Dylemat

28 Lis 2009, 12:16

Witam :smile: W najbliższym czasie planuję zakup używanego samochodu w cenie do max. 11 tys. zł nie starszego niż 99r. najlepiej benzyniaka o poj. 1.2-1.6
Chciałbym Was poprosić o wskazówki na temat branych pod uwagę przeze mnie marek i modeli poszczególnych aut;

Z klasy samochodów miejskich zastanawiam się nad;

Fiat Punto II 1.2
Renault Clio II 1.2 lub 1.4

Z klasy kompaktowej/średniej;

Fiat Albea 1.2
Opel Astra II 1.4 lub 1.6
Renault Megane FL 1.4
Opel Vectra 1.6
Daewoo Nubira II 1.6 z LPG
Alfa Romeo 156 1.6 TS

Nie wiem na które z w/w się zdecydować, a może polecilibyście coś innego... :?:
Ostatnio edytowany przez krikus, 28 Lis 2009, 13:11, edytowano w sumie 1 raz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Lis 2009, 12:36

Z tych które podałeś zdecydowanie szukałbym Renault Megane. Astra II też jest bardzo dobrym samochodem ale do 11 tysięcy może być ciężko znaleźć taką w dobrym stanie. Oprócz modeli które wymieniłeś popatrz na Peugeot'a 306, Toyotę Corollę oraz Hondę Civic (będzie raczej starsza niż 99r. ale jeśli trafisz na zadbaną to na prawdę warto)
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

28 Lis 2009, 13:09

Rozejrzyj sie jeszcze moze za roverem 25 dostaniesz spokojnie rocznik 2000-01 z dobrym wyposazeniem.
Takze porozgladalbym sie za fiatem bravo i oplem corsa B edition 2000.
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

28 Lis 2009, 13:30

To fakt że z Astrą II jest ciężko w tej cenie coś znaleźć, ich wygórowane ceny są przyczyną tego że przez 3 lata produkowano jeszcze stary model Astry I generacji, który w ogóle mnie nie interesuje :mad:
KaczorLSM napisał(a):Peugeot'a 306
to jest niestety auto stare modelowo które debiutowało początkiem lat 90-tych, poza tym mi sie nie podoba.
KaczorLSM napisał(a):Toyotę Corollę
Brzydka stylistyka nadwozia, w szczególności te okrągłe lampy i kierunkowskazy przednie.
foemka napisał(a):fiatem bravo
Też jestem na "nie". Wolę np. punto II jest nowszą konstrukcją.
foemka napisał(a):oplem corsa B
Ten pojazd ma już dawno za sobą lata świetności gdy debiutował w 93r.

Chcę raczej coś z tych modeli które wymieniłem w pierwszym poście. Jeśli możecie coś konkretnie doradzić to proszę o argumenty co jest za a co przeciw dotyczące poszczególnego modelu. :smile:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

28 Lis 2009, 13:44

Z klasy kompaktów/średnich autek z Fiatów widzę, że zastanawiasz się nad Albeą. Ja jednak bardziej poleciłbym Ci rozejrzeć się za Brava/Bravo. Za 11 tys. znajdziesz spokojnie zadbany egzemplarz. Ogólnie bardzo fajne autko, przestronne w środku, niezłe spalanie, no i pod względem osiągów również spokojnie wystarcza. Za te 11 tys. znajdziesz autko z 1999 roku i nowsze (do 2001 był produkowany ten model). Jesli chodzi o silniki to szukaj albo 1.6 16V (105KM) albo 1.2 16V (82KM). Radzę unikać silników 1.4 12V.
Jeśli chodzi o te, które sam podałeś to zastanowił bym się nad Astrą II. Kumpel teraz jeździ takową z motorkiem 1.6 16V z roku 99' i zakupił ją niecały rok temu za 11,5 tys. Jak na razie również na nią nie narzeka.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lis 2009, 14:00

Jeździłem kiedyś Bravą od kolegi to niezbyt jest ona wygodna, szczególnie dla wysokich osób takich jak ja 187cm. Zdecydowanym utrapieniem jest mało miejsca na długie nogi wysokiego kierowcy z powodu krótkich siedzisk i konsoli środkowej (przeszkadza ta wypukła część panela deski rozdzielczej gdzie jest sterowanie nawiewu itp.) :???:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...

28 Lis 2009, 15:50

Wiesz to już kwestia gustu, jesli Ci nie odpowiada to po prostu nie bierz jej pod uwagę i problem z głowy. Jesli samochody tej klasy sa dla Ciebie za małe, to kup sobie klasę wyższa, proste i nie będziesz miał problemu ;) Dla mnie Bravka jest wygodna, nic mi w niej nie przeszkadza, a do niskich także nie należę (182 cm wzrostu), a jesli Ci przeszkadza konsola środkowa, to sobie cofnij troche siedzenie i będzie spokój, nogi masz dlugie wiec do pedałów sięgniesz ;)
krikus napisał(a):fiatem bravo
Też jestem na "nie". Wolę np. punto II jest nowszą konstrukcją.

Jeśli tak jak napisałeś wolisz Punto II, to ciekaw jestem jak się zmieścisz w aucie o klase niższą :razz: jeździłem Grande Punto, które jest większe od punciaka II i tam bym miał problem, szczególnie z tyłu, nie to co w Bravce ;) Ale to już Twoja decyzja co wybierzesz.
Życzę udanego zakupu.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Lis 2009, 16:20

Dokladnie ja tak samo nie mialem zadnych problemow z bravo a miejsca bylo az nadto.
Ale ja to mam 176cm wiec roznica jest :P
Jezeli chodzi o cos bardziej wiekszego to moze Ford Scorpio II ? Bardzo fajne samochochody tylko ze juz moga sie sypac ale jedzie sie nim super, jak jezdzilem po kamieniach na drodze wiejskiej to nie czuc nawet.
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

28 Lis 2009, 16:47

Ford Scorpio faktycznie bardzo fajne autko, wnętrze to ma naprawdę wygodne, przestronne i świetnie się nim jeździ, ale niestety moze się już sypać, bo to już dość stare autka, przede wszystkim blachy i ruda wychodzi niestety :/
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Lis 2009, 17:39

Quba napisał(a):Ford Scorpio
Ojej! :shock: absolutnie! to drogie w utrzymaniu auto z silnikiem 2.0 lub większym. Są niezbyt popularne, więc i z dostępem do części byłby problem.
Proszę o rady, tylko z tych które wcześniej wymieniłem :smile:

[ Dodano: Pon Lis 30, 2009 17:44 ]
Będę się rozglądał za Astrą II, Clio II (najchętniej FL), Punto II lub też Fordem Focusem :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika