Dziwne zachowanie oświetlenia wewnętrznego i Alarmu.

20 Lut 2019, 04:43

Witam.
Alhambra 1.9 TDi 130 2004
Miałem dzisiaj w nocy dziwne zdarzenie i potrzebuję rady.
Otóż, obudził mnie w nocy alarm. Poszedłem sprawdzić samochód i żadnych śladów ingerencji. Odpaliłem samochód na chwilkę i wszystko ok. Po zamknięciu samochodu powinno się wyłączyć podświetlenie stóp, drzwi i lampki na tylnych słupkach. Stałem chyba z 10 minut i dalej się świeciło. (Ikona samochodu zgasła prawidłowo) Ono się samo wyłącza po czasie podczas postoju bez zamykania, ale po kliknięciu zamknięcia te światła od razu gasną. Zacząłem wyjmować żarówki żeby mi akumulatora nie zjadło. Najpierw wyjąłem z tylnych słupków i nadkoli. Po wyjęciu żarówki z drzwi wszystko zgasło i nie chce się zapalić. Alarm i central działa prawidłowo. Po powrocie do domu ponownie włączył się alarm. I tak kilka razy z różnym odstępem czasu, po ponownym zamknięciu auta. Pomogło dopiero zamknięcie samochodu kluczykiem w zamku. Dioda w drzwiach miga ale chyba tylko proforma.
Co to mogło być? Jakiś błąd alarmu, czy może coś w elektryce? Może ktoś próbował cos zrobić z autem? Czy pomogło by odłączenie akumulatora na kilka minut?
Dzieki z góry za pomoc.
donmatthias
Nowicjusz

Miejscowość: Borne Sulinowo
Prawo jazdy: 27 04 1987
Auto: Seat Alhambra
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2019, 07:40

Może być ze to pierwsze objawy świrowania modułu komfortu. W skrajnych przypadkach nawet szyby sie same odsuwają, radio gra, oświetlenie wnętrza nie gaśnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lut 2019, 09:37

czyli czeka mnie wizyta u fachowca z komputerem?
donmatthias
Nowicjusz

20 Lut 2019, 09:40

Sprawdź włącznik w drzwiach kierowcy. Ma on dwa styki i wychodzą z niego trzy przewody. Wypnij je i sprawdź czy oba styki za każdym razem się zwierają. Wszystkie drzwi są połączone razem i jeden przewód z nich idzie do modułu komfortu, plus jeden dodatkowy z drzwi kierowcy. W wiązce jest też połączenie z centralnym. Możesz mieć tak ( w zależności który styk w drzwiach kierowcy nie przewodzi ), że przy otwartych drzwiach kierowcy zamkniesz normalnie centralny ( jak masz ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2019, 09:45

Który włacznik?, bo drzwi od środka zamykają sie poprzez wciśniecie klamki do środka. Czyli bedzie podłaczony pod klamkę?
donmatthias
Nowicjusz

20 Lut 2019, 09:51

Zobacz w necie jak wygląda włącznik oświetlenia wnętrza do twojego autka i szukaj takiego po otwarciu drzwi. Czarny, okrągły cycek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...

20 Lut 2019, 09:54

Ach teraz wiem. Dziękuję
donmatthias
Nowicjusz