Dziwny dzwiek podczas jazdy

02 Maj 2015, 17:42

Witam, posiadam renault megane 1 i ostatnio zauważyłem dziwny dźwięk towarzyszący mi podczas jazdy, mianowicie gdy jade i mam wcisniety pedał gazu jest ok ale gdy go puszczę słyszę jak by tarcie, to nie jest taki całkiem metaliczny dźwięk jak by tarła stal o stal, dodam ze gdy wcisne lekko hamulec dzwiek zanika ale nie zawsze calkowice, najglosniej go slychac gdy alto jedzie wolno gdy np. Dojezdzam do swiatel i musze sie zatrzymac . Gdy podnioslem auto na lewarku i zakręciłem kołem słychać dzwiek jak by sie obracała zebatka podobnie jak w rowerze. Slychac to w obu przednich kolach i tylko wtedy gdy chwile pojezdze a no i po przejechaniu paru kilometrow do ok 10 tarcze hamulcowe sa bardzo gorace tak ze nie mozna ich dotknac palcem. Jesli gdzie nawalilem bykow to z gory przepraszam pisze na telefonie i jestem troche poddenerwowany bo aktualnie znajduje sie za granica... mam nadzieje ze ktos bedzie wiedzial z czym mam problem.
Krystiannn987
Nowicjusz

Auto: renault megane 1

11 Maj 2015, 15:26

A co ostatnio było robione przy hamulcach..? Najlepiej zdejmij koło i obejrzyj co obciera o np.obudowę tarcz hamulcowych. Albo jeśli tarcze są gorące a jesteś pewny ,że nie dzieje się to w momencie przyspieszania,to warto podnieść auto z jednej strony i spróbować lekko ruszyć na 2 biegu i wykleszczyć . Posłuchać wirującego koła.
Niemożliwe,żeby nagle był problem z oboma kielichami... Raczej ktoś coś źle poskładał przy hamulcach.
Trochę dziwi mnie to,że nie dzieje się to przy przyspieszeniu. Może tego po prostu nie słyszysz. Nie zaszkodzi też czyszczenie zacisków hamulcowych z syfu.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Maj 2015, 19:51

Ostatnio wymieniłem klocki chamulcowe i tarcze a wczesniej zmienualem opony na letnie. Zastosuje sie do twoich wskazowek i zobaczymy, dzieki :)
Krystiannn987
Nowicjusz

13 Maj 2015, 10:11

Jak hamulce się grzeją, to znaczy, że klocki cały czas ocierają o tarczę. Zapewne przy wymianie klocków nie zadbałeś o dokładnie wyczyszczenie prowadnic klocka. Oprócz tego przyczyną może być uszkodzona uszczelka przy tłoczku i do tłoczka dostaje się brud, co powoduje, że tłoczek nie odsuwa się po puszczeniu pedału hamulca, a co za tym idzie klocki pozostają dociśnięte do tarcz. No i auto zapewne więcej pali :)
Co do tego metalicznego dzięku, to może być spowodowany właśnie tym tarciem - możlwe, że klocki ci się skończyły.... Oprócz tego, zwróć uwagę na osłonę tarczy hamulcowej z tyłu, czy gdzieś nie jest podgięta i nie trze o tarczę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2015, 19:53

Raczej klocki nie sa zjechane bo wraz z tarczami zostaly założone 2 tygodnie temu nowe przez mechanika, a metaliczny dźwięk słychać w prawym i lewym kole gdzy krece nimi na podnośniku. Postaram sie jeszcze to nagrać i wrzucić link do filmiku.
Krystiannn987
Nowicjusz

14 Maj 2015, 07:56

Nie ma bata. Coś jest źle złożone przez błąd mechanika. jedź do innego,opowiedź mu o co chodzi ,to zobaczysz że złoży inaczej. Może jakieś blaszki przy klockach wystają z zacisku,może tarcze trą o obudowę,a może coś z czujnikami abs-u. moim zdaniem to błąd mechanika. może warto też podjechać do tego samego mechanika ,niech poprawi jak sp... :)
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...
    Koncepcyjne opony bez powietrza od Toyoty
    Toyota Motor Corporation pracuje nad pełnymi oponami, które mają obniżyć masę samochodów i poprawić osiągi. Opony pozbawione powietrza są opracowywane z myślą o autach elektrycznych i wodorowych. Toyota zaprezentowała ...

14 Maj 2015, 10:50

Krystiannn987 napisał(a):Raczej klocki nie sa zjechane bo wraz z tarczami zostaly założone 2 tygodnie temu nowe przez mechanika

Jak hamulce się grzeją, to oznacza, że klocki przywierają do tarczy. A to oznacza, że się zużywają. Ich zużycie nie zależy od czasu, tylko od przejechanych kilometrów.
Co do tego dzwieku, to sprawdz, czy mechanik czasem nie założył odwrotnie klocków - blaszkami do tarcz :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Maj 2015, 12:25

no tak tylko tarlo już przed wymianą klocków a po wymianie opon.
Krystiannn987
Nowicjusz

14 Maj 2015, 12:39

aluski masz z dystansami czy bez..?
artur73
Awatar użytkownika

14 Maj 2015, 21:28

Stalowe fele xd
Krystiannn987
Nowicjusz

15 Maj 2015, 10:18

Tak czy inaczej musisz zdjąc koło i sprawdzić jaki jest stan obu klocków oraz sprawdzić czy osłona tarczy o nią nie trze no i przeczyścić prowadnice klocków, sprawdzic/wymienić uszczelkę na tłoczku, wyczyścić tłoczek i cylinderek, ewentualnie wymienić zacisk lub cylinderek, w zalezności od tego, co powoduje, że klocki nie odchodzą od tarczy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Maj 2015, 22:30

Zamieszczam link do filmu w ktorym co nieco slychac jaki dzwiek towarzyszy mi podczas jazdy

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dodam jeszcze ze slychac go tylko wtedy gdy zdejme noge z pedalu gazu i auto jedzie samoczynnie, najlepiej slychac ten dzwiek w koncowej czesci filmu takie tududududu.
Krystiannn987
Nowicjusz