Fiat Bravo 2 (benzyna) opinie przed zakupem.

22 Sty 2014, 04:02

Witam,

Mam w planach zakup Fiata Bravo 2.
Okolice 2007-8r, silnik 120KM, hatchback (5 drzwi).

Chciałbym się zapytać czego można się spodziewać po tym aucie?

Koszty utrzymania?
Koszty i jakość serwisowania?
Popularne usterki? Czy jest ich dużo?

Może ma ktoś porównanie awaryjności/kosztów naprawy z innymi markami? (Renault Megane 3, Kia Ceed, Dacia Duster)

Generalnie rozkminiam.
Auto potrzebne na zrobienia ok 500 kilometrów miesięcznie + dwa wypady dalekosiężne po ok 1500km w okolicach urlopowych.

Koszty? Jakość serwisowania ASO a prywatnie? Ogólny komfort?
Proszę o możliwie treściwe za i przeciw :)
wic1
Nowicjusz

Auto: Fiat Siena

09 Lut 2014, 00:03

1,4 tjet 120KM udana jednostka, jedne z lepszych małych uturbionych benzyn która dobrze toleruje LPG.
Komfort bardzo dobry w porównaniu do konkurencji.

Bardzo fajna blacha ocynkowana, części w cenach normalnych, turbina nie droga w razie wymiany. Jak nie ma gwarancji już to nie ma sensu serwisować w ASO tylko u zaufanego mechanika, (nie z ogłoszenia) Kia i Dacie odpuść bo rdza zjada, mechanicznie nie najgorsze ale ta rdza. Reno nie jest złe ale elektryka czasami może sprawiać problemy.

Ogólnie jak będziesz miał nie bite auto, nie przekręcone, to przy zmianach oleju/filtrów przy 15000 km, takich jak zalecał producent to pojedziesz dług, rozrząd i olej i filtry od razu zmień po zakupie (sprzedawca może mówić że zmienił ale nigdy mu nie ufaj bo jak pasek strzeli to silnik do remontu)

Bravo traci mniej na wartości w śród hatchbacków (golf/francuskie/japońskie itp)
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

09 Lut 2014, 09:02

Nikt tego nie chce, daj sobie spokoj.

A to bzdet totalny z tym spadkiem na wartości, takich fiatów prawie nie ma na drodze, nikt tego nie chce, a fiaty itp. graty zawsze traca krocie na wartości.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Lut 2014, 10:41

Co Ty wogóle gadasz,u Ciebie na drodze może i nie ma ale u mnie jest tego pełno (w samej policji u mnie w mieście są trzy takie Bravy).
I tutaj pojawia sie znowu kwestia jak dbasz tak masz,pamiętam z poprzedniej pracy jedna osoba miała taką Brave i sama stwierdziła że go nie sprzeda tak szybko bo mu sie nie psuje i jest zadowolony więc naprawde to że Ty masz złe wspomnienia z Fiatem zachowaj dla siebie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2014, 12:22

Dlatego prosiłem ocenę od kolegów, którzy mają to auto i coś powiedzieć potrafią.

Sam mam Fiata Sienę, który teraz sobie lyczy ok 16 lat (sam nie pamiętam ile). Jak wcześniej wspomniano, dbasz... masz.

Wedle znajomego mechanika, statystycznie to auto powinno być na szrocie od kilku lat, a tu o... zaskoczenie ;)
wic1
Nowicjusz

Auto: Fiat Siena

09 Lut 2014, 12:26

Śmieszą mnie takie opinie ludzi którzy nigdy nie mieli takiego auta albo trafili na złoma,ja osobiście o Fiacie nie powiem złego słowa,fakt faktem że idealne nie są ale są to auta bardzo tanie w utrzymaniu i jak Barol wspomniał jak dbasz tak masz. Żona już 2rok jeżdzi Seicentem i przez cały ten okres do auta dosłownie nie dołożyliśmy nic (nie licząc normalnych wymian eksploatacyjnych).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Sport i Mitsubishi L200 Expedition Camper
    W najbliższy weekend, 17 i 18 listopada podczas wystawy 4x4 Offroad Show Poland, polski oddział Mitsubishi Motors zaprezentuje klientom model Mitsubishi Pajero Sport. To jedyny egzemplarz tego modelu w Polsce a celem prezentacji ...
    Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...

09 Lut 2014, 12:27

wic1 napisał(a):Wedle znajomego mechanika, statystycznie to auto powinno być na szrocie od kilku lat, a tu o... zaskoczenie
Czas zmienić mechanika :ok:
Co do Bravy to we Wrocławiu też policja tłucze te auta i nie ma z nimi żadnych problemów.
Fiaty wbrew pozorom są dobre i nie słuchaj ludzi którzy patrzą przez pryzmat Fiata CC 700 który rzeczywiście był do kitu :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lut 2014, 19:13

Ja również planuję kupić to auto(w sumie jeszcze zastanawiam się nad Ibizą i Alteą). Co do Fiata Bravo również skłaniałbym się do silnika 1,4 tjet 120KM w benzynie. I mam takie pytanie, będe dysponował kwotą około 30 tys. orientujecie się jaki rocznik dostanę za tą kwotę?
Wpadło mi w oko coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale niestety nie ten silnik i cena w dodatku ten przebieg przez tak krótki okres.
tbk
Nowicjusz

Auto: Lanos 1.5 16V
Rok produkcji: 1999

09 Lut 2014, 19:16

Przebiegiem się nie jeździ. Przynajmniej może być oryginalny
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lut 2014, 19:19

Przyznam jestem laikiem w tych sprawach więc patrzę na czynniki ogólne. W jaki sposób można właśnie sprawdzić przebieg auta? Książka serwisowa to autentyczny dowód?
tbk
Nowicjusz

Auto: Lanos 1.5 16V
Rok produkcji: 1999

09 Lut 2014, 22:31

Nie zawsze,książke można łatwo podrobić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2014, 23:53

Co do Fiata to widzę, że każdy mądry kto FIAT nie ma. Ja miałem już dość fiatów w rodzinie i towarzystwie by móc sobie wyrobić opinię. Także życzę szczęścia, bo będzie naprawdę potrzebne.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Lut 2014, 03:02

Ja mam Fiata i to nowego swojego zdania nie powiem :mrgreen: bo będe kiedyś auto sprzedawał więc nawet odpowiada mi ten nurt...wypowiedzi... generalnie "debeściak" :D

Dodam e to nie mój pierwszy Fiat... :shock:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Lut 2014, 09:51

jiGsaw napisał(a):Nikt tego nie chce, daj sobie spokoj.

A to bzdet totalny z tym spadkiem na wartości, takich fiatów prawie nie ma na drodze

:D Postuluje tytul idiotyzmu roku :D

jjGsaw mial kiedys malucha, dlatego jest najlepszym ekspertem od marki fiat na forum.

A juz na powaznie - faktyczne bardzo maly spadek wartosci (ewenement jak na fiata), bo auto bardzo solidne, tanie w serwisowaniu, ladne z udanymi silnikami, duzo sie tego sprzedawalo w polskich salonach wiec trzyma cene lepiej od marek gdzie kroluja sprowadzone szroty (np golf czy bmw 1er), lub jezdzily we flotach (focus).

Najwiekszy mankament to slaba jakosc materialow we wnetrzu - po 100 tys juz jest mocno powycierany, wiec chocby ze wzgledu na to przebieg jest jednak istotny. A kolejny plus jest taki ze nie ma problemu ze znalezieniem egzemplarza z niskim, udokumentowanym przebiegiem.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

10 Lut 2014, 09:59

Yankee napisał(a):A juz na powaznie - faktyczne bardzo maly spadek wartosci (ewenement jak na fiata), bo auto bardzo solidne, tanie w serwisowaniu, ladne z udanymi silnikami, duzo sie tego sprzedawalo w polskich salonach wiec trzyma cene lepiej od marek gdzie kroluja sprowadzone szroty (np golf czy bmw 1er), lub jezdzily we flotach (focus).

Najwiekszy mankament to slaba jakosc materialow we wnetrzu - po 100 tys juz jest mocno powycierany, wiec chocby ze wzgledu na to przebieg jest jednak istotny. A kolejny plus jest taki ze nie ma problemu ze znalezieniem egzemplarza z niskim, udokumentowanym przebiegiem.

Lubię takie wypowiedzi... :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe