Dwie mapy zapłonu w Mustangu GT.

28 Kwi 2020, 20:49

Witam,
mam Mustanga 5.0 z silnikiem na wtrysku pośrednim, z instalacją LPG. Samochód ma moc ok. 415 KM. Przyszedł mi do głowy taki ciekawy pomysł, aby wstawić do niego kompresor:) Ten silnik na kompresorze może osiągnąć (z tego co wiem) nawet 600 KM. No instalacja LPG nie da rady. Jako, że chcę mieć i tanią (względnie) jazdę, jak i możliwość niezłej jazdy, oczywiście na torze. Pomyślałem o dodaniu do auta jakiegoś dodatkowego urządzenia zmieniającego mapy zapłonu. Jedna mapa do zasilania LPG i 415 KM, a druga do zasilania benzyną i np. 580 KM. Skoro latamy w kosmos, to i to jest na pewno możliwe. Moje pytanie brzmi czy ktoś o czymś takim słyszał, albo może nawet widział?
PPiootrekk
Obserwowany

29 Kwi 2020, 22:28

Stosuje się takie zabawki tylko jest kwestia samego kompa i dobrego stroiciela z ktrym jest klęska. Opcja tania to coś w stylu świnki albo ebc chociaż pewnie nie przejdzie. Opcja normalna to SA ale pewnie ze strojeniem to koło 7k przy tanim kompie w stylu EMU.
Oczywiście może są patenty na seryjny ecu ale to trzeba pogadać z kimś kto jest mocno ogarnięty w temacie mustangów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Kwi 2020, 08:39

no ale jak już założysz kompresor to nie ma możliwości utrzymać tych 415 koni, myślę że da się ugrać różnicę 100-150 koni rożnicy miedzy mapą luźna a wydajnościową, wiadomo wszystko też zależy od kompresora.
Finalnie tak, jest taka możliwości aby mieć 2 mapy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...
    Wynajem Porsche - spełnij swoje marzenia
    Branża motoryzacyjna zmienia się bardzo dynamicznie, jednak są takie nazwy, które od lat niezmiennie wywołują szybsze bicie serca wśród jej miłośników. Jedną z nich jest Porsche. Założona w 1931 roku ...