REKLAMA
Witam serdecznie, posiadam problem z olejem w silniku, pewnego dnia jadąc ze swoją narzeczoną do jej rodziców zaświeciła mi się kontrolka od oleju w silniku, nie miałem daleko do miejsca docelowego więc postanowiłem dojechać i sprawdzić w czym problem, gdy silnik przestygł sprawdziłem na bagnecie stan oleju, okazało się że jest go mało, pojechałem do mechanika znajomego samochodem gdy beż oleju nie chciałem jechać by nie zepsuć silnika, kupiłem olej Mobil Super 2000 10W40 mechanik zapewniał ze olej jest bardzo dobry a cena nie jest najwyższa, przeczytałem na forum jak i mechanik sprawdził w swojej książce ze do silnika wchodzi 4,5l oleju wlałem 3,5l i już było pełno a nawet lekko za dużo, kontrolka nadal się świeciła choć olej był już w silniku, codziennie sprawdzałem stan oleju na bagnecie po paru ok 20km stan oleju się unormował a kontrolka zgasła, dziś wybrałem się do babci w odwiedziny po przejechaniu zaledwie 3km kontrolka znowu się zaświeciła zjechałem na stacje i poczekałem aż silnik ostygnie, pomyślałem że skoro wchodzi 4,5l a wlałem 3,5l to będzie trzeba dolać, okazało się że na bagnecie pokazuje mi między jedna a druga kropką tak na środku więc nie wlewałem olej by nie było go za dużo, proszę o pomoc.
-Czy ten stan oleju jest dobry?
-Czy ten olej jest dobry?
-Jaka może być przyczyna zaświecenia się tej kontrolki?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.