Fiat stilo 1.8 16v 115km, problem z olejem

18 Sie 2013, 13:36

Witam serdecznie, posiadam problem z olejem w silniku, pewnego dnia jadąc ze swoją narzeczoną do jej rodziców zaświeciła mi się kontrolka od oleju w silniku, nie miałem daleko do miejsca docelowego więc postanowiłem dojechać i sprawdzić w czym problem, gdy silnik przestygł sprawdziłem na bagnecie stan oleju, okazało się że jest go mało, pojechałem do mechanika znajomego samochodem gdy beż oleju nie chciałem jechać by nie zepsuć silnika, kupiłem olej Mobil Super 2000 10W40 mechanik zapewniał ze olej jest bardzo dobry a cena nie jest najwyższa, przeczytałem na forum jak i mechanik sprawdził w swojej książce ze do silnika wchodzi 4,5l oleju wlałem 3,5l i już było pełno a nawet lekko za dużo, kontrolka nadal się świeciła choć olej był już w silniku, codziennie sprawdzałem stan oleju na bagnecie po paru ok 20km stan oleju się unormował a kontrolka zgasła, dziś wybrałem się do babci w odwiedziny po przejechaniu zaledwie 3km kontrolka znowu się zaświeciła zjechałem na stacje i poczekałem aż silnik ostygnie, pomyślałem że skoro wchodzi 4,5l a wlałem 3,5l to będzie trzeba dolać, okazało się że na bagnecie pokazuje mi między jedna a druga kropką tak na środku więc nie wlewałem olej by nie było go za dużo, proszę o pomoc.
-Czy ten stan oleju jest dobry?
-Czy ten olej jest dobry?
-Jaka może być przyczyna zaświecenia się tej kontrolki?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
tirusek28
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 04 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat stilo
Silnik: 1.8 16v 115Km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Sie 2013, 20:48

Do sprawdzenia jest kabelek przy czujniku oleju, sam czujnik i ewentualnie ciśnienie oleju. Oleju w silniku musi być w połowie między min a max ( u ciebie jak się nie mylę pomiędzy dwoma kropkami, którę wyznaczają min i max. Poziom oleju należy sprawdzać na zimnym silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2013, 10:44

Dziękuje, czekam na telefon od mechanika kiedy mogę przyjechać na sprawdzanie ciśnienia oleju, lecz mam jeszcze jedno pytanie, gdy wymieniałem olej wymieniłem też filtr oleju tylko ten filtr jest trochę większy od starego czy to może też wpływać na ta kontrolkę?
tirusek28
Nowicjusz

19 Sie 2013, 10:53

A dlaczego ten filtr jest większy? Jakiś zamiennik? Zamienniki równiez muszą być takie same. Ale raczej filtr oleju nie powinien wpływać na jego ciśnienie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2013, 11:02

Kupując u mechanika ten olej poprosiłem go też o ten filtr dopiero po odkręceniu starego okazało się że jest dłuższy o jakieś 3cm lecz gwint jest taki sam i wkręcił się bez problemu. Na pewnym forum przeczytałem problem z ciśnieniem okazało się ze to własnie była wina filtru oleju.
tirusek28
Nowicjusz