Fiat cinquecento 700 świece zapłonowe

16 Paź 2009, 16:05

witajcie mam takie pytanie jakie świece sa warte polecenia do cinquecento 700? tzn prosiłbym o polecenie świec jednoelektrodowych oraz trojelektodowych do tego modelu.z gory dziekuje i pozdrawiam
denat82
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

16 Paź 2009, 16:43

NGK,ISKRA.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Paź 2009, 19:17

Mogę poradzić jako warsztatowiec - załóż takie,jakie zaleca producent samochodu.Możesz oczywiście założyć świece innego producenta,ale powinny to być ścisłe odpowiedniki.
Założenie świec trójelektrodowych z całą pewnością w niczym nie pomoże,a nawet może zaszkodzić - z moich danych wynika,że nie ma świec z trzema kub czterema elektrodami będącymi odpowidnikami świec dla twojego samochodu.Głównie chodzi oczywiście o odległość elektrod(w świecach 2,3,4 elektrodowych nie ma możliwości regulacji tej przerwy,tak jak jest to możliwe przy jednoelektrodowych.No i ważna jest też wartość cieplna.
Załóż poprostu takie,jakie zaleca producent lub ewentualnie takie,jakie masz teraz.Jeżeli silnik pracuje na nich bez zarzutu,to po co je zmieniać?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2009, 12:44

właśnie ze świecami mam problem przy przerwie podanej w katalogach na iskrach czasem wypada mi zapłon gdyż iskra jest zbyt mała a na ngk owszem zapłon jest wporządku za to autko traci na mocy :(
denat82
Nowicjusz

17 Paź 2009, 13:12

Szukaj przyczyny gdzieś indziej(przewody zapłonowe)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Paź 2009, 14:39

od przewodów zacząłem miałem już 3 komplety teraz mam oryginalne fiatowskie wymieniłem nawet cewkę zapłonową. myślałem że wina słabej iskry będzie leżeć po stronie świecy i myślałem żeby założyć te trójelektrodowe znajomy polecał mi brisk LR15TC
denat82
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...

17 Paź 2009, 15:16

Tutaj słuchaj rad Warsztatowca :!: Ja tylko jako użytkownik i eksperymentator mogę cię zapewnić ,że nie ma najmniejszego sensu kupowanie świec cudów-niewidów typu BRISK itd,kupuję jak najtańsze świece,które wymieniam 3 razy częściej jak np.4-elektrodowe SUPER -BOSCH(jeżdziłem na nich,wytrzymywały mi 50 kkm i pewnie służyły by dłużej),nie zauważyłem żadnej różnicy w kulturze pracy silnika czy obniżeniu spalania ba silnik odpala mi na jedno elektrodowych tak samo :!: Ja kupuję NGK z tym opatentowanym rowkiem na dolnej elektrodzie.Poszukaj gdzieś przebicia i przyglądnij się także układowi paliwowemu
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Paź 2009, 14:21

Przerwa na elektrodach świecy to nie problem(ale muszą być jednoelektrodowe) - wystarczy szczelinomierz i można ustawić praktycznie dowolną odległość.Ważne jest,by zachować wartość cieplną.
Ja po wielu ekspertach doszedłem do wniosku,że jak producent zaleca świece jednoelektrodowe,to wkładanie 2,3,4 elektrodowych nie ma sensu,ponieważ silnik nie pracuje tak jak powinien.
Jak dla mnie,najlepsze są polsie iskry.Ale wystarczy przyjrzeć się budowie świec,by stwierdzić,że wszystkie są takie same.
Zauważyłem też,że popularne wśród kierowców silników zasilanych LPG są świece NGK,czy Bosch-a.Przekonałem się niejednikrotnie,że jednak nie każdy silnik je lubi.Dlatego zawsze zalecam klientom,by wkładali te świece,które zaleca producent.A jeszcze lepiej,by wkręcać świece,na których silnik pracuje prawidłowo,bo jeżeli tak jest,to zmiana producenta czy rodzaju świecy jest bez sensu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2009, 08:49

Jak jesteś zrażony do Iskry (nie słusznie) ,to poszukaj po sklepikach Champion-ów może na nich będzie ok. ale jak także będzie coś szwankować,to wiadomo że problem w twoim aucie nie leży w świecach... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna