Focus 2000 gaz USA gasnący silnik

05 Wrz 2020, 21:13

Witam.
Mam bardzo dziwny problem z mim Focusem... paru mechaników już nie dało rady, może tu mnie ktoś oświeci :/
Jest tak:

odpalam zimny silnik, bez problemu... po chwili ruszam i po przejechaniu 100-200 metrów silnik traci moc, nie przyspiesza poprawnie... jednocześnie pedał hamulca robi się twardy!... jak tylko puszczę gaz, silnik gaśnie... i nie chce ponownie odpalić od razu... rozrusznik kręci, ale dźwięk jest taki, jakby zupełnie nie było kompresji... po odczekaniu około 1 minuty zapala, hamulec jest normalny... i tak kilka razy, aż się nie nagrzeje... :/ Potem jest prawie normalnie, ma moc i daje się jeździć,oprócz tego, że przy dojeżdżaniu np. do skrzyżowania bardzo często gaśnie... obroty jałowe ma nierówne, szarpiące... sytuacja raczej nie ma nic wspolnego z gazem, bo jest tak samo nawet jak go wyłączę. Natomiast jeśli po uruchomieniu silnika pozwolę mu pochodzić 3-4 minuty na jałowym to ruszam i normalnie jadę, ale na skrzyżowaniach gaśnie, tylko już odpala od razu.

Była wymieniona przepływka, działa poprawnie, krokowy też. Wiem, że jedna lambda jest zwalona, ale to chyba nie jest przyczyna (może ktoś posiada takową?)...

Badał go dobry elektronik, stwierdził, że przyczyna jest mechaniczna...

Jakieś pomysły? Namiar na mądrego mechanika Łódź i okolice?

Pozdrawiam forumowiczów
Pitt888
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 30tys. km

06 Wrz 2020, 10:39

Pitt888 napisał(a):Wiem, że jedna lambda jest zwalona, ale to chyba nie jest przyczyna
Która, bo to jest dosyć istotne. Ta przed katalizatorem czy za?

Pitt888 napisał(a):Badał go dobry elektronik, stwierdził, że przyczyna jest mechaniczna...
Mechaniczna ale czego? Taka odpowiedź nic nie mówi.

Rozumiem, że wszystkie opisane problemy były na zasilaniu benzynowym? Czy były sprawdzane błędy jakie wyrzuca sterownik w związku z tymi dolegliwościami?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2020, 14:10

1. Nie wiem, które lambda i nie wiem, jak sprawdzić,
2. Mechaniczna, czyli nie elektroniczna,
3. Wrzucę za trochę screena z błędami.
Pitt888
Nowicjusz

06 Wrz 2020, 14:12

Problem występuje na benzynie i na gazie, bez różnicy.
Pitt888
Nowicjusz

06 Wrz 2020, 19:35

Ja bym sprawdził jeszcze czy głowica nie jest pęknięta i w jakim stanie są zawory i ich gniazda. Tym bardziej, że jest to Ford i jak się okazuje jeździsz na zimnym silniku na LPG... Jeżeli LPG jest bez dotrysku benzyny, to tym bardziej sprawdziłbym głowicę.
Oprócz tego jak jeździsz na LPG na zimnym silniku, to zainteresować się też można mapami wtrysku benzyny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Wrz 2020, 21:50

Z czego wnosisz, że jezdze na zimnym silniku na lpg?
Pitt888
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 09:57

Pitt888 napisał(a):Z czego wnosisz, że jezdze na zimnym silniku na lpg?

Pitt888 napisał(a):odpalam zimny silnik, bez problemu... po chwili ruszam i po przejechaniu 100-200 metrów silnik traci moc, nie przyspiesza poprawnie...

Rokiko napisał(a):Rozumiem, że wszystkie opisane problemy były na zasilaniu benzynowym?

Pitt888 napisał(a):Problem występuje na benzynie i na gazie, bez różnicy.

Staram się czytać co piszesz...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2020, 15:58

Kolego,wypadałoby przedstawić auto konkretnie,jeśli to jest Focus z 2000 r to sprawa wydaje się prawie jasna czemu gaśnie,jaki ma przebieg?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Wrz 2020, 21:15

MotoAlbercik napisał(a):Staram się czytać co piszesz...

Dziękuję, to cenne :) Widocznie napisałem niewystarczająco jasno...

Otóż nie, nie jeżdżę na zimnym silniku na gazie... nie wiem nawet, jak mógłbym to zrobić, gdyż moment przełączania na gaz jest automatyczny, o ile wiem, właśnie po osiągnięciu określonej temperatury silnika... mało tego, ta temperatura została podniesiona o 5 stopni powyżej normalnego ustawienia... napisałem, że problem występuje na gazie i benzynie miałem na myśli, że jeśli odłączę gaz od razu na rozruchu (tzn. PRZED przełączeniem na gaz), również problem występuje... zresztą dość długo teraz pracuje na benzynie, zanim przełączy, przeważnie mogę już ruszyć, zanim przełączy... reasumując- nie jest to kwestia instalacji gazowej.

PhantomASA1 napisał(a):Kolego,wypadałoby przedstawić auto konkretnie,jeśli to jest Focus z 2000 r to sprawa wydaje się prawie jasna czemu gaśnie,jaki ma przebieg?

Słusznie. Otóż jest to Focus sedan r.2007 USA, 2 litry benzyna/gaz, automat, przebieg ok. 90000 mil, więc nie jakiś zajechany... olej wymieniany regularnie, nie przegrzany...

Pozdrawiam.
Pitt888
Nowicjusz

08 Wrz 2020, 01:36

Czyli jeśli to jest ten rocznik to raczej na pewno masz tam zawory regulowane ręcznie,przebieg akurat wskazuje na konieczność regulacji,ten objaw powinien ustąpić,najprawdop.są przykasowane luzy od strony wydechowej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Wrz 2020, 11:51

Focus 2000 gaz USA gasnący silnik
Pitt888
Nowicjusz