Fiat Tipo 1.4 benzyna + lpg 1992r Przerywa

05 Lip 2008, 16:46

Witam! O usterkach w tym aucie mogę już książkę napisać Sad Tym razem mam problem z silnikiem, gdyż przerywa. Auto do tej pory działało bez problemów (mowa o silniku) z jednym małym wyjątkiem. Kiedy popadał deszcz, powietrze było wilgotne auto przerywało na zimnym silniku jednak po ok kilometrze wszystko wracało do normy. Teraz z nocy jak chcę rano wyjechać jest to niemożliwe. Auto przerywa do tego stopnia że nie mogę z miejsca ruszyć. Pali "na dotyk" jednak gaśnie. Jak postoi w słońcu problem w jakimś stopniu ustępuje, bo mogę już nim jeździć, jednak nadal przerywa i rozgrzany silnik nie pomaga. Objaw taki na lpg jak i na benzynie. Świece i przewody wymieniłem przed Sylwestrem i do tej pory przejechałem ok 8000km. Przewody za wyjątkiem tego, który idzie z transformatorka na kopułkę, bo nowy był znacznie krótszy. Dzisiaj wyczyściłem świece, kopułkę jednak bez efektu. Iskra jest na każdej świecy (sprawdzone po wykręceniu świecy) Przy włączonym silniku zdejmowałem kapturki z świec i na każdej spada na obrotach (czyli przy każdej świecy tak samo reaguje) Nie sztuką jest wyłożyć kasę i kupować wszystko po kolei, dlatego liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam!e
motyl23
Nowicjusz

• 05 Lip 2008, 18:59

Uruchom silnik jak jest ciemno i wilgotno i obserwuj,czy na elementach układu zapłonowego nie przeskakują iskierki.Wystarczy,że będzie pęknięty lczop cewki zapłonowej(ten element,z którego wychodzi kabel WN do świecy) i już może być przebicie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Lip 2008, 19:31

Ja już to robiłem, ale sprawdzę raz jeszcze. Dzisiaj nawet jest odpowiednia pogoda. Teraz nim jeździłem i kurcze 120km/h bez problemu wyciąga chociaż pska i przerywa. A mam pytanie. Czy powodem mogą być popękane przewody powietrzne z tyłu gażnika? Jest tam ich kilka takich króciutkich i dwa mają pęknięcia. Te pęknięcia już w sumie były, ale czy jest możliwość właśnie innej usterki niż wysokie napięcie? Pozdrawiam!
    motyl23
    Nowicjusz

07 Lip 2008, 18:59

Nie widać żadnych iskier. Wymieniłem świece na nowe, powymieniałem wężyki przy gaźniku bo były popękane (chociaż od zawsze) i nic to nie dało. Panowie czy naprawdę nic nikomu nie przychodzi do głowy? Nikt nie spotkał się z tego tupu usterką? Pozdrawiam!
    motyl23
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
      Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...