Samochód do 30-35 tys. zł

05 Maj 2025, 12:01

Cześć!

Zamierzam wymienić samochód i chętnie dowiem się od bardziej doświadczonych użytkowników, w jakie modele celować.

Wymagania:
- cena max. 30-35 tys. zł
- przebieg max. 160 tys.
- benzyna
- dobrze, gdyby nie palił za dużo (max. 5-6 l)
- fajnie, gdyby był dynamiczny
- sedan/hatchback
- głównie trasy 100-200 km, ale również po mieście
- rocznik od 2013

Rozglądałem się trochę i wpadły mi dwa modele w oko.
1. Skoda Rapid II 1.2 TSI 105 KM
2. Ford Mondeo IV 1.6 Ecoboost 160 KM

Jakieś inne propozycje?
Nie, nie jestem jeszcze zdecydowany na konkretny model, więc każdy biorę pod uwagę.
Nie, nie spieszy mi się, więc po wybraniu 1-2 modeli, mogę rozglądać się za nimi przez jakiś czas.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)
mlody57
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Maj 2025, 12:12

Kupa gruzu jedno i drugie, chyba, że chcesz ładować kasę w silnik to spoko.
Zacząłbym od toyoty auris 1.6/132
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Maj 2025, 12:25

Dziękuję za odpowiedź :)

Propozycja ciekawa. O ile się nie mylę, to w tym modelu jest dziwna skrzynia biegów, prawda? Bardzo szybko zmienia się jeden bieg na drugi. Nie denerwuje to w czasie jazdy? Słyszałem, że system "podpowiadający" potrafi zaproponować wrzucenie szóstki już przy 60-80 km.
mlody57
Nowicjusz

05 Maj 2025, 12:47

mlody57 napisał(a):Bardzo szybko zmienia się jeden bieg na drugi. Nie denerwuje to w czasie jazdy?

Jak w każdym benzyniaku o małej pojemności?

mlody57 napisał(a): Słyszałem, że system "podpowiadający" potrafi zaproponować wrzucenie szóstki już przy 60-80 km.

A jakie to ma znaczenie? Mój automat połączony z 2.0 turbo podczas spokojnej jazdy wrzuca 7 przy 72
franccc
Stały forumowicz

05 Maj 2025, 13:15

Dziękuję! Poczytam o tym modelu :)
mlody57
Nowicjusz

05 Maj 2025, 13:56

mlody57 napisał(a):Propozycja ciekawa. O ile się nie mylę, to w tym modelu jest dziwna skrzynia biegów, prawda?

Tam jest mmt. Trzeba się trzymać z daleka. Tylko manualna skrzynia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...

05 Maj 2025, 14:08

Toyota 1,6 też może być problematyczna bo jest tam ten nieszczęsny valvematic
Sopelek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2025, 14:14

Jeśli valvematic czyni auto "problematycznym" to pozostaje jeździć rowerem i to takim bez przerzutek i piastą torpedo
franccc
Stały forumowicz

05 Maj 2025, 14:56

Ok tylko w woli jasności ten valvematic to koszt niewiele mniejszy niż kompletny silnik 1,2 TSI 105 z tej Skody wyżej
https://allegro.pl/oferta/toyota-lexus- ... 7371113599

https://allegro.pl/oferta/volkswagen-oe ... 7459265840
Sopelek
Nowicjusz

05 Maj 2025, 15:03

Czy ty właśnie porównałeś cenę nowej OE części do ceny używanego silnika w uj wie jakim stanie?
franccc
Stały forumowicz

05 Maj 2025, 15:12

A znasz kogoś kto jak mu padnie sinik to kupuje nowy w ASO? :)
pokazuje skalę zjawiska i jak już to porównuje niby "niezawodna Toyotę" do Skody którą należy omijać.

P.S. na używane części też jest gwarancja :ok:
Sopelek
Nowicjusz

05 Maj 2025, 16:08

Sopelek napisał(a):Ok tylko w woli jasności ten valvematic to koszt niewiele mniejszy niż kompletny silnik 1,2 TSI 105 z tej Skody wyżej
https://allegro.pl/oferta/toyota-lexus- ... 7371113599

https://allegro.pl/oferta/volkswagen-oe ... 7459265840

Nie wiem co się dzieje ale ostatnio jest jakiś atak bezmyślnosci na skalę nigdy dotąd nie spotykaną.

Co Ty porównujesz ? Silnik z palety który trzeba zamontować to koszt roboty 3k.pln.a w dużymi mieście 4k.pln. do tego jeszcze ryzyko. Dostajesz używaną część która nijak jest do sprawdzenia.

Valvematic kosztuje 2700zł. Montaż około 300-500zł.i jest załatwiany w ciągu kilku godzin a część jest nowa w oryginale na którą obowiązuje gwarancja producenta.

Sopelek napisał(a):P.S. na używane części też jest gwarancja

To ja Ci powiem jaka jest gwarancją na używany silnik.

Opcja 1) montujesz u gwaranta i jest gwarancją tzw.rozruchowa.
Jest to normalna usługa którą świadczy sporo firm. Trzeba auto zawieźć na lawecie a potem po nie pojechać.
Gwarancja nie obejmuje robienia przebiegów. Odpalają, sprawdzają i tyle.

Opcja nr2) znaczą Ci silnik który dostajesz na palecie. Jest jego montaż i w razie wtopy silnik demontujesz i im odsyłasz. Nikt Ci nie zwraca za montaż i demontaż chyba że wystąpisz z powództwa cywilnego. Wtedy lata sądowych spraw a wynik i tak niewiadomy.
Kolejna sprawa przy tej opcji dostaniesz silnik oznaczony więc jeżeli nawet coś można zrobić przy nim na zewnątrz to i tak jak ruszysz to nie masz praw do uznania gwarancji.

Chłopie więc nie porównuj złamanego paznokcia do złamanej nogi.

Do tego jak chcesz zabłysnąć wiedzą o T.Auris to auto ma trochę wad w tym silnikowych ale nie martw się jak całość przy TSI dalej jest to złamany paznokieć.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Maj 2025, 16:41

Czy jest szansa, że zamiast się kłócić, który samochód jest lepszy, podacie po prostu propozycje i krótkie uzasadnienie, dlaczego te? Byłbym wdzięczny :)
mlody57
Nowicjusz

05 Maj 2025, 17:20

szybki napisał(a):Valvematic kosztuje 2700zł. Montaż około 300-500zł.i jest załatwiany w ciągu kilku godzin a część jest nowa w oryginale na którą obowiązuje gwarancja producenta.

Czyli reasumując autor ma kupić Toyotę 1,6/132 bo niskie koszty, dobry silnik, nie to co Skoda czy ten Ford wyżej, po czym bach brutalna rzeczywistość musi utopić w Valvematic 4k tak?
No nie wydaje mi się żeby normą było aby ktokolwiek miał ochotę wkładać takie sumki w niby bezawaryjny i bezproblemowy samochód.

mlody57 napisał(a):Czy jest szansa, że zamiast się kłócić,
My się nie kłócimy, przynajmniej nie ja, tylko czasami niektóre informacje gdzieś otrzymane warto sprawdzić np na głupim google, żeby sie nie przejechać.
Sopelek
Nowicjusz

05 Maj 2025, 17:56

Dziękuję za zwrócenie uwagi na ważny szczegół przy zakupie Toyoty, ale miło by było, gdybyś zaproponował jakiś model :)
mlody57
Nowicjusz