Duże auto dla dwumetrowca! :) do 32k

26 Lut 2018, 21:51

Witam serdecznie!
Stoję przed wyborem samochodu dla siebie, zakładany budżet to 32tys zł - rok nie ma dla mnie znaczenia, uważam że nie jeździ się rocznikiem - wolę na przykład kupić samochód rok/dwa lata starszy ale dużo lepiej wyposażony.

Podstawowym wymogiem jest duża ilość miejsca w środku, mam 2 metry wzrostu, muszę mieć wystarczająco miejsca na nogi, liczy się dla mnie też komfort jazdy. Byłoby fajnie gdyby moc silnika wynosiła minimum 150KM.

Zastanawiałem się nad C5 w dieslu 160KM z zawieszeniem hydro, ale trochę sie naczytałem ze to auto męczy sporo jakiś drobnych awarii które występują dość często. Myślałem też o E60 530D 218KM - nie przeraża mnie, że byłby to rok ~2004 ale przypuszczam że znalezienie dobrego egzemplarza nie jest realne i boję się że ewentualny koszt serwisu mnie pogrąży - zarabiam ok 3.5k/mc

Rocznie robię 25tys km. 60% miasto 40% trasa.

Będę wam niezmiernie wdzięczny za porady za jakim samochodem powinienem się rozejrzeć - samochód musi być przede wszystkim przestronny i wygodny. Planuję nim jeździć ok 2 lata, byłoby dobrze żeby nie zrujnował mnie finansowo w tym czasie..

Pozdrawiam.
visqn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: BMW
Silnik: 320D 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2018, 01:05

visqn napisał(a):60% miasto 40% trasa
a więc z góry odpuść diesla, skup się na benzyniakach, które dobrze zniosą ew LPG. Typy masz dobre, choć w zasadzie to dwa różne segmenty.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lut 2018, 19:36

Mam ponad 190cm, więc coś Ci poradzę. Jak chcesz mieć dużo miejsca, to kup dwumiejscowe, bo nawet małe będzie wygodne dla Ciebie. A z 5-osobowych, to bardzo dużo miejsca na nogi ma Vectra. Mnóstwo przestrzeni miałem też w Alfie 147, a to przecież mały kompakt. Fotel odsuwa się tak daleko. Tak samo Mazda 6 wygodna, bo fotel idzie bardzo w dół i do tyłu. We BMW E60 nie było zbyt dużo miejsca. Podobnie w Volvo S60 było mi ciasno.

Zwróć uwagę na jedno - chcesz więcej miejsca, to kup z ręcznie regulowanym fotelem. Ja w S60 miałem elektryczny i on nie cofał się aż tyle, co w wersji z ręczną regulacją.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...