Focus 1.8 16V RS

23 Paź 2009, 12:33

Dzień dobry. Chce zapytać na tym forum ludzi ktorzy konkretnie mi odpowiedza.Pytania dotycza samochodu Ford Focus 1.8 16v RS.Co oznacza "RS" ??? 1.8-to pojemnosc,16V-to liczba zaworów.Ile ten silnik wtakim bac razie bedzie mial tzw."koni"?Spalanie takiego silnika,trasa/miasto/mieszane/?Czy dalej jest opinia "ze ford g****o wort",i czy zeczywistosc jest taka jak w tym przysłowiu?Karoseria podatna na korozje,silnik awaryjny,generalnie kupic?czy nie kupic?
Ostatnio edytowany przez fokus1.8, 23 Paź 2009, 16:35, edytowano w sumie 1 raz
fokus1.8

23 Paź 2009, 14:02

Głowy nie dam ale RSy były tylko 2,0 więc ten ma znaczek przyklejony i nic więcej...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

23 Paź 2009, 15:03

A to nie był pakiet stylistyczny w pierwszych latach produkcji :?:
Taki wsiowy siatex :razz: w przednim zderzaku z 2ma halogenami

Chyba był opis tej wersji w AŚ 33/2003
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Paź 2009, 18:32

Jaki by on nie był, ford to zawsze ford. Mam kilku znajomych którzy jeżdżą fordami i psują sie w nich tak błache rzeczy których nawet byśmy nie przypuszczali że kiedy kolwiek sie popsują. Np raz na trasie koledze zatkał się katalizator, okazało że coś tam sie w nim urwało i zatkało wydech, kto by pomyślał że katalizator się rozleci. Pozatym fordy nawet nowe po roku dwóch rdzewieją. Tam gdzie sa jakieś spawy czy pod uszczelkami wychodzi rdza. Ja nigdy bym forda nie kupil i nawet nie brał bym pod uwagę zakupu samochodu tej marki. Fakt, serwis się teraz troche poprawił, te samochody wyglądają całkiem przyzwoicie ale niestety są awaryjne i rdzewieją. Zresztą ceny mówią same za siebie. 2 letniego fucusa można już kupić poniżej 40tys zł gdzie inne marki trzymają cene powyżej. Ford to samochód dla firm jako służbówka bo jest tani w zakupie a po co handlowcowi lepsze auto a że sie psuje no to cóż, i tak większość firm po 3 latach wymienia auta a 3 lata ten samochód jeszcze przejeździ.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Paź 2009, 19:15

lukpio3 napisał(a):Jaki by on nie był, ford to zawsze ford. Mam kilku znajomych którzy jeżdżą fordami i psują sie w nich tak błache rzeczy których nawet byśmy nie przypuszczali że kiedy kolwiek sie popsują. Np raz na trasie koledze zatkał się katalizator, okazało że coś tam sie w nim urwało i zatkało wydech, kto by pomyślał że katalizator się rozleci. Pozatym fordy nawet nowe po roku dwóch rdzewieją. Tam gdzie sa jakieś spawy czy pod uszczelkami wychodzi rdza. Ja nigdy bym forda nie kupil i nawet nie brał bym pod uwagę zakupu samochodu tej marki. Fakt, serwis się teraz troche poprawił, te samochody wyglądają całkiem przyzwoicie ale niestety są awaryjne i rdzewieją. Zresztą ceny mówią same za siebie. 2 letniego fucusa można już kupić poniżej 40tys zł gdzie inne marki trzymają cene powyżej. Ford to samochód dla firm jako służbówka bo jest tani w zakupie a po co handlowcowi lepsze auto a że sie psuje no to cóż, i tak większość firm po 3 latach wymienia auta a 3 lata ten samochód jeszcze przejeździ.

Jednego mozna byc pewnym: korozja jest dosyc powaznym problemem tego auta- w moim zakladzie lakierniczym tylko od poczatku roku przewinelo sie 10 Focusow z rudymi progami, rantami drzwi, blotniami, klapami itd co ciekawe wiekszosc w wersji ghia, z salonu, od I wł.
Jezeli wiec focus z lat 98-01 nie ma korozji sa 2 opcje
1) zostala ona usunieta
2) zostala 'zamaskowana' (czeste zjawisko)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Paź 2009, 19:25

Ale już pomijając roczniki 98-01 bo auta mają swoje lata tylko jak wytłumaczyć fakt że kupujemy nowe auto z salonu, rocznik 2009 a po roku czy po 2 zaczynają nam lecieć progi w miejscach spawów czy przy uszczelkach wyłazi rdza. Dla mnie jest to nie do zrozumienia dlatego w życiu nie kupie forda i każdy normalny człowiek go odradzi. Jak już sami serwisanci w serwisie powiedzieli kumplowi "Panie, coś Pan kupił za samochód, to już trzeba było lepiej malucha kupić" to mówi samo za siebie. Także życzę powodzenia tym co kupuja fordy.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

23 Paź 2009, 19:43

W końcu jak mówią ford g...o wort...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Paź 2009, 06:53

fokus1.8 napisał(a):Dzień dobry.Pytania dotycza samochodu Ford Focus 1.8 16v RS.Co oznacza "RS"

RS oznacza pakiet sportowy wyposazenia samochodu. Chodzi o silnik, zawieszenie i lekki tuning optyczny. Montowane w silnikach 2.0 16v lub 2.5 V6.

W aucie z silnikiem 1.8 16V to ta RSka chyba byla doklejona zeby wygladalo na sportowy samochod.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

24 Paź 2009, 18:20

[b]lukpio[b/] piszesz głupoty, widać jesteś laikiem... jeśli ja miałbym kupować nowego kompakta to tylko Forda, najlepsza oferta na rynku, Focus to świetne autko, bardzo wysoko oceniane, lepiej niż konkurenci, a bardzo przesadzasz pisząc o korozji i rdzewieniu, jestem w temacie nowych aut na bieżąco i generalnie Ford pod tym względem nie zawodzi, w przeciwieństwie do konkurencji np Kia (o której sądze, że też super oferta jest)...
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków