Duster lpg

28 Cze 2011, 10:05

witam wszystkich,
mam pytanie o lpg w dusterze kupowanym w salonie -jak to się ma do gwarancji producenta w przypadku jakichś usterek. Chodzi mi o Wasze doswiadczenia w tej kwestii, a nie teorie usłyszane u dealera. Mi Dealer powiedział, ze wspólpracują z firmą, która zakłada lpg, w salonie widziałem dustera z lpg do odbioru przez klienta. Gdy spytałem o gwarancję udzielił mi dość niejasnej odpowiedzi z której wynikało, że jest to firma sprawdzona i na pewno wszystko będzie ok. Ale jak złożyłem to samo zapytanie do Renault Polska, dostałem odpowiedź jak poniżej: (...)W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości, uprzejmie informujemy, iż Producent nie zaleca modyfikacji w samochodach po ich wyjeździe z fabryki. Uprzejmie informujemy zatem, iż montażu instalacji gazowej może dokonać Pan na własna odpowiedzialność. Jeżeli chodzi o gwarancję Producenta nie tracji jej Pan na cały pojazd, jednak wg Ogólnych Warunków Gwarancji, Gwarancja Producenta nie obejmuje: â??elementów pojazdu, które zostały poddane modyfikacji, jak również skutków (zniszczenie, przedwczesne zużycie, uszkodzienie, itp.) tych modyfikacji dla innych części lub podezspołów pojazdu, albo dla ogólnych parametrów pojazduâ??. W związku z tym w przypadku ewentualnej usterki, gdyby Autoryzowany Serwis Dacia uznał, iż jest ona spowodowana montażem LPG, zostanie odmówiona Panu naprawa w ramach Gwarancji. Uprzejmie informujemy również, iż nie ma znaczenia, czy ewentualnego montażu dokona Pan w sieci Autoryzowanych Partnerów Dacia, czy też w innej niezależnej sieci serwisów(...) Powiem szczerze, że trochę sie obawiam, ze jak na gwarancji cos się zdarzy, to ASO się na mnie wypnie, bo właściwie jak udowodnię, że jakaś usterka wystapiła nie z powodu założonego lpg? Można pod takie uzasadnienie podciągnąć wszystko, a na pewno dużo. Planuję kupić benzyniaka, bo jeżdzę głównie po mieście i diesel z FAPem to raczej nie jest dla mnie oszczędność, chciałem założyć gaz, ale teraz się trochę obawiam, bo owszem-instalacja zwróci mi się w niecały rok, ale jakby co...No właśnie- nie mam doświadczenia z gazem żadnego i dlatego proszę o Wasze opinie-jakie jest ryzyko wystapienia jakichs uszkodzeń ( wypalenie zaworów itp).
pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi,
tomas79
tomas79
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...