Fiat 126p Reanimacja

27 Wrz 2015, 21:46

Witam
Jestem Tomek i mam 15 lat :)
Za niecałe 3 lata zdaję prawo jazdy. I w garażu stoi w stanie blacharskim idealny fait 126p. Niestety tacie kiedyś wpadł tam korek od zakrętki z oleju i się stopił. Potem mówił ,że się dusił niestety to były czasy których nie pamiętam.
Stoi w garażu około 10 lat. I był kupiony nówka. Co było by w nim do zrobienia i jakie koszta ?

Na pewno opony bo już się przez ten czas zniekształciły.
Silnik do przeczyszczenia z tego plastiku od środka. Ile takie czyszczenie kosztuję ? Dało by się do Fiata 126p założyć instalację gazową ? Czy jest możliwość zamontowania tarcz na przód i na tył w maluchu ?
tomkusi1
Nowicjusz

Auto: Fiat 126p
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Wrz 2015, 01:49

Co do tematu czyszczenia nic Ci nie mogę pomóc ale jeśli chciałbyś instalacje gazową to razej jest możliwe, pytanie jest takie gdzie i jaką butle byś tam zamontował jak nie ma miejsca w maluchu na takie modyfikację, myślę, że byłoby to opałacalne po 3 latach jazdy nim. A co do hamulców to Maluchy mają po obu osiach bębny, więc jakbyś chciał mieć tarczowe to na pewno musiałbyś układ hamulcowy ładnie zmodyfikować, a podejrzewam, że dużo z tym bawienia będzie i to zbędnego bo Maluch nie ma takiej mocy silnika co by tych kół zwykłe bębny zatrzymały.

Taka jest moja opinia.
Brago
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 10 2014
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1.6 8V 101 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Wrz 2015, 15:13

Czyli nie trzeba bębnów zmieniać to bardzo dobrze bo też czytałem ,że to trzeba to jakiegoś serwisu co modyfikuję pojazdy i to już duże koszta.A ile powinno takie czyszczenie mniej więcej kosztować łącznie z zalaniem płynów. Bo myślę ,czy nie lepiej zamiast malucha modernizować to nie kupić fiata uno na gaz do około 2k ?Butla z gazem była by na miejscu koła zapasowego a koło zapasowe z tyłu. Bym jeździł sam to nie jest w takim razie problem. Zamiast tarcz dało by się zamontować wspomaganie kierownicy ? Bo jednak łatwiej jest parkować z wspomaganiem niż bez niego.
tomkusi1
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 20:49

To jak odpowiecie na pytania ? :)
tomkusi1
Nowicjusz

29 Wrz 2015, 01:42

Uno jest na pewno większe, tam mógłbyś zamontować gaz jak najbardziej, jednak jeśli chodzi o wygląd to 126p jest ładniejszy. :P Ciężko będzie Ci znaleźć Uno bez wkładu finansowego.. A co do wspomagania to bez niego auto jeździ tak samo. :P Ja swojego opla mam bez wspomagania i bardzo się cieszę tym, po 2 tyg. jazdy ręka Ci się przyzwyczaji, a przy okazji nabierzesz siły. :D I masz pewność, że pompy nie będziesz musiał wymieniać jakbyś dokręcał non stop do końca stojąc w miejscu. Na pierwsze auto polecam Ci z najmniejszym wyposażeniem, na pewno auto uszkodzisz, mniej lub mocniej, nauczysz się jeździć ostrożniej i będziesz mógł kupić coś z lepszym wyposażeniem i będziesz musiał o to zadbać bo może Cięto słono kosztować. :) Na razie masz 15 lat, poczekaj jeszcze dwa.. Wtedy pomyśl o aucie, dużo się jeszcze zmieni w motoryzacji. Pozdrawiam. :)
Brago
Nowicjusz

29 Wrz 2015, 16:46

Spoko :) Poczekać i tak muszę i mam taki zamiar. To co nie warto gazu instalować ? Może paliwo będzie jak kiedyś o 2-3 zł :D Czyli maluch się nada ? Bo on już na szczęście jest i jest w bardzo dobrym stanie. Silnik przeczyścić opony zmienić płyny zalać i jechać.A jak poprowadzić gniazdo zapalniczki w maluchu ? ( nie mam zamiaru palić :D tylko podładować telefon w razie czego :).
tomkusi1
Nowicjusz

30 Wrz 2015, 20:16

Proszę o odpowiedź
tomkusi1
Nowicjusz

30 Wrz 2015, 22:58

Gazu do malucha nie opłaca się montować i nie ma gdzie. A paliwo raczej nie będzie tańsze niż jest teraz..

Miejmy nadzieje, że tylko te 3 rzeczy będziesz musiał zrobić..

Ja z elektryką nie jestem na ty więc Ci nie powiem jak przeciągnąć kabelki i podłączyć.
Brago
Nowicjusz

01 Paź 2015, 19:45

Spoko już wiem co robić.
Czyli najprawdopodobniej tylko akumulator , wymiana płynów i czyszczenie silnika i do tego sprawdzenie hamulców itd ? Zmieszczę się w 1.5k ?
tomkusi1
Nowicjusz

01 Paź 2015, 22:44

Nie wiem ile sobie wezmą za ten silnik bo to dużo rozbierania będzie ale myślę, że uda Ci się. W sumie jakiego rozbierania.. to nie jakaś skomplikowana budowa.

Będzie dobrze, nic się nie martw. Pozdrawiam. :ok:
Brago
Nowicjusz

02 Paź 2015, 01:05