Fabia 1.2 TFSI - czy to słynny awaryjny silnik z serii EA111?

08 Sty 2020, 12:31

Witam,
Zamierzam kupić fabię z 2013r. z silnikiem 1.2TFSI . W Vinie wpisany jest kod silnika CBZA. Wiem, że silnik jest na łąńcuszku. Moje pytanie jednak brzmi czy jest to ten słynny awaryjny silnik z serii EA 111, czy jednak już ta poprawiona wersja?? Gdzie mógłbym to sprawdzić?

Pozdrawiam!
Best91
Obserwowany

08 Sty 2020, 17:40

Jak samochód masz z 2013 roku to raczej będzie miał już EA211 czyli silnik po poprawkach i modernizacji której głównie poddano napęd rozrządu który zmieniono z łańcucha na pasek. Zmieniona została głowica w której zastosowano dwa wałki rozrządu i 16 zaworów. Poprzednia wersja czyli ta EA111 miała jeden wałek rozrządu i 8 zaworów.

To główne różnice przez które wyeliminowano większość bolączek tej pierwszej wersji silnika.

Proponuję Ci dobrze sprawdzić jaki tam siedzi silnik tym bardziej jak auto będzie z początku 2013 roku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Sty 2020, 10:19

Kolego,odpusć sobie to SZROCIWO(mam na myśli silnik) jedyny rozsądny s.to 1.4 86 KM lub 1.6 105 KM,nie chce mi się wymieniać poważnych wad tego silnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...