Fajne sportowe autko

20 Sty 2025, 16:48

Witam. Poszukuję jakiegoś ciekawego "sportowego autka" moje wymagania
Benzyna
Żeby nie był drogi w eksploatacji. (Drogi mam na myśli (remont skrzyni15k)
Napęd jest mi obojętny gdyż jeździłem już wieloma autami.
Fajnie jakby te 6s do setki robił.
Mile widziane auta
Żeby jakoś wyglądało a nie jak auto 25letnie
Mile widziane podatność na mody nie dużym kosztem (czyli zakuwanie silnika)
Mój budżet na auto to 40tys.
Co byście polecili ciekawego, coś czego nie jeździ na drodze tak dużo (zawsze będzie się wyróżniać)
Aaa oczywiście buda.... jest mi raczej obojętna byłe było 5drzwiowe.
Pozdrawiam i z chęcią zobaczę co macie do polecenia
Spejson
Nowicjusz

20 Sty 2025, 18:42

To może najpierw zdradź czy sam cokolwiek takiego znalazłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Sty 2025, 19:49

Wiesz co byłem oglądać już megane rs3 i opla Astrę j opc fajne ale kurde 3 drzwi..... ahhhh. A naprawdę bardzo ładne auta. Megane super się prowadzi. Ale niestety muszę mieć 5 drzwi z racji małego dziecka. Jest uciążliwe wkładanie dziecka przez przednie siedzenie do fotelika.
Rozważam też audi s3 ale sam nw czy pakować się w vag. Co sądzisz?
Spejson
Nowicjusz

20 Sty 2025, 20:18

Spejson napisał(a):Megane super się prowadzi. Ale niestety muszę mieć 5 drzwi z racji małego dziecka.

Istnieje coś takiego jak megane gt, taki rs w kombiaku (niby były też hb ale trudno trafić) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-megane-gt220-lift-kamera-led-navi-keyless-2kplkol-wzorowy-szwajcar-ID6H3BjB.html

Spejson napisał(a):Rozważam też audi s3 ale sam nw czy pakować się w vag. Co sądzisz?

Jeśli musi być hatchback 5d i z takimi osiągami to w sumie nie masz alternatywy poza vag, jest tylko giulietta qv (od biedy jeszcze focus 2 st wychodził 5d ale to już starsze auto). Oczywiście temat skrzyń/silników już trochę bardziej złożony niż przy megane
franccc
Stały forumowicz

20 Sty 2025, 20:28

Ahhh. Jak to strasznie wygląda. Ta rs to niebo w porównaniu do tego :lol:
A co powiesz o focus st mk3 widzę że od 40 tys się zaczynają. Zawsze mogę coś tam dorzucić :naughty:
Ale nigdy nie jeździłem tym autem, jak prowadzenie? Czy te silniki 2.0 Ecco są ok?
I pytanie odnośnie audi s3. Czy te 2.0tfsi są takie straszne jak ludzie piszą? Pod względem awaryjności i brania oleju..
Spejson
Nowicjusz

20 Sty 2025, 21:10

Może takie coś? Co prawda - mody nie są zbyt możliwe bez gruntownych zmian ale rasowe, konkretnie brzmiące auto
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... H0OUR.html

Co do S3 to za 40k nie poszalejesz chyba że 1 generacja 1,8 turbo
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy układ kontroli trakcji z BMW i3s
    BMW i3 wyznacza na świecie standardy radości z jazdy w samochodzie elektrycznych. To zasługa nie tylko zwiększonej mocy silnika w nowym BMW i3s, ale też innowacyjnego układu kontroli trakcji specjalnie dostosowanego do dynamicznej ...
    Dlaczego trzeba robić okresowe przeglądy klimatyzacji?
    Przeglądy okresowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu i wykonywać powinno się je co pół roku lub min. raz w roku. Układ klimatyzacyjny jest napełniony określoną ilością czynnika chłodzącego (gazu), ...

20 Sty 2025, 21:12

Ale liczba drzwi się nie zgadza.
franccc
Stały forumowicz

20 Sty 2025, 21:34

Nie podobają mi się te ufo. Ale miałem okazję tym jeździć.. Super pod tym względem.. fajnie się prowadzi.
Myślę że s3 8p za delikatnie ponad 40tys już kupię.. a mody to z czasem wiadomo..
Tylko pytanie jak z tym silnikiem 2.0tfsi.
I bardzo podoba mi się ten focus st mk3 coś wiecie o nich? Jak silniki? Awaryjne te Ecco? Jak z mapa takiego silnika?
Prowadzenie pewnie super bo to ford...
Spejson
Nowicjusz

22 Sty 2025, 16:44

Spejson napisał(a):I bardzo podoba mi się ten focus st mk3
Ja bym chyba wolał jednak Focusa to zupełnie inne auto od S3.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sty 2025, 15:01

TSI w S3 nie ma "problemu" olejowego, co nie znaczy że nie będzie go brać, ale to już wynik zaniedbań lub awarii.

Inna kwestia jest to ze 40tys to nie budżet na S3, nawet na przedlifta w średnim stanie, tzn kupić się da, ale drugie tyle wyniosą pierwsze dwa serwisy.

Ogólnie żaden hot hatch nie będzie tani w utrzymaniu, różnica w kosztach utrzymania będzie wynikać od tego jak trafisz.

Focus srednio nadaje się na Daily do wożenia dzieci, megane 3 drzwi i też twarde
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna