Diesel 16 tys zl A3, Golf IV, Stilo ,Megane ?

17 Maj 2009, 12:21

Witam

Po 1,5 roku zmagan z dotychczasowym autem (Corsa B diesel) chcialbym zmienic auto. Do przeznaczenia na ten cel mam 16 tys zl. Auto powinno byc w dieslu ew. jakas w miare ekonomiczna i zrywna jednostka na benzynie. Myslalem nad A3, Golfem IV, Stilo, Megane moze macie jeszcze jakies inne propozycje godne polecenia ? Autem podrozowalbym na co dzien takze chcialbym, aby bylo w miare malo awaryjne. Chetnie poslucham jakis uwag na temat w/w aut.
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
MaxBiaggi33
Nowicjusz

Miejscowość: Slask

17 Maj 2009, 13:18

audi a3 i golf 4 to jest praktycznie to samo sa na tej samej płycie podłogowej. silniki sa również te same ale polecał bym ci golfa 1.9 tdi 90km praktycznie bez awaryjny samochód zrywny i ekonomiczny a jednoczesnie tanszy od audi.
Michal_89
Nowicjusz

Miejscowość: Chrzanów

17 Maj 2009, 14:28

Ja stawiam na STILO JTD,młodszy rocznik zdecydowanie mnie osobiście się bardziej podoba od produktów z Ingolstadt,silniki JTD sa oszczędne i długowieczne,naturalnie problemem może być konieczność wymiany koła dwumasowego po przebiegu ok.150 kkm ale cóż to jest common rail,nie zapominaj że AUDI w tej cenie kupisz 5 lat starsze,5 lat to może być i 150 kkm więcej albo jeszcze więcej,jest to róznica kolosalna,auto z 2001 r możesz już wyrwać za ok.16 tysiaków a modele AUDI A3 1.9 TDI 130KM z 02-03r kosztują nawet 45 tyś.zł.Nie zapominaj,że silniki common rail są dobre,cichsze a te fiatowskie to nie byle jakie g....o!Naturalnie AUDI czy GOLF jest napewno lepszym samochodem ale czy warto kupować dużo starszy samochód w podobnej cenie?!Nawet jesli przyjdzie ci wymienić to koło dwumasowe oraz sprzęgło to i tak oszczędzisz trochę kasy i wiele lat masz z głowy.Mnie ciekawi tylko jedno,jechałem GOLFEM IV 1.9 TDI 180 km/h,wcale mnie ta jazda nie zachwyciła ,głośno ,szum wiatru ,jechałem starym TIPO 1.9TD i lepiej mi się nim jechało ,stabilny samochód jak ch...a,trwały silnik też głośnawo,przyśpieszenie niczego sobie,STILO jeszcze nie jechalem ale wyobrażam sobie jazdę tym samochodem,Włosi robią świetne silniki Diesla,niedoceniane a to duży błąd. 5 lat różnicy tylko za pól gwiazdki za całokształt?!To nieporozumienie.Gdy trafisz takiego pomiatacza z silnikiem 150 konnym to ręczę ci BMKi na autostradzie będa czuć twój oddech ,tak było z tym TIPO ,prułem i 190 km/h po autostradzie i przecierałem oczy ze zdumienia jak temu autu to łatwo przychodzi ,gdyby nie ten elektroniczny wyświetlacz nigdy bym nie uwierzył,że jadę z taką prędkością,do dzisiaj wspominam te jazdy tym TIPO a przecież ten silnik miał chyba tylko 90KM (już nie pamiętam ile koni dokładnie!)Meganki też są świetne ale bałbym się silnika dCi,ogromne koszty w razie awarii systemu wtryskowego,benzynka 1.6 to tak!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 14:29

Nie powiedział bym ze golf jest bezawaryjny... ja bym brał A3 ładniej sie prezentuje od golfa wersje silnikowe niemalże takie same ale ładniejsze wnętrze.
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

17 Maj 2009, 14:41

Już pisaliśmy ,że GOLF oraz AUDI A3 plasuja się za Citroenem c3 jeśli chodzi o bezawaryjność i to kawałek !GOLF VI już został okrzyknięty królem w swej klasie zobaczymy czy tak będzie gdy pojawi się najnowsza ASTRA,OPEL nie daje za wygraną! Zobaczymy niebawem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 17:06

Mialem okazje jechac Stilo,Golfem i Megane i wszystkimi jezdzi sie bardzo przyjemnie. Bardzo kusi mnie wyglad i sportowe zaciecie A3, takze Stilo podoba mi sie wizualnie. Moze macie jeszcze jakies opinie co do 16 byloby najlepszym wyborem ?
MaxBiaggi33
Nowicjusz

Miejscowość: Slask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...