Fajne auto do 10 tys. :D

06 Cze 2015, 17:40

Witam, jestem nową osobą w wiecie motoryzacji i w najbliższym czasie czeka na mnie dylemat jakie auto kupić . Od dziecka interesuję się motoryzacją i chciałbym żeby moje pierwsze auto było inne niż reszta. Nie musi ono imponować mocą, chodzi mi o to żeby było w miarę ładne i wyróżniało się na tle Golfów i Astr. Jestem najbardziej zainteresowany coupe, np. takim Peugeotem 406 coupe, choć w grę mogą wchodzić hatchbacki, bardzo podoba mi się Alfa Romeo 147 (oczywiscie tylko z silnikiem 1.9 JTD) albo Fiat Grande Punto, tylko nie wiem czy budżet na to pozwoli.
Czekam na rady dotyczące Peugeota lub propozycje innych fajnych samochodów. :D
Od razu mówię, że nie interesują mnie niemieckie samochody (BMW, VW, Audi), najlepiej gdyby to były włoskie albo francuskie, ewentualnie azjatyckie auta.
kamilw14
Nowicjusz

Auto: Brak

06 Cze 2015, 18:24

Cześć,

406 Coupe to fajne auto, ale jest parę ale. Teoretycznie 2.0 są dość bezawaryjne, części tanie, ale lepiej brać te 136 KM, bo do tych starszych 132 KM może powoli brakować części albo będą ciężej dostępne. Druga sprawa, coupe jak to coupe, trafiało często w ręce osób, które powinny co najwyżej jeździć rowerem. Więc znalezienie zadbanego egzemplarza bez większych przygód nie będzie proste i nie ma co się napalać na pierwszy odpicowany egzemplarz. Kolejna sprawa, ostatnio miałem chwilę czasu i podjechałem obejrzeć jedno 406 Coupe z mazowieckiego - owszem, sylwetka piękna, linia boczna i przetłoczenia miodzio, ale... widać, że to projekt z początku lat 90'tych (jeśli zainteresujesz się historią tego auta, to dowiesz się, że Pinifarina zaprojektował je dla Ferrari jako "tanie Ferrari", ale włosi odrzucili projekt). Nie oszukujmy się, nikomu już takim autem nie zaimponujesz, walory użytkowe są przeciętne, chociaż auto jest komfortowe a bagażnik nawet spory. Swoje też spali, akurat te silniki Peugeota były dość paliwożerne. Unikałbym silników 2.2. Co prawda są mało awaryjne i zawsze nieco więcej mocy, ale z częściami i kosztami napraw nie jest już tak różowo.

Alfę bym sobie odpuścił. 1.9 JTD uchodzi za mało awaryjnego i wytrzymałego diesla, ale w tym aucie nie chodzi bynajmniej o same silniki. Ale o całokształt. Aczkolwiek jeśli pójdziesz na forum Alfy Romeo to zapewne się dowiesz, że na dobrą sprawę Alfy w ogóle się nie psują, a jeśli psują, to co z tego, w końcu to Alfa Romeo :mrgreen:

Grande Punto nie w tej cenie. Nie ma szans. Chyba, że po gradobiciu czy puknięty. Sam oglądałem się za GP mając nawet nieco więcej kasy niż ty, ale raczej sobie na dobre odpuszczę. Poza tym auto na tyle fajne, że może warto do niego dozbierać? "Małe Maserati", części tanie, awaryjność niska, komfort, jak na miejskie auto, bardzo zadowalający. Mój znajomy z Holandii miał 1.4 16v, nalatał ponad 250 tys. km, potem sprzedał znajomym i oni dalej nim jeżdżą. Teraz ma 1.4 z turbo. Też bardzo chwali. No ale kto mu zabroni, skoro jednocześnie w garażu Audi S4 w kabriolecie :D

Jak chcesz tanio, rozsądnie i z nieco większym polotem i finezją - może Opel Astra Bertone? Części te same co w zwykłych Astrach, silniki i konstrukcja dobrze znane mechanikom, większość rzeczy samemu można zrobić, a sylwetka auta też ładna.

Opcjonalnie idź w klasyki. E34 525i, W124 w coupe, może poszukaj starej Hondy Prelude (tej z wyświetlaczem). Plus jest taki, że o ile będziesz dbał i nie dasz im przerdzewieć, to za jakiś czas odsprzedasz je drożej, niż kupiłeś. Już teraz zadbane E34 na wypasie chodzą po 40 tys. zł. I znajdują nabywców...
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Cze 2015, 18:42

Dobrą alternatywą dla 406 coupe jest Ford Cougar. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Cze 2015, 19:54

Do Killaz,
dzięki za rady, ale nadal pozostaję w pełni za Peugeotem, choć Astra Bertone jest ciekawą propozycją. Nie chodzi mi o imponowanie (choć może tylko trochę), ale chcę mieć samochód, który będzie mi się podobał, nieważne co inni mówią. O częsciach do 406 rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i powiedział, że są dobrze dostępne, choć ciężej jest z karoserią niż mechaniką.
Co do BMW, są to dobre auta, ale moim zdaniem nie przyciągną większej uwagi niż Peugeot. Pod moim blokiem stoi E34 kolegi niewiele starszego ode mnie, chwali je, ale raczej zbytnio o nie nie dba. :(

Do Koniu,
Cougar jako mi się nie za bardzo podoba i moim zdaniem w porównaniu do 406 wypada słabo, choć to jest kwestia gustu :)

PS. Czytałem na temat Pininfariny i tego Peugeota. Mało kto wie co to za "zbiór przypadkowych liter" (jak to okrelił mój kolega), więc wstyd za takie auto mi nie będzie :D Peugeot wciąż na pierwszym miejscu :D
kamilw14
Nowicjusz

06 Cze 2015, 21:48

Killaz napisał(a):Alfę bym sobie odpuścił. 1.9 JTD uchodzi za mało awaryjnego i wytrzymałego diesla, ale w tym aucie nie chodzi bynajmniej o same silniki. Ale o całokształt. Aczkolwiek jeśli pójdziesz na forum Alfy Romeo to zapewne się dowiesz, że na dobrą sprawę Alfy w ogóle się nie psują, a jeśli psują, to co z tego, w końcu to Alfa Romeo
Dużo w tym racji, ale też kilka bzdur :mrgreen:
Ze 147 jest trochę jak ze Stilo - jedni chwalą pod niebiosa, inni zakładają betonowe buty i hyc do Wisły w najgłębszym miejscu :mrgreen: Prawda leży pośrodku, bo kiedy auto wpadnie w ręce jakiegoś barana to szybko stanie się integralną częścią parkingu osiedlowego :D no ale barany potrafią zarżnąć i Golfa :roll: zgodzę się, że są pewne wady (zwłaszcza elektryka), ale nie jest to jakiś skomplikowany moduł, więc można stosunkowo tanio to ogarnąć. Chociaż nerwów może napsuć :evil:
Fanatycy marki się zdarzają, ale jest też dużo obiektywnych użytkowników. Wystarczy poczytać alfaholików :wink:

Do autora - sprawa z tym autem ma się tak, że niebezpiecznie jest je komuś polecać :mrgreen: Wprawdzie po lifcie wyeliminowano sporo problemów, ale 10k to trochę mało, chyba, że umiesz się targować i stargujesz z 13-14k. W sumie w przypadku tego auta nie jest to takie niemożliwe, bo w sumie nikt nie chce ich kupować :wink:
Podsumowując - sam bym jeździł, ale nie polecam :D poczytaj właśnie alfaholików, bo tam są obeznani z tą marką ludzie. Tutaj przewija się stały zestaw aut, bo i tematy są ciągle takie same :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Cze 2015, 22:18

Na Peugeocie raczej się nie zawiedziesz, jeśli znajdziesz dobrze utrzymanego. Oglądałem jeden egzemplarz i tylko dlatego, że udawałem totalnego jełopa motoryzacyjnego mogłem go na spokojnie obejrzeć, bo to ruina jakich mało.
Z częściami mechanicznymi problemu nie będzie to fakt, ale powoli zaczyna być, do tych starszych silników. Blacharka i owszem, znaleźć reperaturkę czy nawet całe nadkole itp. będzie wyzwaniem, ale bez przesady.
Nadal jednak uczulam na dokładne sprawdzenie przed zakupem. Najlepiej kupić od faceta po kryzysie wieku średniego, który leczył "sportowym" autkiem :mrgreen:
Rozważasz 3.0 V6? Świetny silnik, tylko, że utrzymanie jest dość kosztowne.

mike1735 napisał(a):Dużo w tym racji, ale też kilka bzdur

Tak jak ze wszystkim. Ja znam właściciela Passata z 1.4 TFSI, które w ramach gwarancji potrafiły być wymieniane... w całości. A on jeździ kilka ładnych lat i absolutnie nic się z silnikiem nie dzieje.
Będę uparcie powtarzał, że aut z wadami fabrycznymi jest naprawdę niewiele. Większość wynika ze sposobu użytkowania, który swój rodowód ma w Syrenkach bądź dieslach, którymi można było jeździć na oleju słonecznikowym.
Niestety, sam wiem jak to często wygląda. Ludzie praktycznie zapominają o wymianie filtrów, oleju, o tankowaniu na sprawdzonych stacjach. A potem płacz, że TDCI w Fordzie to taka porażka, że DTI w Oplu taki szmelc (sam tak płakałem :D). Niestety, nowoczesne technologie to coś za coś. Oszczędne auto, kultura pracy silnika - to nie bierze się z powietrza.
Ostatnio rozmawiałem z właścicielem 307 od nowości. Ma go 13 lat. Czyli jeszcze te "samozapłonowe" - od 13 lat absolutnie żadnych usterek. Nawet elektrycznych. Jedynie sprzęgło wymienione, ale to wiadome. I weź tu teraz człowieku wyrób sobie opinie na temat jakiegoś auta.

Jedno jednak jest pewne - Stilo, 307, 147 itd. to auta "podwyższonego ryzyka". Nie tyle same z siebie, co z faktu, że często takich aut pozbywa się w momencie, kiedy zaczynają się sypać. A potem problem z głowy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
    Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...

06 Cze 2015, 22:30

Mój brat kiedyś się napalił na Alfe 147. Czytał o niej opinie i były różnorodne. Jedni wychwalali inni wszystko co złe to Alfa. Ale często były opinie nic nie wnoszące typu "jak się dba to się ma".
Zawitał w klubie Alfy czy jak to się tam nazywa.
Zachwalali te Alfy jak by to jakiś cud techniki był. Pisali że silnik prawie nic nie pali, w ogóle się nie psuje, części tanie jak barszcz i pół miliona kilometrów to dla niej nic. Więc zauroczenie tym autem było jeszcze większe. Brat znalazł Alfe. No i pojechałem z nim na oględziny. Przód był robiony, zawieszenie w słabym stanie, hamulce piszczały. Były wyczuwalne luzy. Jeszcze by się trochę znalazło. Odradziłem mu to auto. Po czym na drugi dzień brat przyjeżdża tą Alfą pod dom. Więc tak był tak zauroczony że kupił tą Alfe.... Na drugi dzień dzwoni do mnie czy go do roboty podwiozę bo Alfa nie chce odpalić. Odpaliłem mojego Lanosa i ogień :) Zaciągnąłem ją do warsztatu i mechanik nie skakał ze szczęścia. Skasował go na jedynie 700zł. Ale to był dopiero początek. Zaczęło mnie zastanawiać czemu brat zaczyna pożyczać ode mnie pieniądze mimo że wcześniej miał Vectre B 2.5 i kasy mu nie brakowało. Wszystko jasne. Z klubu Alfy doradzili mu żeby podłubał silnik, obniżył zawieszenie i lepsze hamulce wstawił. On głupi wsadził kupe kasy (kilka tysięcy) w te mody. Po czym auto zaczęło się pie*dolić. Już nie pamiętam co tam było ale cuda się działy. Miał brać kredyt na naprawę tego auta a koło 3 tysięcy było do wsadzenia. Chciałem wybić mu ten idiotyczny pomysł z głowy ale on swoje. W końcu dziewczyna mu przetłumaczyła. Albo sprzedaż Alfe albo może zapomnieć o "miłości". Wiecie o co mi chodzi :lol: :lol: :lol:
No i sprzedał Alfe jako uszkodzoną po roku czasu z ogromną stratą. Musiał kupić jakieś auto. Posłuchał mnie i kupił Audi A4 B5 1.8 + LPG. Jeździ ją już rok i tylko rzeczy eksploatacyjne robi. Stwierdził że kierując się emocjami i kupując Alfe popełnił jeden z największych błędów w życiu.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

07 Cze 2015, 00:28

Killaz napisał(a):Tak jak ze wszystkim
I przy tym pozostańmy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 01:01

za te pieniądze to znajdziesz fajne Megane 1 ze 150konnym silnikiem i jeszcze Tobie zostanie na gaz w razie czego :P
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

07 Cze 2015, 11:21

Znajomy z pracy mojego ojca ma na sprzedaż fajną Alfe 147 po liftingu, z silnikiem 1.9 JTD, ale jej cena wynosi 15 tys. zł. Mówi, że na auto nie może narzekać, jedynie dlaczego odradza zakup takiej Alfy to duże koszta części (osobiście się nie orientuję).
Taka Alfa zawsze była moim marzeniem, jeśli nie teraz to na pewno kiedyś sobie jakąś kupię :D
PS. Link do tej Alfy, jakby chciał ktoś obejrzeć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kamilw14
Nowicjusz

07 Cze 2015, 11:31

"... z silnikiem 1.9 JTD..." - Fajny ten diesel z LPG :ok:

Zobacz może na taką Xsarkę:

[link do oferty na Allegro wygasł] taki SAABik

[link do oferty na Allegro wygasł]
I Prelude.

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Cze 2015, 11:57

kamilw14 napisał(a): Link do tej Alfy, jakby chciał ktoś obejrzeć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... p7RLM.html
Połowa auta w innym malowana :wink: za to na 100% sprawna bo ma CB - na trasy nikt złomem raczej by nie jeździł
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2015, 12:38

Co do JTD z gazem :D , to mój błąd spowodowany zbyt szybkim pisaniem, także przepraszam.
Co bycie powiedzieli na takiego Peugeota?
[link do mobile.de wygasł]
Do Kieł,
Prelude nie za bardzo mi się podoba, ale Citroen to już, jak dla mnie, ciekawa propozycja.
kamilw14
Nowicjusz

18 Cze 2015, 22:29

Witam! Chciałbym kupić samochód tak od 10 tyś do 12 tyś max. Wybierałbym coś z niemieckich albo japońskich marek. Auto musi mieć silnik coś około 1.6 lub 1.8 oczywiście benzyna+ Lpg, przyzwoitą moc ponad 100KM, miesięczny budżet przeznaczony tylko na auto to 500-650zł. Mam 22lata więc OC żeby nie było też za wysokie. Jaki samochód doradzicie?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi ;) :D :D :D :D
Adrian171717
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Honda HRV
Silnik: 1.6 105KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 1999

18 Cze 2015, 23:29

Adrian171717 załóż nowy temat. Tam wszystko opisz to pomożemy, żeby tu nie robić syfu.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG