Dziwne wspomaganie kierownicy

27 Wrz 2012, 22:32

witam
jechałem dziś w ulewę swoim Renault Clio 2(98r.-1.2, benzyna, 43KW) i nagle na prostym odcinku wpadłem w poślizg, obróciło mi samochód o 90 stopni w lewo, walczyłem, aby nie skończyło się to tragicznie, ale po wyjściu z tego zarzuciło mnie w prawo i uderzyłem w krawężnik i barierkę ochronną. Koło do wymiany i lekko obszorowany bok oraz przepalony reflektor, ale zastanawia mnie jedna rzecz: samochód nie miał wspomagania, a po tym zdarzeniu kierownica chodzi bardzo lekko jakbym czuł, że mam wspomaganie... co to może być? Czy jest możliwość, że wspomaganie tak na prawdę było w samochodzie, ale nigdy nie było aktywne czy obecny stan i łatwość w kręceniu to jakaś poważna awaria? proszę o odpowiedzi :)
Nikt13
Obserwowany

Auto: Renault Clio II
Rok produkcji: 1998

27 Wrz 2012, 22:50

Nikt13 napisał(a):zastanawia mnie jedna rzecz: samochód nie miał wspomagania, a po tym zdarzeniu kierownica chodzi bardzo lekko jakbym czuł, że mam wspomaganie...

Nie ma czegoś takiego ........zaistniały fakt może świadczyć tylko i wyłącznie że po uderzeniu uległy deformacji elementy zawieszenia . Zmieniła się geometria kół przednich i stąd takie Twoje wrażenia. Konieczna kontrola i ewentualna wymiana zniszczonych elementów
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Paź 2012, 20:45

Zgadzam sie z powyższym postem,nie jest możliwe aby wspomaganie jednak było w samochodzie od tak sobie. Jak najszybciej do warsztatu z autem.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

09 Lis 2012, 15:55

Potwierdzam,samemu nic nie zdziałasz,podjedź do dobrego warsztatu,niekoniecznie od razu do ASO i sprawdzą Ci to wspomaganie. Lekko chodząca kierownica może oznaczac też problem z drążkami.
Dabtuner
Aktywny