. Stwierdziłem, że UPG może być przyczyną tej mazi. Sprzedawca jednak zaprzeczył. Ale jest to sprzedawca... Także wymusiłem na nim miesięczną gwarancję na uszczelkę i wszystkie skutki z jej zniszczeniem związane.

I teraz moje pytanie... Jak w ciągu tego miesiąca jeździć? Do pracy mam zaledwie 15km - troszkę miasta i większość prostej, poza zabudowanym.
Jedynym objawem jest ww. nalot pod korkiem oleju. Ciecz chłodząca mogła zostać wymieniona. Zamierzam kupić test - to po pierwsze.
Dodatkowo mówi się o szybkim ubytku płynu chłodzącego - ale to szybko to ile? Jak jeździć by wywołać taki stan i szybko to zobaczyć? Dodatkowo mówi się o przybytku oleju - to również będę kontrolował.

Z góry dziękuje za wszystkie informacje.
Pozdrawiam,
Przemo
encoresin
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.6 8V
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2017, 19:57

Musisz przede wszystkim jeździć tak żeby silnik się dogrzewal przydałaby się jakaś dłuższą trasa no i kontroluj olej i płyn chłodniczy. A jak zakupisz ten tester to już wtedy będziesz wiedział na 100 procent
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2017, 20:54

Silnik osiąga swoje +-90 stopni już niedługo po wyjechaniu z mojego miasta. Więc chyba jest ok. Na dłuższe wędrówki, chwilowo nie mam czasu niestety...
Po jakim czasie i jaki ubytek powinienem osiągnąć? Tak na oko...? - pewnie bardzo zależne jest to od wielkości 'uszkodzenia', ale może jednak...?

I dziękuje serdecznie za odpowiedź.
encoresin
Nowicjusz

30 Mar 2017, 21:28

encoresin napisał(a):Zakupiłem sobie Audiczkę a3 1.6
No i fajnie. Jaki rok , jaki motor ? kod silnika ? Jak to A3 (8L1) z motorem AEH , AKL lub APF to masełko pod korkiem jest zawsze. Taki urok tych silników.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

31 Mar 2017, 19:44

Brazowa maz pod korkiem wlewu oleju swiadczy raczej o przedostawaniu sie plynu chlodniczego do oleju,dlatego twoje obawy sa sluszne.Natomiast jak to jest rzeczywiscie z tym maselkiem pod korkiem przy sprawnym silniki I ukladzie chlodzenia?Zasada ,wymieniac olej zawsze tuz przed zima.Od czerwca do teraz pokonuje w kazdy dzien 5km w jedna strone i 5 z powrotem wolnossacym dieslem,9 miesiecy w kazdy dzien,niedziele tez,no i co? Zadnego maselka nie ma,olej wymienilem tuz przed zima.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Mar 2017, 20:44

PhantomASA1 napisał(a):Brazowa maz pod korkiem wlewu oleju

Tak na marginesie. Tej zimy zobaczyłem bajoro mazi nie na korku a .....

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

w kolektorze ssącym po zdemontowaniu przepustnicy. Punto EVO 1,4. Nie miało to nic wspólnego z UPG :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...
    Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...

31 Mar 2017, 21:03

Czy to jest kolor brazowy?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Kwi 2017, 14:26

Ja tam mam nadzieję, że to nie UPG.
Mam jeszcze dodatkowe pytanka... Zakupiłem test - jeszcze nie doszedł, ale chciałbym się doedukować na zapas:

Silnik zimny czy ciepły? - na aukcji ta druga opcja, gdzieś na jakimś forum ktoś pisał, że lepiej na zimnym...
Gazować troszkę czy nie?
I najważniejsze - ile czekać? Na filmikach widziałem, że niektórym robi się praktycznie od razu inny kolor płynu. A inni czekają. Ale to czekanie to pewnie nie do skutku? Więc 2min? 5min?
encoresin
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 18:29

Postępuj według instrukcji obsługi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator