Fiat Tipo: Utrata gwarancji po 1000km

03 Wrz 2019, 00:29

Mam fiat tipo i na liczniku 16500 i akurat stwierdzilem, ze mam czasu zrobic przeglad w ASO po 15 tys. Ale przeczytalem, ze jest limit 1000km. Da sie cos z tym zrobic jeszcze, czy utracilem gwarancje?
sacherus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 1989
Auto: Nie mam

03 Wrz 2019, 11:23

Myślę, że spóźnionym lekko przebiegiem nie powinieneś utracić gwarancji. Najlepiej jednak jak byś do nich zadzwonił i zapytał jak to dokładnie wygląda bo każdy serwis ma inne obostrzenia jeżeli chodzi o takie sytuacje.

Oczywiście mając już 1500 km powyżej przebiegu jaki jest zalecany przegląd należało by jak najszybciej umówić się do ASO. Pewnie nie umówią Cię z dnia na dzień i zawsze możesz powiedzieć że w czasie jak czekałeś na umówiony przegląd trafiła ci się długa trasa i stuknęło ponad 1tkm km :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Wrz 2019, 12:11

Znalazlem w ksiazce gwarancyjnej, ze pierwszy przeglad juz byl robiony.

Mam kilka pytan:
1) W okregowej stacji kontroli pojazdow powiedzieli, ze mam rozjazd na tylnych hamulcach i na recznym. Czy moge wymienic tarcze/klocki na gwarancji?
2) Co wlasciwie daje gwarancja na samochod? Bo i tak trzeba w ASO (podobno) placic jakies holendarne ceny.
3) Gwarancja lakiernicza trwa 3 lata oraz nadwozia trwa 8 lat. Zeby je utrzymac trzeba robic przeglady w ASO?
4) Przeglad instalacji gazowej (tartarini) musze robic u montazysty instalacji gazowej czy okregowej stacji czy w ASO? Jesli tak to co ile?
5) Po co w ogole przeglady w ASO jak i tak sie robi przeglady w okręgowej stacji kontroli pojazdów?

Moze laickie pytania, ale nigdy nie mialem samochodu. Dzieki!
sacherus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 1989
Auto: Nie mam

04 Wrz 2019, 13:04

sacherus napisał(a):Czy moge wymienic tarcze/klocki na gwarancji?
Gwarancja nie obejmuje podstawowych części eksploatacyjnych. Nie wiem co znaczy ''rozjechały się'' ale też nie bardzo możliwe żeby hamulce padły po takim przebiegu.
Na resztę pytań odpowie Ci ASO bo każda marka ma inne regulaminy i wytyczne producenta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2019, 20:28

1. Nie, naturalnie zużyte tarcze i klocki musisz wymienić na własny koszt tak samo, jak musisz wymieniać zużyte opony czy tankować na własny koszt, gdy się zużyje paliwo. Jeśli tarcze są krzywe lub hamulce nierówno działają, to jest na to gwarancja.
2. Gwarancje daje darmowe naprawy. Na przykłąd padnie Ci silnik, to zamiast płacić za nowy 30 000 zł, dostaniesz nowy silnik wraz z wymianą za darmo.
3. Tak, musisz robić przeglądy, żeby w ogóle mieć gwarancję. Poza tym przeglądy są po to, żeby wykonać niezbędne czynności obsługowe (przejrzenie okrelsonych punktów w pojeździe, wymiana oleju, fltrów itd.). Przeglądy należy robić zawsze także poza gwarancją (poza gwarancją niekoniecznie w ASO).

5. Przeglądy w stacji diagnostycznej są obowiązkowe, ale nie obejmują niczego poza sprawdzeniem hamulców, zawieszeń, układu kierowniczego i emisji. To za mało.

Pierwszy przegląd w nowym aucie jest po 3 latach, kolejny po 2, a potem co rok. Po co pojechałeś na przegląd nowym wozem?
aGradory