Dobór alufelg do Citroena

07 Wrz 2020, 16:24

Witam
Jeżdże citroenem c3 1.1 z 2003 roku na fabrycznych stalówkach z orginalnymi kołpakami na oponach całorocznych GoodYear lecz nie spisują się one dobrze na śliskiej nawierzchni. 165/70/R14
Jednak wydaje mi się to trochę nudne i chciałbym coś zmienić w swoim bolidzie niewielkim kosztem.
Dzisiaj przegladając OLX znalazłem takie oto koła
[link do oferty na Olx wygasł]
Nie orientuje się w dopasowywaniu felg i opon więc stąd moje pytanie czy te koła z ogłoszenia będą pasować do mojego auta
Z góry dziękuje za pomoc
MateuszKozlik
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 16:44

MateuszKozlik napisał(a):Jednak wydaje mi się to trochę nudne i chciałbym coś zmienić w swoim bolidzie niewielkim kosztem.
Jak chcesz kupić tanie alufelgi to lepiej odpuść i kup sobie jakieś ładne kołpaki do felg stalowych które masz aktualnie na samochodzie. Takie rozwiązanie będzie w twoim przypadku najlepsze.

Co do samych alufelg polecam oryginalne bo z doświadczenia wiem że używki można kupić w rozsądnej cenie i są one trwałe. Oczywiście można też inne znanych firm ale tu koszta już pójdą w górę bo z używek penie będzie ciężko coś znaleźć.

Na początek powinieneś sobie określić budżet na felgi i dodatkowo na opony bo może się okazać ze te co masz nie będą pasowały na alufelgi.

Z tego co udało mi się ustalić najbardziej popularny i pasujący rozmiar do twojego auta to alufelga felga o parametrach:
Średnica felgi: 14"
Szerokość felgi: 6.0"
Rozstaw śrub: 4x108
Odsadzenie (ET): 25

Do takiej felgi powinny pasować opony 185/50R14.

Jak byś miał jednak zmienić żeby fajnie wyglądało na samochodzie to lepiej już wybrać felgi 15" z ET 23 i szerokością 6". Wtedy musisz osobno kupić opony w odpowiednim rozmiarze ale auto na pewno zyska na wyglądzie. Tu masz przykładową felgę w tym rozmiarze z oryginału :)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2020, 17:02

A co myślisz o tych kołach z aukcji z linku , założyłbym je bez zmiany opon , cena wydaje mi się że nie jest wygórowana a myślę że każda alufelga będzie wyglądać lepiej niż kołpak, można by na nie jeszcze czarny mat walnąć :naughty: :naughty: :lol: :D
MateuszKozlik
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 18:24

MateuszKozlik napisał(a):A co myślisz o tych kołach z aukcji z linku , założyłbym je bez zmiany opon
Dla mnie lipa bo tam masz felgi 13" z oponami 175/65. Tak więc różnica w średnicy miedzy tymi co masz a tymi z linku to ponad 3cm i >5%. Nie polecam nie dość że będą przekłamywały prędkość to jeszcze nie wiadomo w jakim stanie są opony.
MateuszKozlik napisał(a):myślę że każda alufelga będzie wyglądać lepiej niż kołpak
Niestety tak nie jest, można dobrać naprawdę fajne kołpaki które będą ładnie wyglądały. Niektóre alufelgi są po prostu brzydkie ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oto najpopularniejsze samochody na świecie
    Najnowsze dane portalu analitycznego focus2move.com potwierdzają, że Toyota Corolla nadal zajmuje niezagrożone pierwsze miejsce w rankingu globalnej sprzedaży samochodów. Na drugim miejscu znalazł się amerykański pick-up ...